TIV Hardenberg 2018

   

TIV viert op 18, 19 en 20 september haar twintigste editie in Hardenberg. Het vakevent is inmiddels uitgegroeid tot het centrum van de slimme maakindustrie in Noord- en Oost-Nederland. 

 Ontmoet en ontdek ruim 220 (toe)leveranciers 

 Focus op de regio: het grootste vakevent voor Noord- en Oost-Nederland in haar soort. 

 Totaalaanbod en daarmee breed ingestoken, maar wel gestructureerd: Het voordeel voor bezoekende maakbedrijven is dat ze op TIV allerlei type (toe)leveranciers treffen. Van materialen tot automatisering en van machines tot PLM-software.

 

  

Neem €1 mee naar de beurs en ga de uitdaging aan om de slimme obstacle run van Mobstacle te bedwingen. Het toestel vindt u bij de Toekomstcampus (stand 556). 


Beursdagen en tijden
De beurs is geopend op dinsdag 18 september, woensdag 19 september en donderdag 20 september 2018 van 13.00 uur tot 21.00 uur.

Beursbezoek met een groep
Wilt u de beurs bezoeken met een groep studenten of werknemers? Natuurlijk zijn jullie van harte welke om gezamenlijk de laatste trends en ontwikkelingen te ondekken. Ook voor groepen is de toegang gratis. Neem persoonlijk contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken voor het meest efficiënte beursbezoek.

Aanvullende beursinformatie


Maakbedrijven vinden onder het thema Slimme Processen toepassingen die bijdragen aan optimalisatie van processen, op zowel productie- als bedrijfsmatig niveau. Vindt systemen voor in en rondom uw slimme fabriek en een ketensamenwerking.

In hal 2 vindt u het themaplein Slimme processen met bijbehorend kennistheater. De toepassingen die u onder dit thema vindt zijn: klimaatbeheersing, logistiek management software, interne logistiek systemen en energiebeheersing. Klik hier om te zien wat voor bedrijven gekoppeld zijn aan thema Slimme processen.


Onder het thema Slimme Producties staan machines centraal. Ontdek modules, componenten en aanverwante producten voor uw machines aan. 

In hal 4 vindt u het themaplein Slimme producties met bijbehorend kennistheater. De toepassingen die u onder dit thema vindt zijn: machines voor materiaalverwerking, tooling systemen, machine componenten en modules, machineonderhoud en -veiligheid en machine software. Klik hier om te zien wat voor bedrijven gekoppeld zijn aan het thema Slimme producties.


Om een klant ‘het beste’ product af te leveren, is de vraag niet alleen wat het doel van het product is, maar ook waar en hoe het moet functioneren. Daarbij speelt duurzaamheid steeds meer een rol. Deelnemende bedrijven onder Slimme (eind)producten bieden met materialen en componenten oplossingen voor de genoemde vraagstukken aan. 

In hal 5 vindt u het themaplein Slimme (eind)producten met bijbehorend kennistheater. De toepassingen die u onder dit thema vindt zijn: (nieuwe)materialen, productontwikkeling software en systemen, sensortechnieken, bevestigingstechnieken, aandrijf- en besturingssystemen, oppervlaktebehandeling, materiaal meten, testen en onderzoeken, halffabricaten, fijnmechanische onderdelen en engineering en design services. Klik hier om te zien wat voor bedrijven gekoppeld zijn aan thema Slimme (eind)producten.


De Toekomstcampus dient als denktank waar kennis en vaardigheden centraal staan. Vakprofessionals kunnen informatie inwinnen om hun bedrijf concurrerend en toekomstbestendig te maken en houden. Onder andere kennisinstituten, brancheverenigingen en overheidsinstanties lichten noviteiten binnen de maakindustrie toe. 

In het bovenste gedeelte van hal 5 vindt u de Toekomstcampus. Hier vindt u technische dienstverleners, branche- en netwerkverenigingen en opleidings- en kennisinstituten. Bekijk hier het programma van het kennisplein op de Toekomstcampus. 


