Geitenroute

Verschillende bedrijven doen mee met de themaroute 'Geiten'. Hieronder vindt u nieuws van de deelnemers over de geitenhouderij.

Geitenbelang SnelSelectVeel tijd steken we in voeren en melken. Daarnaast zijn er nog tal van handelingen te verrichten bij de geiten: Denk hierbij aan medische behandelingen, drachtcontrole, controle van oornummers, dekgeiten uitkiezen, afvoer van geiten…enz. enz.

Het opzoeken van deze geiten kost veel tijd. Vaak is het oornummer wel bekend, maar waar loopt ze dan toch in de stal…..? Telkens gaan we op zoek naar die geit in de koppel, met de reader in de hand! Dat kan sneller én minder arbeidsintensief, met de SnelSelect van Geitenbelang

Voordelen
• De SNELSELECT is een “plug-and -play” machine. Dat wil zeggen: Hij wordt in de werkplaats van Geitenbelang geassembleerd, vervolgens vervoerd naar uw bedrijf, gemonteerd en aangesloten. En dat allemaal in één dag!
• Vanaf de dag dat de selectiebox geplaatst is lopen de geiten er dagelijks twee of drie keer (melkingen) doorheen. Het is een vast onderdeel van hun routing. Deze gewenning zorgt voor een hoge capaciteit.
• Standaard kan de SNELSELECT op verloren oormerken ingesteld worden. Tenzij een keer een groep geiten geselecteerd moet worden.
• Doordat de selectiebox slechts twee keuzes heeft, links of rechts, is de doorstroming uitstekend. Dit levert een hoge capaciteit op.
• Behalve schoonhouden is weinig tot geen onderhoud nodig.
• De geitenhouder kan er zelf ook doorheen lopen om bijvoorbeeld na de laatste geit het hek dicht te gaan doen.
• Eenvoudige bediening via duidelijke drukknoppen.
Dus …… een welkome aanvulling op uw bedrijf!
 

_________________________________________________________________________________________________

Flingk presenteert twee machines die perfect geschikt zijn voor de geitenhouderij.

Als eerste de SVV stroverdeler:
Deze is zo geschikt voor de geitenhouder vooral omdat hij weinig stof produceert tijdens het strooien. Hier zitten alle geitenhouders mee met conventionele machines. Tevens haalt deze machine het stro heel mooi uit elkaar (los) en snijdt het stro niet. Het stro moet niet gesneden worden in een potstal.

Verder is de machine modulair opgebouwd waardoor er veel verschillende opties mogelijk zijn om de machine aan te passen aan de situatie van de melkveehouder. De machine kan onder andere uitgevoerd worden met een transportband om links en rechts te kunnen strooien of met een breedstrooiunit om over 4 tot 5 meter breed te kunnen verdelen.Als tweede hebben wij de KHXL kuilhapper:
Het voeren van geiten moet zeer nauwkeurig gebeuren, hier is een geit zeer gevoelig voor. Met de KHXL kuilhapper kun je een zeer strakke nette kuil houden omdat deze kleine laagjes van de kuil snijdt (tot 35cm diep) over een grotere hoogte (van 1,4 tot 2,7 meter haphoogte mogelijk). Hierdoor word de wand van de kuil vaak ververst waardoor het voer vers blijft en broei word voorkomen en omdat de dichte bak maar 35cm de kuil in hoeft kan hij makkelijk vol geladen worden en knoeit hij nauwelijks tijdens transport.

Tevens snijd het speciaal gevormde mes zeer makkelijk door het voer waardoor de kuil niet opengetrokken word. Met deze happer kan het voeren geperfectioneerd worden, en word broei en voerverlies tot een minimum beperkt.

 

_____________________________________________________________________________________________Als melkveehouder of geitenhouder bent u gewend dat het advies bij het voer zit inbegrepen. Maar is het niet logischer om dat om te draaien? Wij vinden van wel.

Als uw rechterhand op het gebied van voer. Degene die u begeleidt naar vitaal vee. Naar het bedrijf, het stalresultaat en de toekomst zoals u die voor ogen hebt. Dat doen we met kennis, kunde en … voer.

Bedrijfsadviseur? Vitalisator!
De Vitalisator: de katalysator van de vitaliteit in uw stal! De Vitalisator organiseert allereerst de basisvoorwaarden en gaat vervolgens met u op weg naar een nog vitalere veestapel.

Het vinden van de optimale balans tussen beschikbaar ruwvoer en bijproducten, aangevuld met het optimale krachtvoer. Het juiste rantsoen op de juiste plaats, op het juiste moment. Deze basisvoorwaarde is in onze ogen de basis van een vruchtbare samenwerking!

Vitalisator in zijn/haar kracht?
Zodra voldaan is aan de basisvoorwaarden, het optimaliseren van het rantsoen en de bijbehorende krachtvoeders, komt de Vitalisator in zijn kracht, dan begint het pas. Het naar boven halen van de uitdagingen en doelstellingen van de betreffende ondernemer. En, misschien wel net zo interessant, welke uitdagingen de Vitalisator ziet voor de ondernemer. Op welke wijze kan de ondernemer in de bedrijfsvoering de grootste stappen zetten, met als doel telkens weer een nog hogere vitaliteit van zijn dieren en van zijn bedrijf.

