Netwerkevenement voor de Nederlandse water- en rioleringsprofessional vergroot kennisprogramma

Helga van Leur opent programma Aqua Nederland Vakbeurs en RioleringsVakdagen 2019 GORINCHEM – Het programma voor Aqua Nederland Vakbeurs en RioleringsVakdagen 2019 is uitgebreider dan ooit. Daarmee beoogt organisator Easyfairs antwoord te geven op de vraag van bezoekers naar meer kennisoverdracht op de beursvloer. “We zien een verschuiving in de reden om een beurs te bezoeken. Voorheen kwamen bezoekers naar de beurs om te netwerken. Nu hopen ze ook antwoorden te krijgen op actuele vraagstukken, denk aan klimaatverandering, hogere eisen aan waterkwaliteit, energietransitie en circulaire doelstellingen. Aan de hand van het beursprogramma willen wij hen daarbij helpen”, zegt Esther Rodenburg, organisator van Aqua Nederland Vakbeurs en RioleringsVakdagen.

Rodenburg: “De Nederlandse watersector lijkt wel in een stroomversnelling te zijn gekomen. Daarom is dit ook hét moment om groots uit te pakken. Kennis is kracht en dat geldt helemaal voor deze topsector. Al jaren zien we dat er kennissessies worden gehouden tijdens de beurzen met de Nationale Watertechnologie Week van ENVAQUA, NWP en Water Alliance als vlaggenschip. Uit ons onderzoek blijkt dat de behoefte groot is van specifieke waterprofessionals om specialistische onderwerpen te behandelen. Daarom introduceren we dit jaar het Aqua Nederland Theater en het RioleringsVakdagen Theater met gerichte thema’s.”

Opening beursprogramma met Helga van Leur

‘Nederland aqualand, juist in een veranderend klimaat!’, luidt het thema waarmee meteorologe en tv-weervrouw Helga van Leur op dinsdag 19 maart om 11.00 uur het beursprogramma aftrapt. Voor elke ondernemer is het van belang te begrijpen wat er momenteel gebeurt in het klimaat en waarom. De volgende stap is te bedenken wat je nodig hebt om je kwetsbaarheid te verkleinen en hoe je duurzame oplossingen bedenkt. Tijdens deze lezing toont Helga van Leur aan dat duurzaamheid niet per definitie duur is. Het gaat om toekomstbestendig ondernemen, zowel thuis als op het werk.

Invulling van de twee theaters

Het Aqua Nederland Theater richt zich op actuele thema’s die van belang zijn in afvalwater- en drinkwaterzuivering. In het RioleringsVakdagen Theater worden de rioolbeheerders bediend met op dinsdag: verwaarding van grondstoffen uit het riool, op woensdag de toekomst van onderhoud en inspectie en op donderdag staat rioleren in de klimaatadaptieve stad centraal. Het volledige programma van de theaters inclusief sprekers, onderwerpen en tijden zijn op de websites van beide beurzen te vinden.

Nationale Watertechnologie Week

Voor de vijfde keer vindt de Nationale Watertechnologie Week gelijktijdig plaats met Aqua Nederland Vakbeurs. De conferenties worden sinds 2015 georganiseerd door beurspartner ENVAQUA in samenwerking met Water Alliance en NWP. De dagthema’s zijn dit jaar: Is water nog wel zo veilig? (dinsdag 19 maart), Technologie van de toekomst vergt geen onderhoud (woensdag 20 maart) en De stad als zelfstandig ecosysteem (donderdag 21 maart). Ook zijn er dagelijks guided tours, startend vanaf de Aqua Lounge, langs exposanten met innovatieve toepassingen die een korte pitch geven. Vooraf aanmelden voor de guided tour is verplicht via www.nwtw.nl

Nieuw: demonstraties van fitterijteams

Voor het eerst tijdens Aqua Nederland Vakbeurs zijn er demonstraties van de fitterijteams van Waternet en Waterbedrijf Groningen. De KNW (Koninklijk Nederlands Waternetwerk) Commissie Fitterijwedstrijden werkt hierbij samen met beursorganisator Easyfairs en geeft de teams extra trainingsmogelijkheden voor de tweejaarlijkse Nationale Kampioenschappen tijdens de Amsterdam International Water Week.

Blikvanger Innovatiestraat keert terug

Na de succesvolle primeur van de Innovatiestraat in 2018, wordt dit initiatief ook dit jaar weer in samenwerking met Water Alliance georganiseerd. Hier krijgen deelnemers de ruimte om hun bedrijf en innovatie op het gebied van watertechnologie op een speciale manier onder de aandacht te brengen. Bezoekers gaven vorig jaar tijdens de beurs aan dit initiatief erg te waarderen, omdat er veel innovaties gebundeld werden in deze straat. Hierdoor waren zij in één oogopslag op de hoogte van de nieuwste technische mogelijkheden.

Over Aqua Nederland Vakbeurs en RioleringsVakdagen

Aqua Nederland Vakbeurs en RioleringsVakdagen zijn de toonaangevende evenementen voor de nationale water- en rioleringsbranche. Ruim 370 exposanten zijn vertegenwoordigd. Beide beurzen zijn gratis te bezoeken op 19, 20 & 21 maart 2019 in Evenementenhal Gorinchem. Voorregistratie is nodig bij gratis toegang. Voor meer informatie: www.aqua-vakbeurs.nl en www.rioleringsvakdagen.nl