Technische Industriële Vakbeurs 2017

Hoe maak je het?

Op 19, 20 en 21 september 2017 start TIV: dé vakbeurs voor de maakindustrie. Tijden veranderen waardoor TIV haar deuren de komende editie opent met een compleet vernieuwd concept. Tijdens de beursdagen bent u van harte welkom tussen 13.00 en 21.00 uur in Evenementenhal Hardenberg. Kom naar TIV, waar zelfs Smart Industry de koffie op maat serveert met de Barista 4.0.

 Meer kennis  en beleving op de beursvloer!

Tijdens de beurs vindt u Green PAC op hun eigen kennisplein met onder andere TechForFuture en Green PAC iLab. Green PAC is een initiatief tussen Windesheim en Stenden Hogeschool en wordt gezien als de kenniskatalysator in de chemische- en kunststofindustrie. Volg op 20 september een gevarieerd programma van lezingen en workshops met als hoofdthema Industrial printing tijdens het 3DPrintEU.

Empack Relatiedagen & B2B Matchmaking event

Tegelijkertijd met TIV zal Empack Relatiedagen plaatsvinden in hal 5. Dit regionale verpakkingsevent vindt plaats op 20 en 21 september. Tijdens deze twee dagen zal ook het B2B Matchmaking Event plaatsvinden, waarin u de kans krijgt om (inter)nationaal contacten te leggen en te netwerken.

Klik op de buttons hieronder voor de innovatie route, aanwezige exposanten, plattegrond van de beursvloer, het actuele programma en de fact & figures van TIV 2016.

          

 Vernieuwd beursprofiel TIV:

  Mediapartner

De beursspecial voor wordt verzorgd door het vakblad MetaalNieuws, onderdeel van 54U Media BV uit Apeldoorn. 

Exposantenprofiel

Beursprogramma

Dag 1   dinsdag 19 september 2017 13.00 - 21.00 uur
13.00 - 19.00

Alexander Pil, hoofdredacteur, Mechatronica&Machinebouw

Dagvoorzitter Kennistheater 4
13.00 - 19.00

13.10 uur             ‘Grand opening’ van het Green PAC Kennisplein door Provincie Overijssel, College van Bestuur Hogescholen Saxion, Stenden en Windesheim.
14.00 uur             Wie staat er klaar? Laat u verrassen welke demo, presentatie of activiteit er is!
14.15 uur             CADACgroup , Future of making things!
14.45 uur             Metaalprinten anno 2017, kansen en uitdagingen voor het MKB!
15.00 uur             3D Printen van vezelversterkte onderdelen, welk voordeel heeft dat?
15.15 uur             Kunststoffen in de  Machinebouw
15.45 uur             Bertrand Weegenaar, ondernemerschap tijdens studie
16.15 uur             Alles over Biocomposieten
16.30 uur             Tech for Future film
16.45 uur             Alexander Janssen, wat is Tech for Future?
17.00 uur             Hoe groen is metaal printen? Nieuwe business met 3D Metaalprinten!
17.15 uur             Fablab. Wat is dat eigenlijk?
17.45 uur             Tech for Future film
18.00 uur             Wie staat er klaar? Laat u verrassen welke demo, presentatie of activiteit er is!
18.15 uur             Edwin Rappard van 4CCCC,  3D Scannen: de verbinding tussen de echte en de virtuele wereld!
18.45 uur             Virtual Engineering
19.15 uur             Green PAC iLab in gesprek met startup ondernemer Stermoo
19.45 uur             Composiet, of niet?
20.15 uur             Alles over Biocomposieten
20.30 uur             Ontwikkeling van biogebaseerde harsen voor stereolithografie-printtechnologie

Green PAC - Kennistheater 3
14.00 - 17.00

Studentenmiddag

Op de eerste beursdag van TIV zijn Hogescholen van harte welkom op dé vakbeurs voor de maakindustrie. Biedt uw school opleidingen in engineering? Meldt u dan nu aan bij Gertjan Lammers om de aanmeldingen voor deze beurs te verzorgen.

Beursvloer
14.00 - 14.30

Kunstmatige intelligentie zorgt voor versnelling van robotica

Productie en automatisering bevinden zich midden in de vierde industriële revolutie. Er is een enorme toename aan informatie, gecreëerd door bijvoorbeeld het internet of things. De manier waarop we produceren, staat op losse schroeven. Een van de belangrijkste ontwikkelingen hierin is de steeds hogere mate van autonomie waarmee machines handelingen kunnen uitvoeren. Zeker voor taken waar een grote variatie aan producten moeten worden verwerkt, worden de beperkingen van automatisering systematisch doorbroken.

Delft Robotics specialiseert zich in het mogelijk maken van automatisering van deze taken. Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie zoals Deep Learning kunnen machines snel en effectief een breed scala aan producten leren herkennen en oppakken. Vooral op toepassingen waar een enkel systeem een grote variatie aan producten dient te verwerken zijn de nieuwe mogelijkheden enorm.

Behalve order- en binpicken passen we Deep Learning sinds kort ook succesvol toe op identificatie en kwaliteitscontrole. We kunnen bijvoorbeeld met slechts enkele bestaande beelden een product identificeren. Dit levert een enorme efficiëntieslag voor het omgaan met een grote diversiteit. Zelfs kwaliteitscontrole op onbekende producten zijn nu mogelijk. Voor een klant controleren we spuitgietstukken, waardoor een machine tijdig kan worden stilgezet en verspilling wordt voorkomen. Delft Robotics gelooft dat saai, repetitief, vies, zwaar, gevaarlijk en 7x24-uur werk door robots zou moeten worden uitgevoerd. Wij helpen wereldwijde machinefabrikanten en robotica-integratoren om robots objecten te laten herkennen die variëren in vorm, grootte en kleur met behulp van 2D of 3D vision. Onze Deep Learning-software segmenteert, identificeert producten, kan een kwaliteitscontrole uitvoeren en creëert een 6 DoF grijppositie. Sectoren waarin onze software wordt toegepast zijn: warenhuizen, productie, logistiek, online retailers, postale diensten, horti en agricultuur. Herbert ten Have geeft sinds december 2016 leiding aan Delft Robotics. Na voltooiing van de laboratoriumschool (analytische chemie) is hij product- en marketingmanager geweest bij Beckman Instruments (GSK). Vervolgens startte hij het industriële softwarebedrijf Harley Systems op dat hij vijf jaar later verkocht. Daarna heeft Herbert bij Livingston, Ricoh en Aggreko vele jaren de rol vervult van (international) sales & marketing director. De laatste jaren heeft Herbert een softwarebedrijf opgezet en veel aanvullende ondernemerservaring opgedaan.

Herbert ten Have, CEO, Delft Robotics - Kennistheater 4
14.30 - 15.30

Operational Excellance en Asset Management

Marcel Morsing van MaxGrip B.V. start de eerste beursdag met een lezing 'Operational Excellence en Asset Management'. Wat zijn je belangrijkste Assets? Niet de mensen, maar de juiste mensen zijn belangrijk!

U kunt zich hier aanmelden.


Marcel Morsing - Kennistheater 2
15.00 - 15.30

Self-learning robots with vision for digital farming, food and crops handling

We groeien naar wereldwijd tien miljard mensen wat leidt tot een toenemende onevenredige voedselverdeling. Tegelijkertijd is er een tekort aan grondstoffen, water, oppervlakte en arbeid om in de toenemende vraag te voorzien en wordt de impact op de planeet steeds groter. De crux kan zijn de toepassing van technologie - en specifiek de combinatie van robots die efficiënt werken met vision en Machine Learning voor authentieke product- en datakwaliteit kwalificeren hiertoe. Bedrijvengroep One of A Kind Technologies, inclusief Beltech en Crux Agribotics, ontwikkelde verschillende robots om op termijn te voorzien in deze benodigde disruptie door een serie gamechangers die organische producten (komkommers, paprika’s, tomaten, etc) verwerken met verhoogde kwaliteit en volledige transparantie. One of A Kind Technologies speelt hiermee in op een aantal global trends die onder meer voortkomen vanuit de farma-industrie waarbinnen zij reeds actief is, zoals serialisatie (track & tracing van producten). De robots die One of A Kind Technologies en dochterbedrijven Beltech en Crux Agribotics ontwikkelen kunnen organische producten (groente/fruit) verwerken, 24/7 met minder verbruik van pesticiden en water en op een manier dat voedselveiligheid en hygiëne vooropstaan en (voedsel)fraude kan worden voorkomen. 