Kom netwerken in het TIV Café. Nieuw dit jaar op de vakbeurs is het centrale horecaplein in hal 3. Begin uw beursbezoek door uw looproute uit te denken onder het genot van een kopje koffie of neem even een momentje tussen de gesprekken door om een broodje of warme maaltijd.  

B2B Matchmaking in het TIV Café

Voorafgaand aan TIV kunt u als bezoeker efficient afspraken inplannen met exposanten en mede-bezoekers om op 19 of 20 september elkaar te ontmoeten in TIV Café. Als verbinder van de maakindustrie in Noord- en Oost-Nederland biedt de vakbeurs een platform aan waar men doelmatig en kosteloos kan netwerken met (potentiële) partners en klanten. Registreren u hier gratis en kijk met welke vakprofessionals u graag in contact komt via de B2B Matchmaking tijdens TIV 2018. De meet & match wordt georganiseerd in samenwerking met Enterprise European Network (EEN) en de Kamer van Koophandel.

Hoofd mediapartner
Vraag&Aanbod is hoofd mediapartner en maakt de TIV beursspecial.

Beursprogramma

Dag 1   dinsdag 18 september 2018 13.00 - 21.00 uur
13.00 - 17.00

Studentenmiddag begeleidt door de Metaalunie
13.00 uur                         Aanmelden bij studentenbalie
13.05 uur – 13.35 uur    Ontvangst door Metaalunie

Vrouwen in de techniek route
13.40 uur – 14.00 uur    Toekomstcampus - Marije Bakker van FME
14.10 uur – 14.30 uur    Slimme (eind)producten – Spreker volgt van Romit/Rollepaal Groep
14.35 uur – 14.55 uur    Slimme processen - Ellen Burghoorn van cards PLM Solutions

Toekomstcampus
14.00 - 15.00

Van de Mobstacle Trailer type 1 naar type 2
Eric van den Ham - Mobstacle / Green PAC iLab

Survivalrunatleet en trainer Eric van den Ham en survivalrunatleet en engineer Joey Bekendam zijn de drijvende krachten achter Mobstacle. "De Mobstacle Trailer type 1 is een (trainings) toestel voor Obstaclerun trainingen die je snel en op kan zetten en heel veel trainingsmogelijkheden biedt. De vraag is echter of dit product lichter, sterker of anders gemaakt kan worden zodat er grote vooruitgang kan worden geboekt in productietijd, kosten en milieu of dat het product breder verkoopbaar kan worden ingezet.  Kunststoffen bezitten in de basis een positieve CO2 footprint. Obstaclerun training is de meest effectieve vorm van functionele fitness van dit moment en buitengewoon leuk en spectaculair om te doen. Hoe kunnen we de footprint van deze sport vergroten met professionelere producten."

Kennistheater hal 5 Slimme (eind)producten
14.00 - 15.00

Sociale Innovatie maakbedrijven
Antoinette Tanke - Connecting Xperts; (Ambassadeur Sociale Innovatie Provincie Overijssel) 

"Vanuit mijn bedrijf Connecting Xperts zet ik mijn opgedane kennis en ervaring in om bedrijven te ondersteunen bij de vraag hoe je met de medewerkers binnen je bedrijf optimaal in kunt spelen op de snel veranderende omgeving. Digitalisering, geïntegreerde supply chains en flexibilisering van de vraag en dat binnen een krappe arbeidsmarkt en een ouder wordende arbeidspopulatie. Dit zijn maar enkele voorbeelden van uitdagingen waar bedrijven mee worstelen."

Kennistheater hal 4 Slimme producties
14.00 - 15.00

Slim leren produceren in jouw fabriek
Dennis Mosterd - Stratinn, Ramona de Lange - Radela, Joke de Vries - BreinKennis, Paul Höppener - Future industries

Big data, blockchain, Artificial Intelligence en machine learning, slimme robots, 3D printen, augumented reality, interoperabiliteit….

