Elobau presenteert succesverhaal naar aanleiding van Aqua Nederland Vakbeurs 2018

Elobau heeft begin vorig jaar een nieuwe reeks ultrasoonsensoren gelanceerd en de Aquavakbeurs was voor elobau Benelux de eerste gelegenheid om deze aan het publiek te tonen. Naar aanleiding van een aantal leuke geprekken op de beursvloer worden er nu samples getest bij twee verschillende bedrijven;

Bij de eerste applicatie gaat het om een opslagsysteem voor elektrische energie dat gebruik maakt van membraantechniek, zout, zout, zuur en basisch water. Voor het meten van het niveau van de vloeistoffen in de verschillende tanks zijn in de eigen werkplaats testen uitgevoerd met de ultrasoon sensoren van elobau. Robuuste meetelementen met de juiste IP-klasse, de gewenste nauwkeurigheid, meetbereik en de mogelijkheid om uit te lezen door de betreffende besturing. Hiervoor is gekozen voor een M18 variant met een bereik van 200 – 2.200mm uitgevoerd in PBT kunststof. 

De ander applicatie gaat om een waterbehandeling systeem voor afgelegen woningen waarbij afval water wordt behandeld met micro-organismes alvorens het terecht komt in het oppervlakte water. Hierbij wordt de sensor ingezet om het niveau te meten in de tank. Hier is ook gekozen voor M18 sensor uitgevoerd in PBT plastic met een bereik van 200 - 2200mm nu met een 0-10V en IO-Link uitgang. De eerste test resultaten zijn voorspoedig verlopen, de volgende testen met andere kwaliteit water volgen snel.

Voor meer informatie over de ultrasoon sensoren kunt u terecht op onze website: https://www.ultrasonicsensors.world/?page_id=536

Een tweede mooi succesverhaal

Over Aquastill
Aquastill bestaat sinds 2008 en ontwerpt en bouwt waterzuiveringsinstallaties die wereldwijd worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld in Nederland, België, Spanje, Italië, de Verenigde Staten, Brazilië, Australië, Afrika, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea en Tsjechië. Het is een van de weinige bedrijven ter wereld die membraandistillatie op een commerciële schaal toepast. Aquastill werkt met een uniek technologisch concept wat natuurlijke processen, geavanceerde materialen en hoge kwaliteit productie technieken combineert om een goedkope oplossing te verzorgen voor een van de belangrijkste basisbehoeften wereldwijd, namelijk schoon water.
De zuiveringsinstallaties worden gebruikt om bijvoorbeeld zoutwater te distilleren en er gezuiverd water van te maken. De unieke waterzuiveringsinstallaties van Aquastill bieden oplossingen voor: ontzouting, de levensmiddelen- en drankindustrie, de chemische industrie, de olie- en gasindustrie, mobiele ontzouting (bijvoorbeeld op schepen), en de landbouwsector. Daarnaast kunnen ze succesvol gecombineerd worden met zonne-energie.
Sinds 2013 gebruikt Aquastill de miniatuur vlotterschakelaars van elobau. “Een kleine toepassing waar we heel blij mee zijn,” vertelt Paul - projectmanager bij Aquastill.

“Het is eenvoudig, het werkt simpel, het werkt goed en het is betrouwbaar, en dat is precies wat we zoeken en wat we nodig hebben.” – Niels, R&D Engineer bij Aquastill

Uitdaging – het bewaken van de processen in de membraandistillatie

DE VLOTTERSCHAKELAARS VAN ELOBAU

“Wij als Aquastill zitten in de membraandistillatie, en dit is een relatief kleine branche,” vertelt Niels - R&D Engineer bij Aquastill. Membraandistillatie houdt in dat water wordt gedistilleerd door middel van een membraan dat dampmoleculen doorlaat. Die dampmoleculen kun je opvangen en laten condenseren, en dan kun je het zuivere distillaat opvangen. Zo kan dus bijvoorbeeld van zout water gedistilleerd water gemaakt worden. En als je daar mineralen en een klein beetje zout aan toevoegt dan is het geschikt voor consumptie voor de mens. Er zijn bij Aquastill ook nog andere toepassingen mogelijk, maar de grootste focus ligt op ontzouting, of zoals het in het Engels heet, desalination.
In de membraandistillatie moeten meerdere processen bewaakt worden, en hiervoor zijn vlotterschakelaars nodig. Deze schakelaars zijn dus een soort beveiliging die het proces aansturen. Ze worden gebruikt voor de beveiliging van de verwarming, voor het aan- en uitzetten van de pompen, en in vacuumtanks met water om het waterniveau in de tanks te regelen. Als er genoeg water in de tank zit dan wordt de vlotterschakelaar getriggerd om aan te geven dat het waterniveau hoog genoeg is, zodat de verwarming aan kan. De schakelaars zijn dus enorm belangrijk en worden in elk systeem van Aquastill gebruikt.
De vlotterschakelaars van elobau zijn geselecteerd op hun eenvoud, werkzaamheid en betrouwbaarheid. Het materiaal van de schakelaars, PVDF, is heel goed chemisch resistent tegen veel verschillende vloeistoffen, wat zorgt voor een breed toepassingsgebied. Ze kunnen onder meer tegen kou, hitte, zout water, zuren, en basen.
“Het is eenvoudig, het werkt simpel, het werkt goed en het is betrouwbaar, en dat is precies wat we zoeken en wat we nodig hebben,” aldus Niels. “We hebben nog nooit een klacht gehad over het product, dus we zijn er heel tevreden mee.”

“Water is redelijk vanzelfsprekend in Nederland, maar dat is niet zo in alle landen. Elobau draagt zeker een steentje bij aan een betere en schonere wereld.” – Paul, projectmanager bij Aquastill

Aquastill over samenwerking met elobau – eenvoud, werkzaamheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid

Aquastill geeft de vlotterschakelaars van elobau een dikke 10. Ze zijn eenvoudig te gebruiken en de kwaliteit is altijd uitstekend. Daarnaast verloopt de communicatie met elobau goed. De informatie die wordt uitgewisseld tussen elobau en Aquastill is altijd technisch onderbouwd en leidt tot de gewenste oplossingen. Daarnaast sluiten Aquastill en elobau naadloos op elkaar aan wat betreft hun aandacht voor duurzaamheid. “Water is hier redelijk vanzelfsprekend in Nederland, maar dat is niet zo in alle landen,” aldus Paul. “Elobau draagt er zeker ook een steentje aan bij om een betere en schonere wereld te maken en overal ter wereld goede drinkwatervoorzieningen te verzorgen. We kunnen natuurlijk niet in één dag de hele wereld van vers, schoon drinkwater voorzien, maar we proberen het wel.” Bij het uitvoeren van deze missie is het belangrijk dat Aquastill samenwerkt met gelijkgestemde bedrijven. En dat is elobau zeker: de filosofie en voetprint van elobau, die neutraal produceert door o.a. gebruik te maken van zonne-energie, gaat hand in hand met de groene filosofie van Aquastill.