Richard Vialle, studie technische bedrijfskunde (Ing), elf jaar Ericsson: verschillende nationale en internationale sales- en algemene managementfuncties. Co-founded in 2012 One of A Kind Technologies waar hij als CCO verantwoordelijk is voor de verdere groei en innovatie. One of A Kind Technologies nam in 2012 het bedrijf Beltech over een leidende ontwikkel- en integratiepartij in machinevision. In 2014 nam het VIMEC Applied Vision Technology over en in 2015 startte het Smart Vision Center. Momenteel bereidt de groep de volgende investeringsronde voor ten behoeve van zijn nieuwste start-up Crux Agribotics waarbinnen het eigen intelligente robots ontwikkeld ten behoeve van voedsel- en agrohandling. One of A Kind Technologies is een van de acht FD Nieuwe Kampioenen 2017.

Richard Vialle, Managing Director Beltech - Kennistheater 4
15.00 - 16.30

Workshop: Succes creëren met design in de maakindustrie

IDpartners, een industrieel ontwerpbureau, ontwerpt en ontwikkelt machines, apparaten en technische producten in de B2B markt. Zij helpen OEM-ers om machines te ontwikkelen met een overtuigend design, eenvoudig te bedienen en met betere prestaties. Bijvoorbeeld met meer output, minder energieverbruik of lagere maakprijs, dus een sterke verbetering van de functionaliteit en de maakbaarheid. ‘Wilt u mooiere en betere machines die voor meer omzet zorgen?’ Vormgeving speelt in de industrie een steeds belangrijkere rol. Vaak worden machines en apparaten ontworpen vanuit functioneel, werktuigbouwkundig oogpunt. Door de technische vooruitgang worden de functionele verschillen tussen producten steeds kleiner. Voor diverse OEM-ers hebben zij succesvol design gerealiseerd met een doordacht en aansprekend design. Tijdens de workshop vertelt Jacques graag hoe zij dit praktisch aanpakken. Ook vertelt hij graag meer over modelbescherming, UX-design en hun snelle prototypebouw.

Jacques Stevens. IDpartners - Kennistheater 1
15.30 - 16.00

Industry 4.0, what’s new? 

Peter Thissen gaat in zijn presentatie in eerste instantie in op de principes van Industrie 4.0 (interoperabiliteit, information transparancy, technical assistance en decentralised decisions) en gaat vervolgens op zoek naar wat er nu echt nieuw is in deze industriële revolutie. Zo zal hij aantonen dat enkele facetten bijvoorbeeld in de procesindustrie al veel langer toepassing hebben. Dit brengt hem tot de stelling dat met Industrie 4.0 door de technologische ontwikkelingen van IoT en Cloud een aantal toepassingen van de procesindustrie nu ook binnen bereik komen van de discrete industrie, zoals de automotive en de food. Peter Thissen is in 1986 afgestudeerd als bedrijfskundige aan de TU Eindhoven op het vakgebied bestuurlijke informatieverzorging. De laatste jaren leidt Thissen grote transformatieprogramma’s en als zodanig is hij begin dit jaar bij Nobleo Manufacturing aangesloten als technisch directeur en leidt hij de opzet van de Nobleo Way of Modern Manufacturing.

Peter Thissen, technisch directeur Nobleo Manufacturing - Kennistheater 4
16.00 - 17.00

Waar liggen de uitdagingen voor de Food & Beverage sector in 2020?

De wereld verandert snel, afstanden worden minder als grenzen gezien. Nederland is nog steeds een van de grootste voedingsproducenten ter wereld en dat willen we ook zo houden. Kunnen we voldoen aan de vraag van de consument naar dagverse producten zoals kant-en-klaarmaaltijden, gesneden groenten, vruchtensappen en zuivel. Hoe borgen we de product- en procesveiligheid. Kunnen we de traditionele hitte behandelingstechnieken zoals pasteurisatie vervangen door nieuwe technologieën? Sluit de wet- regelgeving wel aan bij de snelle technologische ontwikkeling? Hoe beantwoorden we de toenemende vraag naar proces- en producthygiëne. Kortom waar liggen de uitdagingen voor de Food & Beverage sector in 2020?
U kunt zich hier aanmelden.


Dolf van den Berg - Kennistheater 2
16.30 - 17.00

Machinerie en intelligentie om de wereld te voeden 

Iedere dag wordt voedsel geproduceerd om de wereld te voeden. We zijn er in Nederland goed in. Ons kleine land is in de wereld het tweede exporterende land van agro- en foodproducten en exporteren - op tractoren na – nog veel meer techniek dan we importeren voor deze sector. We hebben een sterke positie te verdedigen met de 17 miljard euro die we jaarlijks in technologie omzetten voor deze sector. Maar de agrofoodsector is ook een sector met nog veel handenarbeid in extreme klimatologische situaties, 50 procent uitval in de versketen, een grote seizoensgebonden diversiteit aan producten en daarmee samenhangende eis naar flexibiliteit. Hygiëne, constante kwaliteit en traceerbaarheid lijken ook vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Kortom: veel werk aan de winkel. De grote robotmerken, buitenlandse machinebouw en hightech elektronicabedrijven richten inmiddels ook de pijlen op voedselproductie. Met de opkomst van vertical farming en toenemende duurzame elektriciteitsvoorziening is het nog maar de vraag waar en hoe voedsel in de toekomst wordt geproduceerd. Wat moet de Nederlandse technieksector met de keten van materiaal- en componententoeleveranciers doen om bij te blijven en meerwaarde te bieden? Erik Pekkeriet zal in deze presentatie ingaan op de veranderende sector naar hightech. Hij zal op basis van recent onderzoek de state of the art presenteren. Waar robots op basis van 3D cameraopstellingen handelingen leren en zichzelf verbeteren en hoe kwaliteitsbepaling van voedsel kan worden getraind met camera’s. Het internet der dingen gaat een belangrijke rol spelen. Ketens moeten worden gladgestreken en zelflerende systemen kunnen in de toekomst processen optimaliseren zonder tussenkomst van mensen. Is uw machinepark up-to-date om de klanten van morgen te kunnen bedienen? Houdt u alle digitale relaties goed in de gaten? Erik Pekkeriet, werktuigbouw, specialisatie onderhoudsmanagement, startte zijn loopbaan bij Philips in het onderhoudsbeheer van productiemachines. Een paar jaar later maakt hij de overstap naar een adviesbureau in procesinnovatie voor de glastuinbouw, waar hij doorgroeide naar teamleider met een afdeling met zes adviseurs. In 2001 maakte hij de overstap naar Wageningen University & Research om ook bij de realisatie en implementatie van cutting edge technologie voor de agro en food betrokken te zijn. Als senior programmamanager trekt hij het programma ‘Precisie Tuinbouw’ voor overheid en is hij coördinator in EU-projecten waaronder PicknPack (automation in food packaging systems). Binnen zijn team leidt hij de B2B-acquisitie naar nieuwe projecten op dit domein.

Erik Pekkeriet, senior programmamanager Agro-Food Robotics, Wageningen University & Research - Kennistheater 4
17.00 - 17.30

Augmented Reality kan ook betaalbaar zijn

Met de introductie van de Microsoft Hololens werd in 2016 het tijdperk van Augmented/Mixed Reality ingeluid. Het nadeel is alleen de hoge kosten van een dergelijke headset. Aryzon heeft hiervoor een kartonnen versie voor Augmented Reality ontwikkeld waarmee AR een wereldwijd gestimuleerd wordt. Afgelopen mei was Aryzon’s succesvolle wereldprimeur en wat Google deed middels Google Cardboard voor Virtual Reality, doet Aryzon nu voor Augmented Reality.

Aryzon: Leon E. Schipper, Chief Commercial Officer - Kennistheater 2
17.00 - 17.30

Laat uw markt niet bederven!

De meeste productielijnen voor de voedingsmiddelenbedrijven zijn niet reinigbaar tot op microbieel niveau. Het is een kwestie van tijd tot een bepaalde ziekteverwekker zich in de productielijn heeft genesteld en de voedingsmiddelenproducent verplicht tot een terugroepactie. Vaak is dit terug te leiden tot fouten in het ontwerp van een machine. De machinefabrikant kan dan aansprakelijk worden gesteld. In een kort overzicht wordt u een bril gegeven om met andere ogen naar de productielijn en apparatuur te kijken. Aan de hand van praktijkvoorbeelden laat Burggraaf goede en foute ontwerpprincipes zien in relatie tot micro-organismen en overlevings- en groeiomstandigheden.

