Beton Anno 2018

Beton…..na vele eeuwen in gebruik een ouderwets product? Integendeel, beton is helemaal van deze tijd.
Welk bouwmateriaal bezit de vele eigenschappen van beton, vraag ik mij wel eens af. Het is:

  • Enorm sterk, geschikt voor zwaar belaste constructies zoals hoogbouw, bruggen en aquaducten.
  • Duurzaam, hoeveel betonconstructies uit de tweede wereldoorlog (welke zijn gemaakt met de toenmalige kennis en inzet) staan er nog dusdanig bij dat zij nog vele decennia ’s mee kunnen.
  • Fraai, beton hoeft niet altijd grijs en strak te zijn, gepigmenteerd en speels gevormd ziet beton er heel anders uit dan dat de meeste mensen voor ogen hebben.
  • Flexibel, Welk bouwmateriaal laat zich zo makkelijk gieten in een mal om vervolgens na een halve dag (soms nog sneller) verharden deze alweer te verlaten.
  • Nog meer van deze tijd is de mogelijkheid van het printen van beton, daar worden momenteel al hele leuke projecten mee gemaakt en daarin is de Sky the limit.

Kortom, een heel bijzonder product dat beton.

Dat deze eigenschappen leiden tot honderden verschillende samenstellingen maakt het voor vakmensen in de betonindustrie/bouw ook zo bijzonder. De betoncentrale’s zijn inmiddels hoogwaardige menginstallaties geworden met geavanceerde procesbesturing, het laboratorium behorende bij de betoncentrale biedt de mogelijkheid om niet alleen het geleverde product te meten en controleren maar ook nieuwe eigenschappen van mengsels te leren kennen. Oftewel, de wereld van beton is breed, uitdagend en blijft helemaal klaar voor de toekomst. Van ontwerp tot en met de uitvoering worden dan ook gerichte cursussen verzorgt door de Betonvereniging, vakmensen leiden vakmensen op en de resultaten daarvan zijn goed merkbaar in het eindproduct. Want alleen een goed ontwerp, geproduceerd en uitgevoerd door vakmensen maken beton zo enorm duurzaam. En mocht het dan ooit moeten verdwijnen, dan is het ook nog eens 100% recyclebaar.

Een mooi voorbeeld daarvan is het toepassen van materialen welke elkaar niet schuwen, maar omarmen. Zo zijn (niet alleen in het verleden) vele vloeren aangebracht op isolatie welke lastig te scheiden is van het beton. Bij recycling van de vloer is het beton “vervuild” met tempex bolletjes en deze wil je niet in het betongranulaat hebben dat weer een grondstof is voor nieuw beton. Schuimbeton daarentegen heeft ook een enorme isolatiewaarde, is makkelijk aan te brengen en laat bij recycling geen nadelige stoffen achter welke het granulaat vervuilen, sterker nog, het heeft dezelfde basis qua grondstoffen maar dan zonder grove delen. De betonindustrie is daarmee een werkgever waar je werkelijk alle kanten mee op kan en duurzaamheid met hoofdletters wordt geschreven.

 

Jurjen Talsma
Betontechnoloog bij Kwaliteitsdienst Beton
Website: wwwkwaliteitsdienstbeton.nl