In een wereld waarin alles steeds sneller lijkt te gaan, staat dat in schril contrast met de waan van de dag; Maken we wel genoeg gebruik van de kansen die nieuwe technologieen ons bieden? Spelen we wel snel genoeg in op wensen van de klant? Waar zijn wij nou eigenlijk ECHT goed in en nutten we dat voldoende uit?

In deze interactieve sessie worden ondernemers uitgedaagd om een beeld van HUN fabriek van de toekomst te schetsen maar ook waar ze NU staan. Samen gaan we aan de slag om een visie te krijgen hoe de weg ernaartoe uit kan zien.

Kennistheater hal 2 Slimme processen
15.00 - 16.00

Productieproces optimaliseren met slimme producten
Frank Woutersen - Hollander Techniek

"Er komen steeds meer slimme producten op de markt, maar hoe pas je deze slimme devices nou toe om je productieproces te optimaliseren? In een vogelvlucht langs steeds slimmer wordende producten neem ik je mee hoe met praktische tips je productieproces transformeert naar een smart factory met Internet of Things."

Kennistheater hal 5 Slimme (eind)producten
15.00 - 16.00

3D Simulaties van machinelijnen
Job Weegink - Voortman Steel Group

"De output van een productielijn staat of valt met het op de juiste manier combineren van de benodigde machines. Voortman Steel Machinery bewijst met 3D simulaties tijdens de ontwerpfase dat de voorgestelde machinelijn de perfecte oplossing is. Aard, mix en volume van de te bewerken materialen van de klant zijn afgestemd op de totale capaciteit van de Voortman machinelijn. Dit alles wordt ondersteund door een 3D-weergave én de mogelijkheid dat de klant in Virtual Reality door zijn nieuwe fabriek met Voortman machines kan lopen. De klant krijgt mede hierdoor in korte tijd meer informatie over zijn mogelijk toekomstige en op maat gemaakte fabriek!"

Kennistheater hal 4 Slimme producties
15.00 - 16.00

Hoe reageert ons brein op verandering?
Joke de Vries - BreinKennis

"In deze tijd van snelle verandering wordt vaak de vraag gesteld of we het als mensen allemaal wel bij kunnen benen. Het antwoord op deze vraag ligt in ons brein. Hoe reageert ons brein eigenlijk op al deze veranderingen? Waarom zien we eerst de nadelen van iets nieuws in? En hoe zorg je er dan voor dat medewerkers wél enthousiast worden? De lezing ‘Hoe reageert ons brein op verandering’ beantwoord deze vragen op een manier die voor iedereen te begrijpen en herkenbaar is. Je gaat naar huis met praktische tips die je dezelfde dag al kunt gebruiken."

Kennistheater hal 2 Slimme processen
16.00 - 17.00

Workshop “Sociale Innovatie binnen de Technische Sector en de rol van HRM”
Sarah Detaille en Anthony van Vulpen - Hogeschool van Arnhem en Provincie Gelderland

Wil je ook weten op welke manier je succesvol nieuwe (technologische) kennis aanwend en hiermee innovaties in jouw bedrijf een ‘boost’ geef?
Samen met jullie willen we antwoord geven op onder andere de volgende vragen:

  • Wat zijn de kritische succesfactoren voor het realiseren van innovaties?
  • Welke manieren van organiseren stimuleren innovaties en wat is daar voor nodig?
  • Welke vaardigheden zijn nodig om nu en in de toekomst succesvol te kunnen (blijven) functioneren?
  • Welke leiderschap stijl past het beste bij het stimuleren van innovatie?
  • Op welke manier kan ik het onderwijs betrekken bij innovaties/leven lang leren?
Kennistheater hal 5 Slimme (eind)producten
16.00 - 17.00

Futureshocker Smart Industry
Marije Bakker - FME

Tijdens deze kennissessie gaan we de toekomst van technologie verkennen. Wat zijn de meest actuele trends en welke impact hebben die op de wereld zoals we die nu kennen. Laat je inspireren en onderzoek hoe jij nieuwe technologie een plek kunt geven in jouw bedrijf.

