Kennissessie: Motorschade door Low Speed Pre Ignition (LSPI)

Low Speed Pre Ignition (LSPI) is een vorm van detonatie in direct ingespoten benzinemotoren bij lage toerentallen tot ± 3.000 min-1. Hoe ontstaat het precies, hoe vaak komt het voor en wat kun je daar tegen doen? De specialisten van Forté geven je antwoordt in deze technische kennissessie.

Door de trend om motoren steeds kleiner en sterker te maken, komen we vaker schades tegen aan zuigers, zuigerveren en distributiekettingen. Schuldige is in veel gevallen Low Speed Pre Ignition (LSPI). In gewoon Nederlands betekent dat ongecontroleerde verbrandingen bij lage toerentallen tijdens redelijke tot hoge belastingen van de motor. LSPI komt voor bij gedownsizede direct ingespoten benzinemotoren voorzien van een turbo.

LSPI moet niet verward worden met ‘pingelen’, waarbij gloeiontsteking van het lucht/brandstofmengsel plaatsvindt tijdens acceleratie bij lage toerentallen. Dat gevaar wordt aangejaagd door vervuiling met koolafzettingen in de cilinder.

Kleinere motoren, hoog belasten

Auto’s moeten steeds zuiniger en schoner worden, niet zo raar om daarvoor kleinere motoren te gaan toepassen natuurlijk. Maar de prestaties moeten wel het liefst op peil blijven, zo niet hoger worden. De meeste aandacht gaat in de dagelijkse praktijk evenwel uit naar zuinige en schone verbranding. Dit wordt mede bereikt door kleine motoren hoog belast te laten draaien, dichtbij hun meest efficiënte werkingsgebied en met grote gasklepopening bij laag toerental (tot 3.000 min-1); dat is zuinig.

Vanzelfsprekend is LSPI alleen al ongewenst, omdat de ongecontroleerde vroegtijdige ontsteking, terwijl de zuiger nog op weg is naar zijn bovenste punt, bepaald geen optimale motorprestaties oplevert. Het geeft een flinke dreun op de zuiger op het meest slechte moment. De klappen zijn extra hard in moderne motoren met steeds hogere vullingsgraden en kritische compressieverhoudingen.

De gevolgen? Zuigerschade, lagerschade en ook de distributie krijgt de nodige klappen te verwerken. Duik met de specialist van Forté de diepte van LSPI in en krijg praktische voorbeelden, maar ook tips hoe motorschade door LSPI te minimaliseren is.

 

Bezoek de kennissesie van Forté. Bestel nu jouw e-tickets