De Vitalisator kan dit niet alleen…
En daar zit de kracht en tegelijk de uitdaging. Ondernemen doet niemand alleen, en juist daar zit voor de Vitalisator de uitdaging! Om eenieder het maximale bij te laten dragen aan de gestelde doelstellingen en geformuleerde uitdagingen.

Uitdaging?!
Het met elkaar op een hoger plan gaan acteren is een uitdagend spel. Dit vraagt een basis van vertrouwen en respect voor elkaars inzicht, maar bovenal vraagt dit veel kennis en ervaring. Vitalvé heeft een systeem ingericht waarmee deze ontwikkeling wordt ondersteund. Door met enige regelmaat helder met elkaar te bespreken of de basisvoorwaarden voldoen. Daarnaast met elkaar bespreken of het lukt met elkaar de volgende stap te zetten.

Volledige commitment
Bij ons staat het rendement van uw bedrijf voorop, niet dat van de voerproducent. Je mag er dan ook op rekenen dat wij ons volledig en exclusief aan jouw bedrijf verbinden. Kritisch, onafhankelijk en onvoorwaardelijk.

_________________________________________________________________________________________

Power-Cal is het ideale strooisel om te gebruiken in de pot bij melkgeiten. Het zorgt voor extra vochtopname, naast het stro. Ook creëert Power-Cal een omgeving waarin bacteriën slecht kunnen vermeerderen. Vooral rond de geboorte is het van groot belang om de bacteriedruk zo laag mogelijk te houden. Dit kunt u bereiken door de pot dagelijks in te strooien met Power-Cal vanaf een week voordat de lammertijd begint. De lammeren die geboren worden in de pot zullen dan minder last hebben van de bacteriedruk die normaal in de pot aanwezig is.

Als de lammeren verplaatst worden naar de drinkautomaat kunt u Power-Cal strooien in combinatie met gehakseld stro of vlas. Deze combinatie verhoogt de hygiëne in de stal. Het wordt droger en er is minder ammoniak, kortom de leefomgeving verbetert sterk voor deze jonge dieren.

Ook kunt u Power-Cal gebruiken op plekken waar het eerder vochtig wordt, zoals rond drinkbakken en rondom de melkstal.

 Power-Cal wordt geleverd in bigbags van 1.000 kg. Of in zakgoed (25kg)

Voordelen Power-Cal: 

  • zeer weinig stof
  • Plakt niet aan de geiten
  • pH verhoging, bevordert hygiëne
  • niet verschralend voor spenen en huid
  • makkelijk in gebruik, prijstechnisch zeer interessant!

_____________________________________________________________________________Automatisch instrooien van ligboxen en strostallen.
Strocon BV mag zich specialist noemen voor het automatisch instrooien in stallen.
In hun leveringsprogramma hebben ze de volgende installaties:

  • Python Spreader: instrooien van strostallen
  • Cobra Easy Bed: instrooien van ligboxen


De installaties zijn ontwikkeld met het oog op meer welzijn voor dier en boer.

Strocon BV is leverancier voor het hele concept, advies, engineering, productie, montage en service gebeurd allemaal vanuit eigen huis.

Python Spreader:
De Python Spreader is een transportwagen voor ronde en vierkante balen die aan een rail gemonteerd zich door de stal beweegt.
De bediening kan op twee manieren uitgevoerd worden; de eerste mogelijkheid is via het touchscreen op de besturingskast, de tweede mogelijkheid is middels een mobiel apparaat. De machine start handmatig of via vooraf ingestelde starttijden. Om tot een nauwkeurige verdeling te komen is het mogelijk om per hok aparte instellingen te maken.De messenrotor heeft een groot diameter om het stro egaal op de strooischijven te doseren.
Om vastlopen van de messenrotor te voorkomen wordt de aanvoer van product automatisch aangepast als de belasting te hoog is.Cobra Easy Bed:
De Cobra Easy Bed is een transportwagen die gebruikt wordt om bio-bedding, stropellets, zaagsel of andere strooiselproducten in ligboxen te strooien. De transportwagen, met een inhoud van 500 of 700 liter, wordt automatisch gevuld vanuit een scheider of voorraadbunker. Vervolgens rijdt de machine naar de juiste ligboxen. De Cobra bevat een vijzel die per ligbox de ingestelde hoeveelheid doseert. Met de optionele All Access is het mogelijk een dubbele boxenrij met één rail in te strooien.

