Nederland aqualand, juist in een veranderend klimaat!

Na een te nat én te droog 2018 is klimaatbewust waterbeheer meer dan urgent en noodzakelijk voor de topsector Water. Innovaties, nieuwe inzichten en samenwerkingen zijn daarom van cruciaal belang om droge voeten, voldoende en veilig water te blijven houden. Voor een juiste mindset en actueel beeld van de klimaatveranderingen, opent Helga van Leur dit jaar met een keynote lezing de Aqua Nederland Vakbeurs, RioleringsVakdagen en ENVAQUA-conferentie: de Nationale Watertechnologie Week.

Over de lezing
De wereld verandert voortdurend. En dat is maar goed ook. Anders zouden we stil blijven staan in de tijd. De veranderingen die in het wereldwijde klimaat plaatsvinden hebben vooral invloed op de mensen die ervan moeten leven. Die aarde zelf draait evengoed wel door. Vroeger zijn er koudere en warmere periodes geweest en ook dat is deze planeet goed doorgekomen. Alleen sterven er dan met grote regelmaat veel soorten uit.

Tegenwoordig is de mens een belangrijke soort op deze planeet. Wij benutten de grond, het water, de lucht en het vuur. Wij verbruiken als mens nú al meer dan de aarde ons kan bieden. Maar ook onze (klein)kinderen hebben energie, voedsel, water en (schaarse) grondstoffen nodig.

Daar kunnen en moeten we wat aan doen. Als je eenmaal weet hoe het in elkaar steekt, besef je dat zonder het inleveren van comfort het heel gemakkelijk is om andere keuzes te maken die wél bijdragen aan een duurzame toekomst. En dat je daar plezier aan kunt beleven!

Waarom zouden we het moeilijk maken als het makkelijk kan. En als je het slim aanpakt, levert het ook nog geld op! Zowel privé als bedrijfsmatig. Ook in tijden van crisis. Of moet ik zeggen: juist in tijden van crisis. Duurzaamheid is niet per definitie duur. Het gaat om toekomstbestendig ondernemen, zowel thuis als op het werk. Kennis is Kracht!!!

Over Helga van Leur
Helga van Leur is een Nederlandse meteorologe en televisiepresentatrice op het gebied van weer. Helga studeerde aan de universiteit van Wageningen UR met studierichting Bodem, Water en Atmosfeer. Begin juli 2017 stopte ze na ruim 20 jaar met het presenteren van het dagelijkse weerbericht bij RTL. Ze legt zich volledig toe als ambassadeur in weer, klimaat, duurzaamheid en gedrag. We weten heel veel over wat er gaande is (kennis) en wat we kunnen ondernemen (actie), maar iets weerhoudt ons om het daadwerkelijk te gaan toepassen (gedrag).  Vooral het menselijk brein en de keuzes die men maakt (voor een duurzamere omgeving) zijn intrigerend. Tijdens lezingen gaat ze graag het gesprek aan en ontrafelt samen met aanwezigen de barrières.