Even voorstellen: Doran

Op de deelnemerslijst van TIV Hardenberg staan de namen van drie Poolse bedrijven. Zij komen naar Hardenberg in het kielzog van één van deze bedrijven genaamd DORAN Anne Jan Hielema, het bedrijf van de Nederlander Anne Jan Hielema, die al ruim vijftien jaar in Polen actief is.

DORAN legt en onderhoudt zakelijke contacten tussen enerzijds fabrikanten in Oost-Europa, met het accent op Polen, en anderzijds klanten in West-Europa, met de focus op Nederland, België, Duitsland en Frankrijk in de metaalbranche. DORAN zorgt voor productie-uitbesteding en productiebegeleiding, met name bij plaat- en constructiewerk, draai- en freeswerk, kunststof spuitgieten, buizen buigen en aluminium extrusie.

Hiervoor hebben Hielema en zijn medewerkers een netwerk van Poolse productiebedrijven om zich heen verzameld. Dit bestaat uit zo’n vijfentwintig bedrijven waar zeer regelmatig werk wordt neergelegd en nog eens zo’n vijfentwintig bedrijven, waarmee incidenteel wordt samengewerkt.

De twee bedrijven die naar Hardenberg komen behoren tot de groep van bedrijven waarmee de contacten intensief zijn. Allereerst is dat REALL, een technische groothandel alsmede een bedrijf dat actief is in de machinale bewerking van kunststoffen. De tweede Poolse exposant is PEC (Polish Engineering Cooperation), een nieuwe loot aan de DORAN-stam, welke algemene engineering, design-engineering, detail-engineering en zelfs software-engineering kan verzorgen. DORAN ziet, dat naast productie-uitbesteding in Polen, ook met name de vraag naar engineeringscapaciteit alsmede montagecapaciteit toeneemt bij haar klanten.

    

Standnummer 115      Standnummer 104

De klantenkring van DORAN in Nederland telt diverse bedrijven, veel van hen zijn actief in de voedingsindustrie. Hielema neemt deel aan TIV Hardenberg om de Nederlandse klantengroep uit te breiden. “We staan sinds een aantal jaren afwezig te zijn weer eens op de TIV-beurs in Hardenberg en deze beurs levert altijd weer nieuwe cliënten op, waarbij de doelstelling is een langjarige relatie op te bouwen. Ik denk dat onze aanwezigheid dit jaar ook interessant is voor klanten welke externe engineeringscapaciteit zoeken, omdat we nu ook PEC in onze stal hebben. Kom naar standnummer 115 en wij vertellen u graag persoonlijk welke producten en diensten wij leveren,” aldus Hielema.

Er zijn veel agenten actief, die bemiddelen tussen Nederlandse en Oost-Europese bedrijven, maar volgens Hielema onderscheidt DORAN zich hiervan doordat hij en zijn medewerkers fysiek in Polen aanwezig zijn. “Wij kennen de cultuur en spreken de taal. We helpen onze klanten met professionele “vertaling” tussen West-Europa en Polen om verrassingen in handelscontacten te voorkomen. Kijk, een Pool zegt bijvoorbeeld niet gauw dat hij iets niet begrijpt. Daar kom je pas achter als het leed al is geschied. Wij zijn voortdurend aanwezig bij onze Poolse partners. Zeker bij grote producenten zijn we voortdurend op de hoogte van de voortgang en kunnen we bijsturen als dat nodig is. Dat scheelt tijd, ellende en geld. Zorgeloos uitbesteden in Polen, is daarom onze slogan.”

Polen is volgens Hielema nog steeds interessant als productieland. Weliswaar zijn de afgelopen jaren de lonen gestegen, maar momenteel is er geen druk op die lonen omdat er voldoende arbeidskrachten zijn. Bijvoorbeeld omdat veel Poolse vaklieden terugkeren naar hun vaderland vanwege de Brexit. “De lonen zijn gestegen, maar de effectiviteit eveneens. Daarom is het nog steeds aantrekkelijk om in Polen te produceren, al verschilt dat wel per product. Alleen lasersnijden hoef je in Polen niet te laten doen. Ze vragen nagenoeg dezelfde prijs en bovendien moet je het dan nog laten vervoeren. Maar is er sprake van meerdere bewerkingen, zeker handwerk, lassen, zetten/lassen en assembleren, dan kan het voordeel toch gauw oplopen naar 20-25 procent ten opzichte van productie in Nederland. Polen is dan met name interessant voor wat groter seriematig werk, dat zich regelmatig herhaalt.”

Hielema is het niet eens met de stelling dat de wijze waarop hij opereert ten koste gaat van de productie en daarmee de werkgelegenheid in Nederland. “Allereerst wil ik stellen dat er in Polen behoefte is aan onze dienstverlening, omdat veel Oost-Europese fabrikanten niet beschikken over de juiste contacten en onvoldoende ervaring hebben in het zelf ontwikkelen van een internationale klant-leverancier relatie. Maar daarnaast kunnen wij ook bijdragen aan groei in Nederland. Een van onze klanten is bijvoorbeeld enorm gegroeid door werk in Polen uit te besteden. Hij heeft nu twee keer zoveel personeelsleden, die actief zijn in de handel, logistiek en R&D.”

DORAN Anne Jan Hielema
www.doran.biz.pl

U vindt ons op de TIV Hardenberg, standnummer 115.