Na zijn studie Chemische Technologie aan de Universiteit Twente (1983) is Wouter Burggraaf werkzaam geweest bij Unilever Research & Engineering als projectmanager - unit operations Food & Drinks. Hij was betrokken bij het bouwen en testen van de eerste fabrieken volgens hygiënische ontwerpprincipes. Veel van deze principes zijn terug te vinden in de EHEDG-richtlijnen die later werden geschreven. Burggraaf werkt vanaf 1993 als (internationale) trainer van Hygienic Design en is adviseur voor zowel de fabrikanten van apparatuur als voor de voedingsmiddelen-, veevoer- en farmaceutische bedrijven, en hij heeft daarmee de basis gelegd voor hygiënisch ontwerpen in Nederland.

Wouter Burggraaf, CEO Burggraaf & Partners - Kennistheater 4
18.00 - 18.30

Broeden op innovatie

MOBA, internationaal marktleider op het gebied van sorteer- en verpakoplossingen in de eierbranche, is groot geworden door innovatieve producten. Innoveren in 2017 is sterk veranderd ten opzichte van innoveren anno 1947. De wereldbevolking en de eierconsumptie groeien gestaag door en technologische ontwikkeling gaan sneller dan ooit. Bevolkingsgroei wordt vooral verwacht in Afrika, en welvaartsgroei in Azië en Latijns-Amerika. Dit zijn markten die verschillen van de Europese markt. Daardoor variëren eisen, verwachtingen en wensen van klanten wereldwijd, waarop een productleverancier dan weer moet kunnen inspelen. Veel variatie in het productportfolio leidt echter tot inefficiëntie voor productie, beheer, service en ontwikkeling. Door een vertaalslag te maken naar standaarden, flexibiliteit en slimme modularisering treedt er niet alleen een verbetering op bij de productie en de interactie met de klant maar komen er meer middelen ter beschikking voor innovatie en nieuwe productontwikkeling. Daarnaast moet een van origine mechanisch ingestelde machinebouwer als MOBA ook inspelen op nieuwe ontwikkelingen als internet of things en Industry 4.0. Dit impliceert een ontwikkeling van mechanische sorteer- en verpakinstallaties, nog bediend door mensen, naar geïntegreerde oplossingen voor het eierpakstation van de toekomst, waar menselijke interventie tot een minimum is gereduceerd. Hier speelt niet alleen slimme modularisering een belangrijke rol, maar is ook een nieuwe manier van snelle softwareontwikkeling een absolute vereiste.

Mike Burgers gelooft dat alles slimmer, sneller en beter kan. Innovatie is waar het om draait – voor zowel producten als processen. Nu werkzaam binnen R&D bij MOBA draagt hij enthousiast zijn steentje bij aan het bespoedigen van innovatie van sorteer- en verpakoplossingen binnen de eierbranche.

Mike Burgers, product owner Moba - Kennistheater 4
18.30 - 19.00

Bionica, een additionele innovatiemethode 

Heb je als bedrijf een complex technologisch probleem? Bekijk het eens vanuit een andere invalshoek! Tegen elk probleem is de natuur al aangelopen. Dat zorgde de afgelopen 3,5 miljard jaar voor slimme en energiezuinige oplossingen. Bionica is het toepassen van deze kennis uit de biologie in de techniek. Daarmee verbeter je producten en processen of ontstaan compleet nieuwe vindingen. Enkele voorbeelden zijn vogelnestjes als inspiratie voor verpakkingsmateriaal, verbeterde windturbines met hulp van bultrugwalvissen, en de mug die inspireerde tot een pijnloze injectienaald. Interesse in welke oplossingen de natuur voor jou heeft? Maak kennis met bionica en de kansen en subsidiemogelijkheden voor jouw bedrijf. Saskia van Gend studeerde voeding en gezondheid en heeft veel ervaring in projectontwikkeling en projectmanagement. Als ervaren projectmanager bij Technologiecentrum Noord-Nederland stimuleert ze innovatie bij het mkb. Door het project ‘Bionica in het MKB’ werkt ze samen met bionica-experts in Nederland en Duitsland, en is ze erg enthousiast over bionica als additionele innovatiemethode voor bedrijven.

Saskia van Gend, projectleider ‘Bionica in het MKB’, Technologiecentrum Noord-Nederland - Kennistheater 4
Dag 2   woensdag 20 september 2017 13.00 - 21.00 uur
09.00 - 12.30

De vijfde editie van het 3DprintEU met als thema Industrial printing

Een initiatief van Windesheim en Stenden Hogeschool dat gaat plaatsvinden op TIV Hardenberg is 3DprintEU. Het is de vijfde editie van dit event, maar nog nooit eerder werd het gehouden op TIV Hardenberg. Deze editie staat in het teken van Industrial printing. Bezoekers van 3DprintEU congres kunnen kiezen uit een gevarieerd programma van lezingen en workshops. Het 3DprintEU congres vindt plaats van 09.30 tot 12.30 uur. De kosten voor deelname aan het 3DprintEU congres bedragen €25,- (excl. BTW). Dit is inclusief een afsluitende netwerklunch en toegang tot de TIV ’s middags).

09.30 - 09.35 Opening door Rob Voncken, directeur Green PAC
09.35 - 09.55  Metaalprinten anno 2017, kansen en uitdagingen voor het MKB. 
09.55 - 10.15 Ontwikkeling van biogebaseerde harsen voor stereolithografie-printtechnologie
Lancering: ‘A Practical Guide to 3D Printing’
10.15 - 10.35 - Presentatie 3D printen van vezelversterkte onderdelen
10.35 - 10.45 Korte pauze
10.45 - 11.45  Nieuwe business met 3D metaal Printen
11.45 -12.30 Keynote speaker – Wordt nog bekend gemaakt
12.30 - 13.15 Lunch en paneldiscussie Vierkant voor werk: de regio als ecosysteem
's middags: Congres Circulaire economie
 Meld u hier aan met registratiecode: 6170001764

3DprintEU - Restaurant 1
13.00 - 19.00

Theo de Vries, afdelingshoofd software & control en elektro & instrumentatie VIRO 

Dagvoorzitter Kennistheater 4
13.00 - 21.00

Empack Relatiedagen

Op 20 & 21 september vinden de Empack Relatiedagen plaats in Evenementenhal Hardenberg: het regionale verpakkingsevent voor de Noord- en Oost Nederlandse verpakkingsindustrie. Netwerken en relatiebeheer zijn twee belangrijke sleutelwoorden tijdens deze dagen. Empack Relatiedagen vinden tegelijkertijd met de Technische Industriële Vakbeurs (TIV) plaats. Bezoekers van Empack mogen kosteloos TIV bezoeken en andersom ook.

Empack Relatiedagen - Hal 5
13.00 - 19.00

13.15 uur             Closing the Loops
13.45 uur             rHPL, duurzaam hergebruik van composiet
14.00 uur             Wie staat er klaar? Laat u verrassen welke demo, presentatie of activiteit er is!
14.15 uur             CADACgroup , Future of making things!
14.45 uur             Metaalprinten anno 2017, kansen en uitdagingen voor het MKB!
15.00 uur             Alles over Biobased hars
15.15 uur             Virtual Engineering
15.45 uur             Els Zijlstra, Creative Director Materia  ‘It's all about Materials! Materiaal inspiratie voor een mooie duurzame toekomst’
16.15 uur             Alles over Biobased hars
16.30 uur             Tech for Future film
16.45 uur             Alexander Janssen, wat is Tech for Future?
17.00 uur             Hoe groen is metaal printen? Nieuwe business met 3D Metaalprinten!
17.15 uur             Fablab. Wat is dat eigenlijk?
17.45 uur             Tech for Future film
18.00 uur             Wie staat er klaar? Laat u verrassen welke demo, presentatie of activiteit er is!
18.15 uur             Edwin Rappard van 4CCCC,  3D Scannen: de verbinding tussen de echte en de virtuele wereld!
18.45 uur             Kunststoffen in de  Machinebouw
19.15 uur             Green PAC iLab in gesprek met startup ondernemer Cloudgarden
19.45 uur             Composiet, of niet?
20.15 uur             Alles over Bioplastics
20.30 uur             Alles over Bio-afbreekbare kunststoffen

Green PAC - Kennistheater 3
13.30 - 16.30

Congres Circulaire Economie
Inloop 13.30, het programma begint om 14.00 uur.