Kennistheater hal 4 Slimme producties
16.00 - 17.00

Mens robot samenwerking en geprojecteerde werkinstructies in flexibele assemblage
Gu van Rhijn - TNO

"Hoge variatie en kleine series vragen snel en flexibel schakelen binnen assemblage. TNO heeft met bedrijven in het Fieldlab Flexibel Manufacturing een assemblage cel ontwikkeld waarin medewerkers samenwerken met een cobot en worden ondersteund door geprojecteerde werkinstructies. In de presentatie worden verschillende systemen toegelicht en praktijkvoorbeelden getoond."  

Kennistheater hal 2 Slimme processen
Dag 2   woensdag 19 september 2018 13.00 - 21.00 uur
13.30 - 17.00

B2B Matchmaking

Als u wilt deelnemen aan de matchmaking, kunt u zich direct gratis registreren op de website. EEN ondersteunt u bij het verkrijgen van een attractief bedrijfsprofiel voordat het wordt gepubliceerd. De matchmaking wordt gecoördineerd door EEN om u zich ervan te verzekeren dat goede matches en productieve afspraken tot stand komen. Indien u specifieke vragen over de matchmaking heeft, neem dan graag contact op met Olaf ter Haar (olaf.ter.haar@kvk.nl) of  René de Groot (rene.de.groot@kvk.nl) van het Enterprise Europe Network / Kamer van Koophandel.

TIV Cafe
14.00 - 15.00

Kunststoffen in de Circulaire Economie
Rudy Folkersma - Lector Duurzame Kunststoffen NHL Stenden / Green PAC

"Recycling van kunststoffen is een belangrijk thema de komende jaren, het is de ambitie om Nederland in 2050 te hebben. In de lezing presenteer ik een aantal projecten waarin de eerste stappen naar een circulaire economie zijn gezet en waar we samen in de toekomst aan kunnen werken."

Kennistheater hal 5 Slimme (eind)producten
14.00 - 15.00

Batchforce
Binnenkort vindt u hier meer informatie over de sessie.

Kennistheater hal 4 Slimme producties
14.00 - 17.00

KIVI Symposium over Circulaire Economie,  ICT en Logistiek

Jaap Vleugel
De presentatie van Jaap Vleugel gaat over het belang van informatie in de logistiek en behandelt twee geanonimiseerde cases uit de retourlogistiek. Systematische dataverzameling aangevuld met kennis uit de literatuur leidt vaak tot voor een bedrijf opmerkelijke uitkomsten en inzichten. Dankzij deze dataverzameling wordt namelijk duidelijk hoe een bedrijf werkelijk georganiseerd is, waar de inefficiënties zitten en wat de dieperliggende oorzaken daarvan zijn.

 
Berry Gerrits - Distribute
Distribute is een jong, innovatief en door wetenschap gedreven start-up die gespecialiseerd is in het ontwerp van agent-based planning & control systems voor autonome voertuigen in de logistieke sector. Distribute richt zich op het ontwerp en de simulatie van generieke en gedistribueerde planning & control-systemen om de logistieke prestatiestatistieken van autonome of zelfrijdende voertuigen te vergroten.

 
Dr. Devrim Yazan - Universiteit Twente
De presentatie van Devrim Yazan zal gaan over het project SHAREBOX. SHAREBOX heeft tot doel fabrieksoperaties en productiemanagers te voorzien van de robuuste en betrouwbare informatie die ze in realtime nodig hebben om effectief en met vertrouwen bronnen te delen met andere bedrijven in een optimaal symbiotisch ecosysteem.

 
Ir. Jonas Martens - Better Future Factory
De presentatie van Jonas Martens zal gaan over Blockchain en Plastics.

