No Regrets

EEN JAAR VAN ‘NO REGRETS’ !

We staan aan het begin van het nieuwe jaar. Een periode waarin je terugkijkt op wat er het afgelopen jaar allemaal gebeurd is en hoe je het misschien wel beter of anders had kunnen doen. Maar hoe fijn zou het zijn als je dit jaar afsluit waarbij je jezelf die vraag niet meer hoeft te stellen? Dat kan, door introspectie. Doe jij weleens aan introspectie? Ofwel: zelfreflectie, zoals dat in de wandelgangen heet. Echt naar jezelf kijken? Van een afstandje. Objectief. Zonder waardeoordeel. Waarbij je jezelf afvraagt waarom je bijvoorbeeld bepaalde dingen doet of zegt? In dit blog wil ik je het belang laten zien van zelfreflectie, privé maar zeker ook zakelijk. Een aantal jaren geleden, toen ik hiermee begon, heeft het me hele mooie dingen gebracht en ben ik het heel bewust blijven doen. Lees waarom het een meerwaarde heeft en de tips hoe je er een start mee kan maken. Een nieuw jaar waarin je weloverwogen beslissingen leert nemen door eerlijk naar jezelf te kijken waardoor je volgend jaar het jaar afsluit zonder ‘regrets’.

WAAROM INTROSPECTIE?

Je herkent het vast wel: de drukte van de dag slurpt je op. Nauwelijks de tijd nemen om te kijken hoe je allerlei dingen doet en waarom het gebeurt. Dat geldt voor je gezin, op je werk, maar ook in contact met andere mensen. Eigenlijk doe je heel veel automatisch. Dat gebeurt op basis van aangeboren karaktereigenschappen, opvoeding, opgedane ervaringen, kennis en vaardigheden. Toch kan het goed zijn om nu en dan wat afstand te nemen van jezelf. Want, je kunt blinde vlekken ontwikkelen waardoor je bijvoorbeeld niet meer ziet welke reacties je gedrag oproepen. Introspectie helpt je daarbij!

Sta even stil. Kijk naar jezelf als een toeschouwer. Zie als het ware hoe je dingen aanpakt, luistert, praat en reageert op wat je zoal hoort, ziet, ervaart enzovoort. Weet jij waarom je dingen op een bepaalde manier doet? Waarom bepaalde zaken je raken? Waarop je je keuzes baseert? Dat is eigenlijk in een notendop waar zelf reflecteren om draait. Je eigen doen en laten van de zijlijn objectief observeren, onderzoeken en interpreteren. Nee, gemakkelijk is het niet, maar je leert wel heel veel over jezelf. Probeer het maar eens!

WAT IS DE MEERWAARDE VAN ZELF REFLECTEREN?

Houd jij, jezelf regelmatig een spiegel voor? Dan krijg je beetje bij beetje meer inzicht in jezelf. Niet alleen in je goede en fijne eigenschappen, maar ook je zwaktes en valkuilen. Misschien niet altijd even prettig, maar het geeft je wel handvatten. Waar je mee aan de slag kunt. Om jezelf te veranderen, bij te sturen, te verbeteren én verder te ontwikkelen. Ga je er bewust mee aan de slag? Dan haal je uiteindelijk meer uit jezelf. Niet alleen privé, maar ook op je werk en daarbuiten.

WANNEER AAN DE SLAG MET ZELFREFLECTIE?

Introspectie kun je in allerlei situaties en op allerlei fronten toepassen. Of het nu gaat om dagelijkse dingen waar je tegenaan loopt, successen die je boekt of problemen die je ervaart. Regelmatig reflecteren kan je onder andere helpen om je persoonlijke ontwikkeling een impuls te geven. Ervoor zorgen dat je weer lekker in je vel komt te zitten, je relatie uit een dip te halen en bijdragen aan het maken van juiste zakelijke beslissingen.

HOE START JE MET REFLECTEREN?

Wil je graag beginnen met introspectie? Hieronder vind je een aantal tips om je op weg te helpen.

1. Zie reflectie als tijd nemen voor jezelf. Zoek een rustig moment. Op een fijne plek waar je niet wordt gestoord en neem je tijd.

2. Kies vervolgens een concrete situatie om op te reflecteren. Kijk erop terug en ga na hoe je handelde. Wat deed je? Wat zei je? Hoe voelde je? Waarom deed je wat je deed? Zei je wat je zei? Enzovoort. Uiteindelijk kun je dan kijken hoe je het anders had willen doen en dat kun je een volgende keer dan gaan proberen. Weet je niets? Doe dan een eenvoudige zelfreflectie. Sta gewoon even stil bij hoe je je voelt en wat je denkt.

3. Zonder hulp naar jezelf kijken is moeilijk. De neiging bestaat dat je je alleen focust op wat je wilt zien. Je goede punten en niet die minder leuke eigenschappen. Probeer gewoon zo eerlijk mogelijk te zijn dat helpt je verder.

4. Start je ermee? Stel jezelf dan open vragen als: Wat, waar, waarom, wanneer en hoe. Er rouleren op internet ook allerlei vragenlijstjes die je hiervoor kunt gebruiken. Werken met een lijstje voorkomt bovendien dat je door de bomen het bos niet meer ziet of selectief observeert.

5. Doe regelmatig aan introspectie. Zo gaat het proces je steeds gemakkelijker af. Schrijf op wat je zoal over jezelf aan de weet bent gekomen. Op die manier achterhaal je of het helpt je zelfinzicht te vergroten.

6. Zelf reflecteren is een fijne manier om meer over jezelf aan de weet te komen. Maar soms is het goed ook eens feedback aan anderen te vragen. Die kunnen bijdragen aan nieuwe inzichten.

7. Pas reflectie niet alleen achteraf toe, maar doe het ook eens vooraf. Bijvoorbeeld als je binnenkort in je salon een verandering toe wilt passen. Op deze manier ben je nog beter voorbereid!


Auteur: Mariska Kemper
De SlowBeauty Group