 • Innovatie door ketensamenwerking; Martin van Dord; innovatiecoach NRK
 • Kansen voor ondernemerschap door de Circulaire Economie; Kornelis Jorna, projectmanager en adviseur Oost.nl
 • Bedrijfsvoorbeeld: Lune als pionier in de circulaire economie;  Wido van der Bosch algemeen directeur Brink Industrial
 • Nieuwe financieringsvraagstukken bij bedrijven door de circulaire economie; Eric Roetman, onderzoeker Windesheim en Matthias Olthaar, lector hogeschool Stenden
 • Technische innovatie in kunststoftechnologie door bedrijfsleven met hogescholen; Jan Jager, lector hogeschool Stenden en Geert Heideman van hogeschool Windesheim vertellen over projecten met bedrijven
Congres Circulaire Economie - Restaurant 1
14.00 - 15.00

Jouw concullega verdient meer geld dan jij!! Zo doet hij dat!!!

Ondernemen is kansen zien en kansen gebruiken. Niet altijd vast blijven zitten in het oude. Openstaan voor nieuwe dingen. Wanneer is de laatste keer dat jij iets voor het eerst hebt gedaan??

In deze interactieve workshop nemen we 7 actuele vernieuwende onderwerpen onder de loep.

Telefoon uitzetten? Nee, die hebben de eerste 20 mensen juist nodig.

Afbeeldingsresultaat voor boost smart industry

BOOST Dagvoorzitter: Jos Borsboom, Adviseur Ondernemersondersteuning Kamer van Koophandel - Kennistheater 1
14.00 - 14.30

Advances in robotic fresh cut food processing 

The fresh food industry is driven by quality increase and cost reduction. This repetitive work in uncomfortable cold production environments longs for a robotic alternative, which is faster, more accurate and opens up a road to a digitized production flow. However, many tasks in the fruit and vegetable segment, such as packaging and trimming, are still hard to automate thus rely on manual labour. FTNON Delft develops robotic handling solutions and intelligence that are capable of damage free manipulation and interpretation of a wide variety of natural products. These capabilities are essential factors for processing tasks in the fresh food industry. Robotic solutions enable the production of fresh food at low temperatures, at high hygienic standards and with unprecedented efficiencies and quality. The talk will address current results and challenges in fresh cut processing and will look forward to future challenges. A first application on industrial scale is the decoring of lettuce and cabbage. Some recent results will be shown and discussed. Richard van der Linde and Martijn Wisse started Lacquey from Delft University in 2010 with one gripper patent as a result of various MSc students. After several projects in food industry Lacquey found a strategic partner in FTNON in 2015, backed up by Private Equity from Active Capital Company. The first robotic iceberg decoring module was tested for lettuce production for Burger King in 2016. The company, now called FTNON Delft, now sells robotic decoring cells worldwide.

Richard van der Linde, directeur, FTNON Delft - Kennistheater 4
14.30 - 15.30

Smart logistics

Jurgen Donders van Gordian Logistic Experts zal spreken over het verbeteren van de beschikbaarheid van uw assets door ‘smart logistics’. Niet alleen een hogere betrouwbaarheid, een beter onderhoudsconcept en sneller uitgevoerd preventief onderhoud verbetert de inzetbaarheid van systemen, maar ook het verkorten van wachttijden van logistieke processen. Jürgen gaat graag met u in debat over het verkorten van deze wachttijden, zonder voorraden of logistieke kosten te verhogen. Integendeel, hij zal u inwijden in de methode om al deze aspecten tegelijkertijd te verlagen – minder wachttijden, lagere voorraden én lagere operationele kosten – smart logistics enables smart industry.
U kunt zich hier aanmelden.


Jurgen Donders, partner Gordian Logistic Experts BV - Kennistheater 2
14.30 - 16.30

Internationaal matchmaking event

Wordt onderdeel van het expertplatform tijdens TIV Hardenberg door u aan te melden voor het B2B Matchmaking event dat i.s.m. Enterprise Europe Network (EEN) en Kamer van Koophandel wordt georganiseerd. Het doel van dit meet & match event is om (inter)nationale contacten tot stand te brengen tussen bedrijven, onderzoekers en andere potentiële klanten uit Europa die geïnteresseerd zijn in projectontwikkeling, uitbreiden van hun netwerk en business development. Voor meer informatie en aanmelden kunt u terecht bij Gertjan Lammers.

B2B Matchmaking Event - Hal 5
15.00 - 15.30

Organisch afval slim omzetten in verhandelbaar product

Greenpoint Solutions is een mkb’er actief in het ontwikkelen, ontwerpen, bouwen en onderhouden van installaties om afvalstromen efficiënt te verzamelen binnen gebouwen, bedrijven en instellingen. Dit met name voor organisch afval. Het bedrijf ziet goede mogelijkheden op het gebied van decentrale kleinschalige vergisting van organisch afval, dat in vakjargon swill wordt genoemd. Afval wordt op deze manier een verhandelbaar product. De markt vraagt al naar oplossingen hiervoor maar de integratie van de verschillende componenten die er uiteindelijk voor zorgt dat er een homogeen product wordt aangeboden, is nog niet voorhanden.

Voor Greenpoint liggen er kansen om deze optie aan te bieden bij zijn bestaande klanten (installaties), en wordt het ook mogelijk om dit als optie ook voor nieuwe installaties voor het lokaal verwerken van keukenafval toe te passen, met als doel het sluiten van de swill-keten op lokaal niveau, en het minimaliseren van transport en kosten voor de klant.

De technische uitdaging voor Greenpoint ligt in het toepassen van slimme stappen die het homogeniseren van organisch afval (swill) - dat is ingezamelde in een door ons aanlegde installatie - mogelijk maakt. Het onvermalen materiaal zal middels een secundair proces moeten worden verkleind en homogeen worden gemaakt. Vanuit hier kan het ter plaatse worden vergist of zonder tussenkomst van tussenhandelaren worden geleverd aan eindverwerkers (vergisters) in bulk. De slimme connectiviteit is de uitdaging waar het bedrijf middels ondersteuning van het iPro-N-project onderzoek naar doet en kennis van derden benut om tot een toepasbare oplossing te komen.

Dirk Jan Hummel studeerde technische bedrijfskunde en heeft veel ervaring in projectontwikkeling en projectmanagement. Hij werkt vanaf juni als projectmanager bij Technologiecentrum Noord Nederland om innovatie bij het mkb in Noord-Nederland te stimuleren. Het Interreg Va-project iPro-N is een van de projecten die Hummel onder zijn hoede heeft. iPro-N stimuleert de ontwikkeling van intelligente producten en biedt mkb’ers een opstap naar internationale samenwerking in het Nederlands-Duitse grensgebied. Voor het iPro-N-project zoekt en begeleidt hij mkb’ers die willen innoveren, verbeteren en nieuwe producten op de markt willen aanbieden.

Dirk Jan Hummel, projectmanager, Technologiecentrum Noord-Nederland - Kennistheater 4
15.00 - 16.00

'BOOST: het Smart Industry platform voor ondernemers in Oost NL'

Afbeeldingsresultaat voor boost smart industry

Evelien Bras, Business Innovation Director Thales - Kennistheater 1
15.30 - 16.00

Smart Industry concreet maken

Consumenten vinden het heel gewoon dat we een product kunnen samenstellen via een website. Denk aan het configureren van een auto of het customizen van je Nike-schoenen. Ook de industrie ontkomt niet aan het leveren van klantspecifieke producten tegen de prijs van een serieproduct. Maar hoe ga je dit in vredesnaam realiseren? In deze lezing wordt aan de hand van een praktische case uitleg gegeven welke stappen overwogen dienen te worden om te komen tot de fabriek van de toekomst. Smart Industry realiseer je niet alleen. Daarom hebben vijf onafhankelijke bedrijven de handen ineen geslagen om samen met u Smart Industry concreet te maken: SmartIndustry4U!

 

Harold van Waardenburg, algemeen directeur EPLAN Software & Services Anphil van Mildert, salesmanager Itsme - Kennistheater 4
16.00 - 17.00

Inspectie met drones

Jos Hoefnagel van Vopak deelt de ruime ervaring die zij hebben omtrent inspecties met drones. Het afgelopen jaar is Vopak daar actief mee bezig geweest. Het inspecteren van de tanks is altijd een uitdaging geweest en een drone zorgt voor groot gemak. Met scherpe 3D beelden wordt een overzichtelijk beeld gegeven van de conditie van een tank. Zonder dat dit risico's oplevert voor mens en omgeving.
U kunt zich hier aanmelden.