Kennistheater hal 2 Slimme processen
15.00 - 16.00

Additive Manufacturing in Sports
Arno Hermans - 3Dmouthguard / Green PAC

3Dmouthguard verbetert de manier waarop sporters genieten van hun favoriete sport door geavanceerde technologie te gebruiken om sportkleding te produceren. Samen met zijn partners automatiseert en digitaliseert 3Dmouthguard het complete proces van het produceren van op maat gemaakte mondbeschermingen. 3Dmouthguard combineert de uitgebreide materialen, technologie, marketing en wetenschappelijke kennis van Carestream Dental, DSM en NHL Stenden Hogeschool.

Kennistheater hal 5 Slimme (eind)producten
15.00 - 16.00

Flexibele Automatisering met robots en flex feeders
Jeron Heimerink - ESPS

"Er worden steeds meer eisen gesteld aan de flexibiliteit van een machine. Te produceren series worden kleiner en er moet vaker en sneller omgesteld kunnen worden. Door de inzet van robots, cobots, flexibele aanvoer systemen en vision technologie kan de benodigde flexibiliteit gerealiseerd worden. Aan de hand van praktijk cases laten wij u verschillende mogelijkheden zien."

Kennistheater hal 4 Slimme producties
16.00 - 17.00

Circo mini workshop
Bas Hillerström - Circo

"Tijdens deze interactieve pressure cooker sessie draait het om het praktisch toepasbaar maken van het abstracte begrip ‘circulaire economie’. Na een korte introductie zal u middels een aantal korte oefeningen onder andere kennis maken met Circulaire business modellen en product- ontwerp strategieën. Daarnaast zullen we inzoomen op hoe je door het elimineren van verspilling in materiaalstromen zowel economische als ecologische winst kan realiseren. Wees erbij als jij wilt ontdekken wat CE praktisch voor je kan betekenen!"

Kennistheater hal 5 Slimme (eind)producten
16.00 - 17.00

Stooff
Peter Stoverink
Binnenkort vindt u hier meer informatie over de sessie.

Kennistheater hal 4 Slimme producties
18.30 - 20.00

Ronde tafel discussie: Praktische uitdagingen in Predictive Maintenance.
Onder leiding van prof. dr. ir. Tiedo Tinga en dr. Wieger Tiddens, Universiteit Twente

In de huidige ontwikkelingen op het gebied van sensoriek, IoT, big data en Industrie 4.0 is een van de grote beloftes het toepassen van een Predictive Maintenance beleid: door het nauwkeurig meten van allerlei variabelen kunnen toekomstige storingen in (productie)systemen nauwkeurig worden voorspeld, en kan onderhoud ‘just-in-time’ worden uitgevoerd. Dat levert enerzijds een kostenbesparing op en anderzijds een toename van de beschikbaarheid van systemen.

In het onderzoeksprogramma van de groep Dynamics based Maintenance op de Universiteit Twente worden allerlei methoden ontwikkeld om Predictive Maintenance mogelijk te maken. Voordat deze methoden echter in de praktijk kunnen worden toegepast, moeten er nog allerlei praktische opstakels worden genomen. In deze ronde tafel zal in het kader van de KIVI Chair Maintenance worden gediscussieerd over de potentie van bestaande en nog te ontwikkelen Predictive Maintenance methoden en concepten, en de praktische uitdagingen en vraagstukken die daarbij horen.

Bedrijven wordt een inkijk gegeven op de ontwikkelingen en huidige mogelijkheden op dit gebied. Daarnaast zal hen gevraagd worden welke uitdagingen zij zien op dit gebied, en aan welke tools, technologie, methoden vanuit hun perspectief behoefte is.

