Hot topics als Precisiebemesting en Erfveiligheid krijgen aandacht op Rundvee & Mechanisatie Vakdagen

De nieuwe bodemstrategie van minister Carola Schouten is één van de hot topics op Rundvee & Mechanisatie Vakdagen in Gorinchem (27, 28 en 29 november 2018). De bodemstrategie heeft als doel dat alle bodems in 2030 duurzaam beheerd worden. Wat betekent dit voor de boeren en wat zijn de gevolgen? Om de agrarische sector daar antwoord op te geven, wordt op 28 november het congres Precisiebemesting georganiseerd. Een ander hot topic dat speelt in de agrarische sector is erfveiligheid. Met name op het gebied van stalbranden is er een flinke verbeteringsslag te maken. Daarom wordt tijdens Rundvee & Mechanisatie Vakdagen (30, 31 oktober en 1 november 2018) in Hardenberg een speciaal symposium Erfveiligheid georganiseerd. 

“We willen onze community handvaten geven om ‘futureproof’ te zijn op het gebied van bodem en bemesting, maar ook erfveiligheid. Daarom organiseren we in samenwerking met de agrarische sector het congres Precisiebemesting en het symposium Erfveiligheid. Ook innovaties krijgen de aandacht evenals het thema Asbest. Bezoekers kunnen thematische routes volgen die hen langs exposanten voert op het gebied van deze thema’s. Beide RMV-beurzen zijn nu al voor meer dan 90 procent volgeboekt. Al deze ontwikkelingen zorgen er voor dat RMV niet te missen is als het meest complete agrarisch kennis- en contactplatform voor rundveehouderij, akkerbouw en loonwerkbranche”, zeggen Judith Pelgrim (RMV Hardenberg) en Karin Nijboer (RMV Gorinchem).

Symposium Erfveiligheid (RMV Hardenberg)

Nieuw dit jaar op RMV Hardenberg is de aandacht voor erfveiligheid. Het voorkomen van calamiteiten op en rond het erf is van groot belang. Ook het beperken van de schade als die calamiteit optreedt is een uitdaging voor de sector. Tijdens het symposium Erfveiligheid wordt uitgebreid ingegaan over de risico’s en preventiemogelijkheden in en om de stal. Een speciale route ‘Erfpreventie’ leidt bezoekers op de beursvloer langs exposanten die actief zijn in preventie.

Kijk op de Koe (RMV Hardenberg)

Eén van de grote publiekstrekkers tijdens RMV Hardenberg - ‘Kijk op de Koe’ - maakt ook dit jaar deel uit van het beursconcept. In totaal zes K.I. organisaties presenteren hun dochtergroepen: K.I. Kampen, K&L, World Wide Sires, K.I. SAMEN b.v., Semex Holland en Masterrind Holland B.V.

Congres Precisiebemesting (RMV Gorinchem)

Nieuw dit jaar op RMV Gorinchem is de aandacht voor bodem en bemesting in de toekomst. Onderdeel hiervan is het congres Precisiebemesting dat op woensdag 28 november voorafgaand aan de beurs wordt georganiseerd. De recente brief van minister Schouten aan de Tweede Kamer over Bodemstrategie benadrukt een goede bodemaanpak. De toekomstige eis tot grondgebondenheid in de melkveehouderij zal veel aandacht van de melkveehouder vragen aan zijn bodem. Tijdens het congres geven diverse gerenommeerde sprekers hun visie. Daarnaast presenteren partner-exposanten zich met innovatieve machines, sensoren, meststoffen en methoden op de beursvloer.

Extra aandacht Geitenhouderij (RMV Gorinchem)

De beursorganisatie besteedt ook dit jaar tijdens RMV Gorinchem extra aandacht aan de geitenhouderij. Dit komt onder andere tot uiting met een symposium en een themaroute op de beursvloer. Deze speciale themaroute ‘Geitenhouderij’ voert langs exposanten, waar de bezoeker kennis kan maken met diverse aspecten van de sector.

Jonge generatie boeren

Er is dit jaar ook weer aandacht voor de jonge generatie boeren in samenwerking met het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK). Op iedere agrarische beurs bezoekt NAJK verschillende exposanten. Aan de hand van een keuringsrapport worden exposanten beoordeeld op onder andere de stand, de presentatie, de communicatie en de houding richting de jonge boeren. Uit alle gekeurde exposanten wordt één winnaar verkozen.

Meer informatie over de agrarische vakbeurzen van Easyfairs Evenementenhal is te vinden op www.agrarischebeursagenda.nl.