Jos Hoefnagel, management trainee Vopak - Kennistheater 2
16.00 - 17.00

Teqnow het kompas op de weg naar nieuwe technologie

Als industrieel bedrijf werk je constant aan het versterken van je concurrentiepositie. Kennis van materialen is hierbij essentieel. Bij vrijwel alle bedrijven is de materiaalkeuze verantwoordelijk voor meer dan 50% van de kosten (materiaalkosten en bewerkingskosten). Kennis op het gebied van materialen is dan ook noodzakelijk om uw concurrentiepositie te versterken, zowel bij concurreren op prijs als op toegevoegde waarde. De meeste medewerkers hebben slechts een beperkte kennis op het gebied van materialen. Doel van deze bijeenkomst is om kennis zowel te verbreden als te verdiepen. Insteek, voor deze op de praktijk gerichte bijeenkomst is verder om kansen te tonen die reeds in de handel beschikbare materialen nu of op korte termijn kunnen bieden. 

Afbeeldingsresultaat voor boost smart industry

Johan de Graaf, Director Aluminium Centre & Advisor Teqnowledge Koninkljike Metaalunie - Kennistheater 1
16.30 - 17.00

Industrial internet of bearings - Smart systems 

Process optimization, reduced downtime, planned maintenance; some of the often mentioned buzz words what the industry wants and moves towards. Also called Smart Industry or Industry 4.0, data obtained by the fact that we sense and collect more and more enables these developments. It’s not sensing because ‘we can’, it’s because the economic value of optimized running is enormous. Think about millions a day of saving by preventing the stopping of pumps, compressors, drilling, ships, cranes et cetera. For SKF the industrial internet of bearings (IIoB) is our future, by for example enabling customers to move towards optimized running conditions with a range of ‘sensing bearing’ products. The bearing is the centre of any rotating application and transfers all momentum of all moving parts, which makes it the heart of the application and when it stops running, the application stops. By monitoring the bearing on load, speed, temperature and bearing conditions as part of the IIoB, multiple data business models are enabled. In this presentation concrete cases will be shown and explained to show how the IIoB will come for SKF and the world. 

Eric van Genuchten, programmamanager productontwikkeling, SKF - Kennistheater 4
17.00 - 17.30

Strategic use of patents
Innovation creates knowhow, which returns the value of the company and secures the future. Patens can be useful protecting this knowhow and increase the value of the company. This presentation focusses on the relation between business strategy and patent strategy. Differences in patent strategy depending on the size of the company and the size of the market will be highlighted.

Jaap Renkema, CEO Ipecunia Patents - Kennistheater 2
17.00 - 17.30

Smart Industry, geen woorden maar daden

Fresenius-Kabi is een producent van disposables voor bloedtransfusie. In Nederland is het kenniscentrum en de productie gevestigd in Emmer-Compascuum. Om de internationale concurrentie aan te kunnen zal er een smart factory moeten worden ontwikkeld de komende jaren. De vraagstelling hierbij is gericht op het flexibel kunnen produceren in kleine batches, waarbij korte omsteltijden noodzakelijk zijn. Er is hier gekozen om samen met een aantal partners een plan te maken voor deze Smart Factory. De partners die hieraan mee hebben gedaan zijn ESPS, Z-Tech en Symbol. Al deze partners hebben hun kennis en expertise ingebracht om samen een concept neer te zetten dat toekomstbestendig is en in fases kan worden uitgevoerd. Met dit consortium worden concrete stappen gezet om te komen tot een Smart Factory. Een dergelijk consortium is noodzakelijk om het brede scala aan uitdagingen op zowel technisch als procesmatig vlak aan te kunnen. Op deze consortiumvorming en de aanpak binnen dit project zal ook worden ingegaan. Jan Leideman studeerde werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft. Hij werkt sinds 2006 bij Demcon in verschillende functies. Sinds 2014 is hij verantwoordelijk voor het de businessunit Industrial Systems.

Jan Leideman, business unit manager - Kennistheater 4
17.30 - 18.00

Augmented Reality for Industry 4.0

Spelers zoals Boeing, Volkswagen en Wemo vertrouwen elke dag op augmented reality om hun operators bij te staan en bedrijfsprocessen te stroomlijnen. Omdat augmented reality contextueel relevante informatie kan delen is zij gegroeid tot de grote enabler van Industry 4.0. Maar hoe werkt augmented reality nou exact? Hoe wordt het toegepast binnen de industrie? En wat kunt u er nou exact mee?

Deze vragen beantwoorden wij aan de hand van een aantal real-life cases en demonstraties. U zult ervaren hoe augmented reality binnen de technische sector helpt om operators effectiever te maken, fouten te reduceren, en output te verhogen.

Na dit gezien te hebben weet u niet alleen alle ins en outs van deze toonaangevende innovatie, maar ook hoe u augmented reality kan gebruiken om uw bedrijf vooruit te helpen.

Onze spreker Robert Boers is de CEO van TWNKLS. Zijn jarenlange ervaring in het leiden van organisationele groei binnen bedrijven als Oracle maakt hem de drijfveer achter ons rap groeiende bedrijf. TWNKLS is de leidende pionier op het gebied van Augmented Reality binnen Nederland. Haar brede scala aan toepassingen worden gebruikt binnen de offshore, industrie, maintenance en repair, sales, en security sectoren.

Robert Boers, CEO Twnkls - Kennistheater 1
17.30 - 18.30

Hoe verkoop ik doeltreffend mijn machinecapaciteit aan de markt? 

In de maakindustrie wordt vol ingezet op lean manufacturing en smart industry. Investeringen in nieuwe machines en innovaties zijn aan de orde van de dag. Deze machines bieden extra capaciteit en nieuwe afzetmogelijkheden om de omzet te verhogen. In de praktijk halen maakindustrie ondernemers niet de extra omzet uit hun (nieuwe) machinecapaciteit. Bij het aanschaffen van de machine wordt onvoldoende nagedacht over: hoe ga ik deze nieuwe productiecapaciteit aan de man brengen? Een doelgericht en praktisch aanvalsplan voor de sales en marketing ontbreekt. Hoe haal je de maximale omzet uit de nieuwe machinecapaciteit? Waar begin je en hoe bereik je doeltreffend de meest kansrijke klanten? Met welke boodschap raak je en overtuig je in 1 oogopslag klanten? In de workshop gaan wij met deze vragen aan de slag.

Egbert Rinsma, CEO Wordlenig - Kennistheater 2
18.00 - 19.30

Smart Industry Workshop 

Tijdens deze sessie gaat Ronald Reinders een Open Innovatie live demonstreren. Aan de hand van een daadwerkelijke Smart Industry case gaat hij met een denktank (op het podium), en interactief met het publiek, brainstormen over de case. Configure me behandelen ontwikkeling & technologie, business model kansen, IT en organisatie.

Ronald Reiners, directeur Configure Me - Kennistheater 1
18.30 - 19.00

Smart Industry in de praktijk - Wat gebeurt er en hoe behalen we voordeel?

Goodbye traditionele industrie, hello Smart Industry. Dat is de tendens die overal om zich heen lijkt te grijpen. De algemeen gevoelde beleving bij Smart Industry is dat data, software en netwerktechnologie een bepalende rol gaan krijgen in productieomgevingen. In de voordracht wordt als eerste ingegaan op de invloed van deze technologie door drie trends te signaleren die de industriële praktijk ingrijpend gaan veranderen.

Internationaal ingenieursbureau VIRO speelt in op deze veranderingen door het bieden van een dienstverlening waarin al deze technologieën samenkomen: Smart Industrial Machinery. SIM komt erop neer dat je de machine niet alleen ziet als een apparaat dat productiehandelingen verricht, maar dat je ook data kunt verzamelen rond het functioneren van de machine. Aan de hand daarvan kun je leren hoe je de machine en het totale productiesysteem beter kunt benutten. Een prachtig voorbeeld daarvan is onlangs in samenwerking met IMS opgeleverd: een moderne, slimme productielijn die uitblinkt in flexibiliteit en modulariteit en daarmee klaar is voor de toekomst. In deze presentatie wordt hiervan de besturing op lijnniveau toegelicht.

Theo de Vries ontving zijn ingenieursdiploma en doctorstitel van de Universiteit Twente, na het doorlopen van een samengesteld programma van de faculteiten Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde. Vanaf 1994 is hij (hoofd-) docent Intelligent Control & Mechatronics aan de Universiteit Twente, eerst voltijds en vanaf 2001 in deeltijd. In dat jaar heeft hij IMOTEC opgericht, een mechatronisch ontwikkelbureau dat sinds 2007 ook producten en diensten levert aan de maritieme en offshoremarkt. In 2015 is IMOTEC zich exclusief gaan richten op de maritieme en offshoremarkt en zijn de mechatronische ontwikkelactiviteiten overgenomen door VIRO. Sinds die tijd werkt De Vries afdelingshoofd bij VIRO.