Kennistheater hal 2 Slimme processen
Dag 3   donderdag 20 september 2018 13.00 - 21.00 uur
13.30 - 17.00

B2B Matchmaking

Als u wilt deelnemen aan de matchmaking, kunt u zich direct gratis registreren op de website. EEN ondersteunt u bij het verkrijgen van een attractief bedrijfsprofiel voordat het wordt gepubliceerd. De matchmaking wordt gecoördineerd door EEN om u zich ervan te verzekeren dat goede matches en productieve afspraken tot stand komen. Indien u specifieke vragen over de matchmaking heeft, neem dan graag contact op met Olaf ter Haar (olaf.ter.haar@kvk.nl) of  René de Groot (rene.de.groot@kvk.nl) van het Enterprise Europe Network / Kamer van Koophandel.

TIV Cafe
14.00 - 15.00

Lean produceren met modulaire producten en circulaire business modellen
Arjan Ester - Aebi Schmidt

Als producent van Nido zoutstrooimachines wil ik de luisteraars meenemen in onze journey van modulair ontwerpen, digitalisering en robotisering wat als basis heeft gediend voor lean produceren en ontwikkelen van vergaande servitization met nieuwe businessmodellen, inclusief circulaire modellen.

Kennistheater hal 5 Slimme (eind)producten
14.00 - 15.00

Digital Transformation for Connected Agile Manufacturing
Biba Visnijicki - Fraunhofer Project Center

Challenges within todays Industry are the optimum usage of the ocean of data, digitalisation, re-configuration of value chains, new environmental regulations, customer centricity and the need for speed amongst many others. Effective and agile industrial manufacturing requires a flawless overview of all the data, information, stakeholders and perspectives that play a role in the development cycles of products and production environments. How to deal with the unprecedented pressure to innovate production from several fronts at once will be discussed.

Kennistheater hal 4 Slimme producties
14.00 - 15.00

Zorgeloos groeien met klanten én personeel
Karin Muller - LinkLeaders

"Zorgeloos groeien betekent dat je continu nieuwe klanten én goed personeel moet werven. Het één kan gewoon niet zonder het ander. Maar hoe doe je dit? Want je hebt het nu al zo druk en je organisatie piept en kraakt! Daarom is het nodig dat je je gaat richten op het allerbeste in de markt, dat je je verdienmogelijkheden optimaliseert en veel effectiever wordt in je klanten- en personeelswerving. In 6 stappen laat LinkLeaders laat je zien hoe je dit kunt doen."

Kennistheater hal 2 Slimme processen
15.00 - 16.00

Ontwikkeling van next generation products
Dennis Freië - Tricas

"De meeste ontwikkeltrajecten zijn gericht op incrementele innovatie. Maar op welke manieren kun je echt komen tot onderscheidende en vernieuwende producten? In deze workshop wordt een toelichting gegeven op het ontwikkelen van ‘Next Generation Products’. Dit wordt gedaan aan de hand van een concreet ontwikkelproject waarin verschillende technieken worden gedemonstreerd. Welke methodieken zijn interessant? Wat zijn de valkuilen? Welke disciplines zijn noodzakelijk?"

Kennistheater hal 5 Slimme (eind)producten
15.00 - 16.00

Hoe dicht ik de kloof tussen engineering en productie?
Dr. Gert Nomden - cards PLM Solutions

"Veel bedrijven in de maakindustrie zoeken manieren om smart manufacturing door te voeren. De transformatie van papier naar scherm levert pas meerwaarde op wanneer het ook de samenwerking tussen engineering en manufacturing stroomlijnt. Pas dan kunnen uitdagingen worden opgelost, zoals; Hoe zorg ik dat de juiste informatie voor de juiste persoon beschikbaar is? Hoe vergroot ik mijn traceerbaarheid binnen de keten gedurende de productlevenscyclus? Hoe zorg ik voor een gestroomlijnde communicatie tussen mijn engineering en productie? Kom naar onze expert class, en leer hoe u organisatie de kloof kan dichten tussen engineering en productie!"