______________________________________________________________________________


Besodemieterd
Dit is het woord dat ons allen bezighoud. Wat vroeger logisch en vertrouwd was, is niet meer. De gematigde linkerkant van ons electoraat hield zich bezig met de sociaal zwakkeren in onze samenleving. De midden en gematigde rechterkant was er voor de ondernemers en het bedrijfsleven. Alleen Jacco Geurts CDA en Helma Lodders VVD willen nog wel eens een kritische vraag stellen ten gunste van de landbouw. Dit alles in een spanningsveld dat was te overzien. Op dit moment voelt het alsof het hele politieke machtsblok tegen de boeren is. Gelukkig hebben we de publieke opinie mee, 95% van de mensen staat achter de boeren. Er is een papieren stikstofprobleem, hoe lossen we dit op? Alle politieke partijen kijken naar hun potentiele stemmers en zij zien dat de agrariërs samen maximaal 1 zetel kunnen vertegenwoordigen. Het lijkt er op dat ze deze groep verantwoordelijk maken en slachtofferen voor alle andere hogere doelen, met meer kiezerspotentieel. Met gezond boerenverstand is het niet meer te volgen. Er komen steeds meer dilemma’s waar wij terecht of onterecht voor moeten opdraaien. Ten faveure van allerlei activiteiten die bewust of onbewust minder of niet meewegen in de co2- en stikstofdiscussie.

Tjeerd de Groot werkt op dit moment als een stier op een rode lap. Hoe is het mogelijk dat iemand met kennis van de sector, hij heeft er zelf tussen gestaan, deze uitspraken doet. Jesse “kleuter” Klaver die op het malieveld in den Haag de totale boerenstand minacht. Ik heb hem met prinsjesdag toch echt horen zeggen dat hij met zijn partij voor een eerlijk en sociaal beleid kiest. Partijgenoten van zowel Jesse als Tjeerd zijn in ons mooie agrarische Brabant verantwoordelijk voor Natuur, Rick Grashof (Groen Links) en de agrarische sector, Annemarie Spierings (D66). Er zal vanuit de Zlto op het hoogste niveau gelobbyd moeten worden om ook maar wat ruimte te creëren voor onze milieuvriendelijkste en diervriendelijkste sector ter wereld. Het minste wat wij willen is Nederlands beleid. Ik verwacht op zijn minst wat inzet van het CDA. En vooral waardering voor hetgeen we al doen en gedaan hebben. Willen we dan niet meer, jawel en dat was ook afgesproken dat we bepaalde doelen in 2028 halen.

Er is in agrarisch Nederland echt nog wel wat ruimte om te innoveren. Neemt niet weg dat er al 60% ammoniak door de agrarische sector is gereduceerd. Door op deze manier om te gaan met ons als koploper op agrarisch gebied lopen we onze voorsprong mis. Door ons als ongewenst te kwalificeren en daardoor onze activiteiten door het buitenland te laten overnemen wordt in mijn beleving de uitstoot en efficiëntie van de agrarische productie niet minder maar juist meer.

Hoe mooi zou het zijn als de rendementen uit de agrarische sector ingezet kunnen worden voor allerlei politieke thema’s die er echt toe doen. AOW en pensioenen zijn wel punten om over te hebben. Gezondheidszorg dreigt onbetaalbaar te worden. Onderwijzers zijn met een vergrootglas niet te vinden. Ouderenzorg wordt door veel mensen niet begrepen. Hoe kan het toch dat we het laten gebeuren dat 2 mensen die elkaar eeuwige trouw hebben beloofd niet als echtpaar naar een verzorgingshuis kan of mag als één van de echtgenoten een serieuze hulpvraag heeft.

Nogmaals het is enorm fijn om door 95% van de Nederlandse bevolking gesteund en gewaardeerd te worden. Hou deze flow vast en laat je niet gek maken door mensen met een dubbele agenda.

Door: Gerard van Zutphen

________________________________________________________________________________________________________________________

PKriesels_logo_FC-01.jpg
Kuhn system TKS
Kuhn system TKS wordt ontwikkeld en geproduceerd in Scandinavië. De EasyBedding Robot is ontwikkeld onder zwaardere omstandigheden, hierdoor is dit systeem zeer geschikt voor de Europese markt.

Easy Bedding
Een EasyBedding Robot is uitermate geschikt voor het verdelen van zowel ronde als vierkante balen stro in een stal. De machine maakt gebruik van een rail systeem met een daaraan bevestigde powerrail wat ervoor zorgt dat de robot een constante betrouwbare voeding heeft. Met dit systeem kunnen potstallen worden ingestrooid, optioneel is de beddingrobot met verdeel schijven leverbaar. Het stro zal dan in de breedte van de machine verdeeld worden. De werpbreedte hangt af van het soort stro en de omstandigheden in de stal.Mogelijkheden en bediening
Het systeem is modulair opgebouwd en kan uitgebreid worden met diverse opties zoals een verlenging, voorraadtafel, strooischijven, bediening van het windgordijn, variabele strooibreedte en zijdelings strooien.

De software zorgt met een speciale regeling dat er een constante afgifte is. Deze afgifte is verstelbaar en kan worden bijgesteld waardoor er altijd een optimale verdeling van het stro plaatsvind. De robot is te bedienen door middel van een touchscreen, ook is het mogelijk om de machine op afstand te bedienen.

Easy Feed
Naast de Easy Bedding is er ook Easy Feed, een voersysteem dat gebruik kan maken van de zelfde rails en meerdere soorten (kracht)voer kan toedienen. Een tal van mogelijkheden maken het systeem geschikt voor elke stal!Voor meer informatie kunt u ons bezoeken op stand H132.___________________________________________________________________________________