Theo de Vries, afdelingshoofd software & control en elektro & instrumentatie, VIRO - Kennistheater 4
19.00 - 20.30

Met als belangrijkte thema: Werknemers in de verspaning behouden, ontwikkelen en laten instromen. Hoe pak je dit aan?
STODT heeft uit verschillende branches sprekers uitgenodigd. Onder andere:

 • OOM en A+O; Wat kunnen zij betekenen, bijvoorbeeld voor de senior vakman? Welke (financiële)mogelijkheden zijn er en Kennisvouchers? (Sprekers Michiel Jansen en Rob Nijhof)
 • MEPD; (Metaalektro Personeelsdiensten): her-instromer van bestaande vaklieden, bijv door reorganisatie.
 • Sector Plan Twente; Arbeidsmakelaar (spreker Bas Kerbusch - STODT).

STODT; Maak kennis met de Leerfabriek (Spreker een adviseur van STODT). De Leerfabriek is een moderne onderwijsomgeving en beschikt over verschillende Smartindustry concepten. De vakmensen en studenten doen in deze omgeving (op alle niveaus) kennis en vaardigheden op van het complete productieproces
Het volledige programma (inclusief tijdsindeling) wordt binnenkort bekend gemaakt. Hou de website in de gaten!

“Leven lang leren” - Restaurant 1
19.00 - 20.30

Georganiseerd vernieuwen in Food & Packaging

Marc Oude Luttikhuis, DéDutch & Bart Oude Luttikhuis, Het Foodatelier - Hal 5
Dag 3   donderdag 21 september 2017 13.00 - 21.00 uur
13.00 - 19.00

Hans Praat, projectleider Fieldlab Region of Smart Factories en Technologies Added, werkzaam bij de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij

Dagvoorzitter Kennistheater 4
13.00 - 21.00

Empack Relatiedagen

Op 20 & 21 september vinden de Empack Relatiedagen plaats in Evenementenhal Hardenberg: het regionale verpakkingsevent voor de Noord- en Oost Nederlandse verpakkingsindustrie. Netwerken en relatiebeheer zijn twee belangrijke sleutelwoorden tijdens deze dagen. Empack Relatiedagen vinden tegelijkertijd met de Technische Industriële Vakbeurs (TIV) plaats. Bezoekers van Empack mogen kosteloos TIV bezoeken en andersom ook.

Empack Relatiedagen - Hal 5
13.00 - 20.30

13.15 uur             Alles over Bio-afbreekbare kunststoffen
13.45 uur             CADACgroup , Future of making things!
14.00 uur             IPO studenten uit Zwolle en Oslo, presentaties international workshops
14.45 uur             rHPL, duurzaam hergebruik van composiet
15.00 uur             IPO studenten uit Zwolle en Oslo, presentaties international workshops
15.45 uur             Anke Horstman - TechGirl, Het vrouwelijke geluid in de tech-wereld!
16.15 uur             Alles over Biobased hars
16.30 uur             Tech for Future film
16.45 uur             Alexander Janssen, wat is Tech for Future?
17.00 uur             Hoe groen is metaal printen? Nieuwe business met 3D Metaalprinten!
17.15 uur             Fablab, wat is dat eigenlijk?
17.45 uur             Tech for Future film
18.00 uur             Wie staat er klaar? Laat u verrassen welke demo, presentatie of activiteit er is!
18.15 uur             Edwin Rappard van 4CCCC,  3D Scannen: de verbinding tussen de echte en de virtuele wereld!
18.45 uur             Virtual Engineering
19.15 uur             Green PAC iLab in gesprek met startup ondernemer DutchFiets
19.45 uur             Composiet, of niet?
20.15 uur             Alles over Biobased hars
20.30 uur             Alles over Bio-afbreekbare kunststoffen

Green PAC - Kennistheater 3
13.30 - 16.30

Internationaal matchmaking event

Wordt onderdeel van het expertplatform tijdens TIV Hardenberg door u aan te melden voor het B2B Matchmaking event dat i.s.m. Enterprise Europe Network (EEN) en Kamer van Koophandel wordt georganiseerd. Het doel van dit meet & match event is om (inter)nationale contacten tot stand te brengen tussen bedrijven, onderzoekers en andere potentiële klanten uit Europa die geïnteresseerd zijn in projectontwikkeling, uitbreiden van hun netwerk en business development. Voor meer informatie en aanmelden kunt u terecht bij Gertjan Lammers.

B2B Matchmaking Event - Hal 5
14.00 - 15.00

Mix, match & meet

14.10 uur             Infoblok Smart Industry Model Canvas - inspiratie

14.30 uur             Actieblok Smart Industry Model Canvas -transpiratie    


Afbeeldingsresultaat voor boost smart industry

Geert Haitsma, Smart Industry Partners - Kennistheater 1
14.00 - 14.30

Artificiële intelligentie en Machine Learning: wat is het en hoe kan het waarde creëren voor uw onderneming? 

Innoveren met data en software kan op veel verschillende manieren: van het integreren van slimme algoritmes in een product tot het (semi)automatiseren van beslissingen en de aansturing van productiebedrijven. In deze lezing geeft Jan Verhasselt een introductie over artificiële intelligentie en machinaal leren. Daarbij tracht hij u te inspireren tot voor u nuttige toepassingen door voorbeelden te geven van praktische usecases die werden gerealiseerd in productiebedrijven. 
Jan Verhasselt is industrieel ingenieur automatisering, burgerlijk elektrotechnisch ingenieur richting natuurkunde en doctor in de toegepaste wetenschappen gespecialiseerd in automatische spraakherkenning. Na enkele jaren onderzoek en software-engineering geleid te hebben voor grote ondernemingen heeft hij zes jaar geleden Yazzoom opgericht. Yazzoom focust op geavanceerde procescontrole en (big) data analyse en is voorloper in het realiseren van praktische Industrie 4.0 en prescriptive analytics toepassingen.

 

Jan Verhasselt, zaakvoerder Yazzoom - Kennistheater 4
14.00 - 14.30

Making product creation easier

Al jaren onze slogan en overtuiging voor de maakindustrie! In de transformatie naar Smart Industry zijn er vele keuzes te maken... Wij nemen u in deze sessie graag mee, zodat u de voorwaarden kunt scheppen voor een integrale manier van werken. Bent u klaar voor de toekomst? 

Maarten van den Nieuwenhuijzen, salesmanager TechniaTranscat - Kennistheater 2
14.30 - 15.30

Smart industry in de zuivelindustrie

Wouter Leijen van Vreugdenhil Dairy Foods verzorgt de lezing 'Smart industry in de zuivelindustrie'. Een karakteristieke melkfabriek; vanaf de buitenkant bijna historisch maar van binnen uitgerust met de meest geavanceerde technologieën en energiebesparende maatregelen. Hij vertelt hoe deze locatie zorgt voor kwalitatief hoogwaardige melkpoeders en zich inzet om op zoveel mogelijke manieren energie te besparen; koelinstallatie, luchtdroging, luchtverhitting en warmteterugwinning in het ketelhuis.  

Wouter Leijen, locatiedirecteur Vreugdenhil Dairy Foods - Kennistheater 2
14.30 - 15.00

Voedseltrends en de zakelijke trends voor innovatieve technologie bedrijven - een case study ‘vers sap’.

Voedsel is goedkoper dan ooit, en door 100 jaar technologieontwikkeling (koelen, pasteuriseren, steriliseren) altijd beschikbaar, in grote hoeveelheden en met veel keuzes. De wereldbevolking  groeit - vooral in Afrika, Azië en Zuid-Amerika - door naar 9 a 10 miljard in de komende 30 jaar en de vraag naar technologie blijft groot. In de westerse wereld moeten we eerder minder (maar gezonder) eten, en is de voedselbeschikbaarheid en veiligheid tiptop in orde. In West-Europa kunnen we een trendbreuk waarnemen, consumenten zijn klaar voor ‘chemie-loos’ eten, voor vers(bewerkt) en online. Koken doen we in het weekend, en door de weeks eten we buiten de deur of kopen we gemaksvoedsel. De combinatie van chemie-loos, gemak en toch vers leidt tot nieuwe technologie-vraagstukken. Wouter de Heij is medeoprichter en directeur van het voedselinnovatie bedrijf TOP bv. Zijn professionele doel is om vernieuwende voedselverwerkende technologieën en innovatieve voedselproducten die smaakvol, gezond en veilig zijn, succesvol te ontwikkelen en te introduceren. Daarbij hecht hij veel waarde aan open innovatie: het delen van kennis en ideeën. In 1997 ontving hij zijn M.Sc in chemical process engineering aan de TU Delft. Sindsdien werkt hij als innovator op onderwerpen als het verbeteren van de kwaliteit van verse producten en nieuwe productiemethoden voor groente- en fruitsnijderijen. De Heij kan het best worden omschreven als een serial entrepeneur, aangezien hij meerdere bedrijven op het gebied van voedsel en voedseltechnologie heeft opgericht. 