Kennistheater hal 4 Slimme producties
15.00 - 16.00

Hoe bepaal ik mijn Smart Industry business model?
Dick Theisens - Symbol

Smart Industry is ontzettend omvangrijk en bestaat uit vele elementen. De markt is enorm disruptive. Als je vandaag een gedegen business hebt, kan dat over een paar jaar zomaar enorm veranderd zijn. Als je mee wilt in de transitie naar Industry 4.0, waar begin je dan? Hoe ziet uw business model 4.0 er uit? In deze lezing gaat Dick Theisens in op het Smart Industry business model canvas (SI-BMC). Een manier om te onderzoeken waar kansen en mogelijkheden liggen. Symbol is partner van Smart Industry Network, een community die vraag, aanbod en kennis op het gebied van Smart Industry bij elkaar brengt, gericht op de realisatie van Smart projecten.

Kennistheater hal 2 Slimme processen
16.00 - 17.00

UX Design voor gemakkelijke machines en producten
Jacques Stevens - ID Partners

Met UX Design wordt het gebruik van het product/machine geanalyseerd en wordt zowel de  fysieke als visuele interactie verbeterd. UX Design wordt al een geruime tijd toegepast bij het  ontwikkelen van bijvoorbeeld consumentenproducten en websites. Het gebruiksgemak (usability) is hierbij direct verbonden aan het succes van het product. Wat kan User Experience Design voor u betekenen? Met UX design kunnen diverse doelen worden behaald: Het efficiënter gebruik van product of machine; Het reduceren opleidingskosten (de machines zijn eenvoudiger te begrijpen); Waarborgen gezondheid operators (reduceren fysieke klachten); Verminderen van menselijke fouten en downtime.

Kennistheater hal 5 Slimme (eind)producten
16.00 - 17.00

Industrieel 3D-printen voor productie van machineonderdelen
Paul Dijkstra - Lectoraat Kunststoftechnologie Windesheim / Green PAC

Het Lectoraat Kunststoftechnologie heeft samen met partners in de regio onderzoek uitgevoerd naar het inzetten SLS printen voor productie van (machine)onderdelen voor eindgebruik in intensieve en veeleisende omstandigheden. In deze lezing delen we onze bevindingen en leggen we uit hoe het beste uit deze printtechniek kan worden gehaald.

Kennistheater hal 4 Slimme producties
16.00 - 17.00

Cobots in bedrijf: ijverige routinewerkers met sociale trekjes
Ruud van de Burg - Concept Robotics

"We gaan het hebben over de voor- en nadelen van cobots! Wat kunnen ze eigenlijk, en hoe zet je ze dan in? Hoe kijken we naar terugverdientijden en wat vraagt het voor scholing? Is het een hype of is er echt iets nieuws onder de zon? …. De maakindustrie is in rap tempo bezig om processen verder te automatiseren. Dat is nodig, om concurrerend te blijven. Robots zien we daarbij steeds vaker de eenvoudige routineklussen doen. Maar hoe doe je dat als ook flexibiliteit de concurrentiekracht bepaalt? De traditionele robot staat immers binnen hekwerken en doet slechts wat eens geprogrammeerd is. Daar zit nu de vernieuwing… zogenoemde cobots werken als een collega naast je en zijn eenvoudig aan te passen…"

Kennistheater hal 2 Slimme processen
18.30 - 20.00

Debat over de toekomst van de maakindustrie in Noord- en Oost-Nederland

Boost Agenda Oost Nederland organiseert vandaag in samenwerking met Link Magazine en ABN Amro een debat tussen ondernemers, het onderwijs uit de regio en de gedeputeerden. Het debat start om 18.30 uur op de Toekomstcampus in hal 5.

Toekomstcampus Hal 5

Actueel

Heeft u vragen over deze beurs?

Deze Full Service Formule maakt ons uniek

  • U wilt zaken doen, mensen ontmoeten, relaties onderhouden. In een sfeervolle ambiance, onder perfecte omstandigheden. Ons keurmerk, de full service formule staat hiervoor garant. Ook tijdens deze vakbeurs zorgen wij dat het u aan niets ontbreekt.
  • Entree voor 2 personen
  • Catering geheel verzorgd
  • Evenementenhal App

TIV Hardenberg 2018