Personeelstekort in de bouw: PUB geeft antwoord!

Het kan u bijna niet zijn ontgaan: de bouw kampt met een ontzettend groot tekort aan personeel. Tijdens de crisis verdwenen 75.000 banen in de bouw, en nu de sector weer is opgebloeid is er volop vraag naar kwalitatief personeel. Beursadviseur Ruth Soer en marketeer Kim Boerrigter gingen langs bij PraktijkUitzendbureauBouw (PUB). Ze werden ontvangen door Wierd Hoekstra, die al jaren met veel passie de bouw voorziet van personeel. PraktijkUitzendbureauBouw is een gespecialiseerd uitzendbureau die haar pijlen richt op de bouw. In samenwerking met Bouwmensen FNZ werken zij in één gebouw op de locaties Leeuwarden, Heerenveen en Nunspeet. Hun doelstelling: de bouw voorzien van flexibel inzetbaar en voldoende gekwalificeerd personeel. Aan Bouw Compleet geven ze antwoord op de vraag: hoe spelen jullie in op het schrijnende personeelstekort?

De afgelopen periode is PUB in samenwerking met Bouwmensen bezig geweest met een zij-instroomtraject, waarbij ze werkzoekenden opleiden tot werknemer in de bouw. Hierbij werden de kandidaten in 6 weken klaargestoomd voor een beroep in de bouw, waarna ze 7 weken stage liepen bij toonaangevende bedrijven. Na dertien weken zijn ze helemaal klaar voor een carrière in de bouwbranche en werd ze een baan aangeboden. Met dit project wil PUB werkzoekenden kennis laten maken met de bouwwereld.

Wierd Hoekstra, adjunct-directeur, geeft aan dat er een groot tekort is aan metselaars in de branche. Om werkzoekenden om te scholen naar metselaar worden er diverse projecten opgezet in zowel Nederland als over de grens. Zo is PraktijkUitzendbureauBouw bezig met een project waarbij ze in Portugal op zoek gaan naar potentiële metselaars. In samenwerking met een uitzendbureau in de betreffende regio worden werkzoekenden benaderd, die vervolgens een cursus tot metselaar krijgen. De beste metselaars krijgen aan baan aangeboden in Nederland. Collegabedrijf Bouwmensen, die zorgt voor bij- en omscholing in de branche, probeert jongeren vanaf de basisschool enthousiast te maken voor een baan in de bouw door presentaties te geven.

Op Bouw Compleet 2019 staan zij samen met Bouwmensen op hun stand in hal 1, waar ze u informeren over de verschillende diverse toekomstperspectieven. Bouwmensen informeert u graag over de verschillende bij- en omscholingsmogelijkheden en PUB vertelt u meer over de openstaande vacatures in de branche. Bezoekt u ze tijdens Bouw Compleet op 9, 10 of 11 oktober?