10 tips voor je eerste reis met de camper!

Ga je voor het eerst met de camper op vakantie? Leuk! En misschien ook wel een beetje spannend. Want waar moet je allemaal aan denken? En waar juist niet aan? Een camper vakantie draait om vrijheid. Genieten van de prachtige natuur of gave steden waar je doorreist en vooral niet te veel plannen. Lees hier de top 10 tips voor je eerste camperreis!

1. Camper huren of kopen?
Heb je al een camper waarmee u uw eerste camperreis gaat maken? Als dit niet het geval is, is de kans groot dat je een camper wilt huren. Een camper kopen is best kostbaar. Helemaal als je nog niet weet of u vaker met een camper gaat reizen. Door een camper te huren kunt u echt testen of het reizen met een camper iets voor je is

2. Soort camper
Met wie ga je de eerste camperreis maken? Kortom, hoeveel slaapplekken heeft de camper nodig? Als je met je gezin gaat heb je natuurlijk meer ruimte nodig dan wanneer je met z’n tweeën reist. Aan de andere kant is het misschien ook prettig om lekker veel ruimte te hebben. 

3. Waar gaat de reis naartoe?
Hou je van verre reizen, of blijft u liever dichtbij (of in) Nederland? Met een camper zijn de mogelijkheden eindeloos. Houdt u van het warme zuiden? Ga dan naar Spanje of Italië of zelfs Portugal. Duitsland en de Scandinavische landen zijn ook zeker de moeite van het bezichtigen waard. Het is verstandig om na te denken over hoeveel kilometers je per dag wilt rijden. Je wilt natuurlijk niet alleen maar op de weg zitten! Houd hier rekening mee bij het bepalen van de afstanden.

4. Inpakken
Houd bij het inpakken van de camper voor je eerste camperreis rekening met de verdeling van het gewicht. Probeer dit een beetje te verspreiden over de camper. Het is daarnaast ook slim om er rekening mee te houden dat alle kastjes goed afgesloten zijn als je gaat rijden. Je wilt natuurlijk niet dat al je spullen door de camper gaan rollen als je gaat rijden.

5. Voorbereid de weg op
Het is handig als u weet hoe zwaar en groot uw camper is voordat je gaat rijden. Je wilt natuurlijk niet dat je een tunnel verkeerd inschat en er vast onder komt te zitten als deze te laag is voor je camper! Of dat je te zwaar bent voor bijvoorbeeld een veerpontje.

6. Camping of camperplaats

Bedenk waar je gaat overnachten, wil je graag op een camping staan? Dan ben je verzekerd van allerlei voorzieningen zoals een restaurant, toiletgebouw en een zwembad. Je camperreis wordt een stuk avontuurlijker als je besluit op speciale camperplaatsen te verblijven. Dit zijn vaak speciaal ingerichte plekken voor campers in bijvoorbeeld haventjes of op andere bijzondere plekken.

7. Waterpas
Ga je de camper parkeren op een plekje waar je gaat overnachten? Zorg er dan voor dat de camper waterpas staat. Dit is belangrijk omdat dan het water goed wegloopt in de afvoerputjes.

8. Elektriciteit en gas
Het spreekt voor zich dat je elektriciteit en gas aansluit als je arriveert op de plek van bestemming, maar let op dat je ook alles goed afsluit als je weer vertrekt. Je wilt niet dat er iets beschadigd als je wegrijdt.

9. Fietsen mee?
Blijft je ergens een paar dagen? Dan is het fijn om de omgeving per fiets te kunnen ontdekken. Neem je fietsen mee op reis! Je kunt een camper inclusief fietsenrek huren, maar je kunt misschien ook een fiets in de camper kwijt.

10. Laat ruimte over voor spontaniteit
Zoals al eerder is beschreven is het mooiste van reizen met een camper is de vrijheid. Reserveer niet alle plekken tijdens je reis, maar laat wat dagen open. Bedenk op de dag zelf waar je die avond gaat slapen. Bevalt een plekje je erg goed? Blijf langer! Zodra je het ergens zat bent, reis je weer verder!