Wouter de Heij, CEO TOP - Kennistheater
15.00 - 16.00

Mix, match & meet

14.10 uur             Infoblok BreinKennis - inspiratie

14.30 uur             Actieblok BreinKennis - transpiratie    

 

Afbeeldingsresultaat voor boost smart industry

Joke de Vries, Breinkennis - Kennistheater 1
15.30 - 16.00

Marel Red Meat Slaughtering zet industriële robots in voor automatische slachtlijnen

Marel Red Meat Slaughtering Systems in Lichtenvoorde (voorheen MPS) is wereldwijd marktleider op het gebied van geautomatiseerde slachtlijnen. Sinds 2010 worden industriële robots ingezet in deze lijnen. De combinatie van 3D karkasscanner, een industriële robot en de TwinTools zetten een nieuwe standaard neer in slachtlijnrobotisering. De TwinTool-techniek is revolutionair op het gebied van slachtprocesrobotisering. Bij het TwinTool-concept heeft elke machine een dubbelwerkend gereedschap. Als één gereedschap in werking is, wordt het tweede gereedschap gesteriliseerd. Voor een optimale hygiëne zijn alle componenten die in contact komen met de karkassen geproduceerd volgens de nieuwste standaards in oppervlaktebehandeling op basis van nanotechnologie. De nieuwste technieken in 3D-scannen die worden toegepast, garanderen een hoge snijnauwkeurigheid. Verschillende scans van de karkassen worden via de door Marel intern ontwikkelde software omgezet naar een precieze beweging van robot en gereedschap. Een beweging die 100 honderd is gesynchroniseerd met het transport van de karkassen. In de lezing zullen de volgende toepassingen worden gepresenteerd: buik-/borstopener, nekknipper, karkassplitter en palletiseeroplossing. Er zal worden ingegaan op enkele van de technische uitdagingen en hoe deze zijn opgelost.

Eddie Mennen studeerde werktuigbouwkunde aan de hts in Eindhoven. Na enkele jaren bij Vanderlande en VDL Steelweld belandde hij in 2004 bij YASKAWA. Daar is hij managing director van het Benelux-kantoor van de Japanse specialist in motioncontrole, aandrijftechniek en robotica.

Eddie Mennen, managing director Yaskawa - Kennistheater 4
15.30 - 16.00

Supply chain integratie in de cloud: kortere doorlooptijden

Tradecloud richt zich op de maakindustrie en (technische) groothandels. Binnen deze B2B-markt is Tradecloud het enige gestandaardiseerde supply chain platform dat als cloudoplossing wordt geleverd. Het platform helpt zowel grote als kleine bedrijven bij het inzichtelijk maken van in- en verkoopketens. Bestaande oplossingen zijn vanwege de hogere kosten en grotere complexiteit voor veel bedrijven vaak minder interessant. Gebruikers zijn onder andere Quooker, Eriks, Nooteboom en Intersafe.

Tom Schellekens, Marketing Manager Tradecloud - Kennistheater 2
16.00 - 17.00

TPM en Big Data analytics

Binne Visser van Philips Consumer Lifestyle, Maintenance manager van het Jaar, verzorgt de lezing 'TPM en Big Data analytics'. Bij Philips in Drachten werken 2000 mensen van 35 nationaliteiten. Er worden innovatieve en consumentgerichte producten, zoals koffiemachines en stofzuigers, voor een wereldwijde markt gemaakt en ontwikkeld. Daarnaast is Philips Drachten sinds 1950 hét ontwikkel- en productiecentrum van de scheerappararaten van Philips. Als Maintenance Manager is Binne actief bezig met het voorspelbaar maken van Maintenance binnen de keten Asset Management, het optimaal positioneren van Maintenance in de organisatie, zijn visie, werkwijze en resultaten. Hij vertelt u graag hoe dit in de praktijk in zijn werk gaat. Met extra aandacht voor Total Productive Manufacturing en Big Data, wat onmisbaar is in de toekomst. Onderhoud is innovatie!

U kunt zich hier aanmelden.

 

Binne Visser - Kennistheater 2
16.00 - 17.00

Mix, match & meet

14.10 uur             Infoblok Masevon: make complex easy - inspiratie

14.30 uur             Actieblok Masevon: make complex easy -transpiratie    

 

Afbeeldingsresultaat voor boost smart industry

 

Masevon, Elgar van de Bij - Kennistheater 1
16.30 - 17.00

Smart Industry: moet een ondernemer in de maakindustrie ict-specialist worden?

Technische maakbedrijven moeten innoveren om ook op lange termijn concurrerend te blijven. Bijvoorbeeld door meer marge te maken via de ontwikkelingen van serviceoplossingen en slimme diensten gekoppeld aan een fysiek product. Door beter samen te werken met de klant en producten op maat te maken. Of door foutloos en gerobotiseerd te produceren waardoor de kostprijs omlaag kan gaan. Binnen die belofte van Smart Industry speelt digitalisering en het toepassen van ict een belangrijke rol. Maar hoe kun je als maakbedrijf daar nu het beste op inspelen? Of gaat de ict-sector een belangrijk deel van de taart opeisen? In de presentatie zal Matthijs Punter vanuit het Fieldlab The Garden ingaan op de ict-technieken waar ondernemers in de maakindustrie in de komende jaren mee te maken gaan krijgen en hoe bedrijven daar het beste mee kunnen omgaan. Want er zijn zeker risico’s waarmee rekening moet worden gehouden, bijvoorbeeld op het gebied van cybersecurity. Hoewel die risico’s vaak worden onderschat, liggen er tegelijkertijd ook veel kansen voor bedrijven die hiermee op een goede manier kunnen omgaan. In de presentatie zal worden ingegaan op de mogelijkheden die nationale en regionale fieldlabs bieden voor bedrijven om te leren van anderen, samen nieuwe concepten te ontwikkelen en vooral ook zelf aan de slag te gaan met Smart Industry.

Matthijs Punter werkt als onderzoeker bij de afdeling Data Science van TNO aan oplossingen voor digitalisering en grootschalige datadeling tussen bedrijven. Hij past dit toe binnen de maakindustrie en op het gebied van transport en logistiek. Binnen het programma Smart Industry is hij als architect verbonden aan meerdere fieldlabs waarin bedrijven en onderzoeksinstellingen samenwerken aan de digitalisering van de Nederlandse maakindustrie. Hierbij gaat het onder meer om The Garden (rondom het High Tech Systems Park in Hengelo) en Smart Connected Supplier Network (rondom Brainport Industries). Internationaal is hij verbonden aan de Industrial Data Space Association waarin ict-bedrijven en maakbedrijven standaarden vaststellen voor veilige en gecontroleerde datadeling.

Matthijs Punter, researcher connected business TNO - Kennistheater 4
17.00 - 17.30

Werk maken van Smart Industry

Smart Industry, een mooie, veelbesproken maar tevens nogal vage term voor veel bedrijven. Wat houdt het in, wat is de impact op mijn bedrijf, hoe kan ik hier invulling aan geven, welke stappen moet ik zetten? Vragen die ook bij system supplier en EMS-specialist Variass spelen. In deze presentatie wordt uitgelegd hoe Variass invulling geeft aan Smart Industry waarbij één case centraal staat: de ontwikkeling, uitdagingen, implementatie en resultaten van een soldeercobot op de assemblage. Sinds 2010 houdt Hendri Kortman zich bezig met procesverbetering bij beide vestigingen van Variass. Gestart als projectleider en DfX-engineer voornamelijk gericht op operations en de laatste jaren doorgegroeid tot innovation manager. In deze rol geeft hij leiding aan het innovation team en is hij verantwoordelijk voor innovaties van zowel productie-, logistieke als klantprocessen.

Hendri Kortman, innovation manager Variass - Kennistheater
18.00 - 18.30

De bouw van een Shared Smart Factory, successen en valkuilen 

Het idee van led-verlichting is niet nieuw, het bespaart energie en betaalt zichzelf terug. Dat geldt ook voor Industrie 4.0 en robotica. Echter grootschalige toepassing blijft moeilijk. Na de sluiting van Philips Lighting in Emmen (december 2016) is Technologies Added samen met zijn launching customer gestart met het opzetten van een Smart Factory voor slimme led-straatverlichting in Emmen. Binnen Added ligt de nadruk op de centrale assemblagehal. Hier worden voor verschillende klanten op flexibele en deels gerobotiseerde montagelijnen producten geproduceerd. Onze klant Sustainder onderschrijft de tien jaar led-ervaring en de eigen led- en elektronicaproductie als een belangrijke USP. Na de centrale assemblagehal is de SMT-shop de belangrijkste afdeling. Hier zijn flexibiliteit en kwaliteit de voornaamste speerpunten. Door het gebruik van de unieke Added Cubicel wordt een flexibel en compact productiesysteem opgebouwd. Dit resulteert in een aantal voordelen: meerdere producten over dezelfde lijn, kortere cyclustijden voor assemblage (mede door het gebruik van robots) en een sterke reductie (90 procent) van het gebruik van productieoppervlakte. Door deze reductie is er in nog veel vrije productieruimte die ‘green field’ kan worden ingericht en plaats biedt voor vijf tot zeven andere klanten. Klanten stappen via het gebruik van de Cubicel direct in de wereld van Industrie 4.0, die bij Added zich reeds in applicatiefase bevindt (just do it). Het delen van onze ervaring en kennis is het uitgangspunt van de shared formule. Waarom zou je als mkb’er je eigen pand, met eigen it-afdeling en specialist op robotprogrammeertalen willen hebben? Dit klinkt wellicht logisch en eenvoudig maar het is niet vanzelfsprekend. In de presentatie wordt ingegaan op de aanpak, alle successen maar zeker ook de tegenvallers en valkuilen. 

Marco van Schaik is in 1991 afgestudeerd als Mechanical Engineer aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hierna heeft hij gewerkt bij o.a. Schlumberger en Bosch waar hij functies van projectmanager en R&D manager heeft vervuld. Van 2009 tot 2011 is hij bij Bosch werkzaam geweest als projectmanager ‘Vietnam’ en was hij verantwoordelijk voor het trainen van 100 Vietnamese werknemers. Sinds 2017 is hij werkzaam als projectmanager bij Technologies Added, waar hij zich bezighoudt met de implementatie van een nieuwe assemblagelijn.

Marco van Schaik, projectmanager Technologies Added - Kennistheater 4
18.30 - 19.00

Bigdata praktijkgevallen in de industrie

Aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden wordt ingegaan op de mogelijkheden en onmogelijkheden van bigdata analyse voor de industrie. Bigdata kan een grote rol spelen in het realiseren van smart factories. Met voorbeelden uit de industrie en uit het onderhoud van treinen wordt ingegaan op de mogelijkheden èn beperkingen die geavanceerde data analyse biedt voor de industrie. Wat kan er met machine learning worden bereikt? Hoe moet alle data beheerd worden? Welke specialisaties zijn nodig? En waar ligt de lat? En wat levert het op? Na een opleiding kernfysica aan de RuG heeft Kjeld bij Astron gewerkt als hoofd software engineering. Als systeem architect van de LOFAR radio telescoop heeft hij diepgaande kennis ontwikkeld over real-time verwerking van streaming data. Om deze technologie in andere sectoren toe te passen heeft Kjeld het bedrijf KxA Software Innovations opgericht. Inmiddels zijn in een vijftigtal projecten uitgevoerd rondom verkeerskundige data, smart cities en industriële data. 

Kjeld van der Schaaf, CEO KxA Software Innovations - Kennistheater 4

Aanvullende beursinformatie

Kenniskatalysator in de chemische- en kunststofindustrie

In samenwerking met Windesheim en Stenden Hogeschool worden er diverse projecten gepresenteerd tijdens TIV Hardenberg 2017 op het Green PAC Paviljoen, waaronder het Green PAC iLab. Bij het iLab krijgen belangstellenden laagdrempelig toegang tot het verkennen van hun ondernemerskwaliteiten om, in drie jaar tijd, van zoekende starter naar zelfbewuste ondernemer te groeien.

Samen met hightech bedrijven nieuwe kansen creëren

In samenwerking met Windesheim en SaxionHogeschool worden er diverse onderzoeken en projecten op het TechForFuture paviljoen gepresenteerd tijdens TIV Hardenberg 2017. Het doel van TechForFuture is het creëren van kansen samen met hightech bedrijven. Met enthousiaste studenten, opgeleid om zelfstandig praktijkgericht onderzoek te doen in bedrijven, worden nieuwe technologieën ontdekt en ontwikkeld.

De vijfde editie van 3DprintEU

Een initiatief van Windesheim en Stenden Hogeschool dat gaat plaatsvinden op TIV Hardenberg is 3DprintEU. Het is de vijfde editie van dit event, maar nog nooit eerder werd het gehouden op TIV Hardenberg. Deze editie staat in het teken van Industrial printing. Bezoekers van 3DprintEU congres kunnen kiezen uit een gevarieerd programma van lezingen en workshops. Meld u hier aan met registratiecode: 6170001764

 

B2B Matchmaking event op TIV!

U kunt nu deelnemen aanmelden voor het B2B Matchmaking event en maak een afpsraak met potentiele klanten uit Nederland en Duitsland. Wordt onderdeel van het expertplatform door u aan te melden voor het B2B Matchmaking event dat i.s.m. Enterprise Europe Network (EEN) en Kamer van Koophandel wordt georganiseerd. Het doel van dit meet & match event is om (inter)nationale contacten tot stand te brengen tussen bedrijven, onderzoekers en andere potentiele klanten uit Europa die geinteresseerd zijn in projectontwikkeling, uitbreiden van hun netwerk en business development. Ontwikkel uw nationale en internationale netwerk door de aanwezigheid van een netwerk bestaande uit managers, inkopers en ontwikkelaars van MKB-bedrijven, technostarters, multinationals, toeleveranciers en OEM-ers uit België, Duitsland, Nederland en andere landen.

Het event bied mogelijkheid om face-to-face in gesprekken van een half uur uw projectidee en/of business propositie in detail te bespreken, ontdek hierbij de cross-overs tussen toeleveren, produceren en verpakken. De combinatie van de beurs, het programma van lezingen en de gesprekken maakt het evenement ideaal om gericht op maat te kunnen netwerken. Daarnaast bevat het programma interessante lezingen van keynote speakers.

Voor aanmelding klik hier

 

Empack Relatiedagen

Op 20 & 21 september zullen de Empack Relatiedagen plaatsvinden in Evenementenhal Hardenberg: het regionale verpakkingsevent voor de Noord- en Oost Nederlandse verpakkingsindustrie. Netwerken en relatiebeheer zijn twee belangrijke sleutelwoorden tijdens deze dagen. De Empack Relatiedagen vinden tegelijkertijd met de Technische Industriële Vakbeurs (TIV) plaats. Voor meer informatie, klik hier.

 

Zakelijk Tinder met match & meet

Evenementenhal heeft haar eigen Evenementenhal App uitgebreid met een Match & Meet functie. Deze functie is te gebruiken door exposanten en bezoekers van TIV Hardenberg. Match & Meet zorgt ervoor dat exposanten razendsnel relevante leads ontmoeten. “Zie het als een zakelijke Tinder”, legt Gertjan Lammers namens Evenementenhal uit. “De bezoeker van de beurs geeft aan interesse te hebben in een exposant. De exposant krijgt hier een melding van. Is hij of zij ook geïnteresseerd, dan volgt er een match en is het mogelijk om de volgende stap te zetten. Zo is contact snel gemaakt.” Meer informatie over de Evenementenhal App en Match & Meet?  Klik dan hier!

Actueel

Sfeerimpressie TIV Hardenberg 2016

Technische Industriële Vakbeurs 2017

Deze Full Service Formule maakt ons uniek

 • U wilt zaken doen, mensen ontmoeten, relaties onderhouden. In een sfeervolle ambiance, onder perfecte omstandigheden. Ons keurmerk, de full service formule staat hiervoor garant. Ook tijdens deze vakbeurs zorgen wij dat het u aan niets ontbreekt.
 • Entree voor 2 personen
 • Catering geheel verzorgd
 • Gratis parkeren
 • Evenementenhal App

Heeft u vragen over deze beurs?