TIV Hardenberg 2018

    

TIV viert op 18, 19 en 20 september haar twintigste editie in Hardenberg. Het vakevent is inmiddels uitgegroeid tot het centrum van de slimme maakindustrie in Noord- en Oost-Nederland. De hoofdreden van een bezoeker om naar TIV te komen is het feit dat ze een technisch vraagstuk hebben. Zo komen er bijvoorbeeld steeds meer engineers.

 8.000 bezoekers: presenteer uw aanbod in 3 dagen tijd aan allerlei sectoren binnen de maakindustrie.

 Focus op de regio: het grootste vakevent voor Noord- en Oost-Nederland in haar soort. Introduceer of versterk uw naam in de regio!

 Totaalaanbod en daarmee breed ingestoken, maar wel gestructureerd: Het voordeel voor bezoekende maakbedrijven is dat ze op TIV allerlei type (toe)leveranciers treffen. Van materialen tot automatisering en van machines tot PLM-software. U kunt zich als schakel in de productieketen presenteren!

 Bezoekers van TIV zijn: proces- en productiemanagers, proces- en productengineers, business developers, directie/management en inkopers uit allerlei sectoren binnen de maakindustrie.

 

   

 

Beursdagen en tijden

De beurs is geopend op dinsdag 18 september, woensdag 19 september en donderdag 20 september 2018 van 13.00 uur tot 21.00 uur.

Op- en afbouwtijden

Opbouw: Zaterdag 15 september 2018 van 08.00 uur tot 16.00 uur. Maandag 17 september 2018 van 07.00 uur tot 17.00 uur.
Afbouw: Donderdag 20 september 2018 van 21.00 uur tot 00.00 uur. Vrijdag 21 september 2018 van 07.00 uur tot 14.00 uur. 

 

Aanvullende beursinformatie

Om vraag en aanbod uit de maakindustrie efficiënt bij elkaar brengen is het concept verder uitgebreid met de introductie van de Slimme 3P’s en de Toekomstcampus. Op de beursvloer hebben de thema's Slimme processen, Slimme producties en Slimme (eind)producten ieder een eigen hotspot. Lees per thema welke toepassingen u vindt en ontdek welk thema u het meeste aanspreekt.

Maakbedrijven vinden onder het thema Slimme Processen toepassingen die bijdragen aan optimalisatie van processen, op zowel productie- als bedrijfsmatig niveau. Exposanten komen in contact met vakprofessionals die op zoek zijn naar systemen voor in en rondom een slimme fabriek en een efficiënte ketensamenwerking. 

In hal 2 vindt u het themaplein Slimme processen met bijbehorend kennistheater. De toepassingen die u onder dit thema vindt zijn: klimaatbeheersing, logistiek management software, interne logistiek systemen en energiebeheersing. Klik hier voor meer informatie over het thema Slimme processen. 

Onder het thema Slimme Producties staan machines centraal. Hier bieden deelnemende bedrijven modules, componenten en aanverwante producten voor machines aan. Exposanten komen in contact met bezoekers die op zoek zijn naar of bouwen aan innovatieve machines. 

In hal 4 vindt u het themaplein Slimme producties met bijbehorend kennistheater. De toepassingen die u onder dit thema vindt zijn: machines voor materiaalverwerking, tooling systemen, machine componenten en modules, machineonderhoud en -veiligheid en machine software. Klik hier voor meer informatie over het thema Slimme producties. 

Om een klant ‘het beste’ product af te leveren, is de vraag niet alleen wat het doel van het product is, maar ook waar en hoe het moet functioneren. Daarbij speelt duurzaamheid steeds meer een rol. Deelnemende bedrijven onder Slimme (eind)producten bieden met materialen en componenten oplossingen voor de genoemde vraagstukken aan.

In hal 5 vindt u het themaplein Slimme (eind)producten met bijbehorend kennistheater. De toepassingen die u onder dit thema vindt zijn: (nieuwe)materialen, productontwikkeling software en systemen, sensortechnieken, bevestigingstechnieken, aandrijf- en besturingssystemen, oppervlaktebehandeling, materiaal meten, testen en onderzoeken, halffabricaten, fijnmechanische onderdelen en engineering en design services. Klik hier voor meer informatie over het thema Slimme (eind)producten. 

De Toekomstcampus dient als denktank waar kennis en vaardigheden centraal staan. Vakprofessionals kunnen informatie inwinnen om hun bedrijf concurrerend en toekomstbestendig te maken en houden. Onder andere kennisinstituten, brancheverenigingen, mediapartners en overheidsinstanties lichten noviteiten binnen de maakindustrie toe.

In het bovenste gedeelte van hal 5 vindt u de Toekomstcampus. Hier vindt u technische dienstverleners, branche- en netwerkverenigingen en opleidings- en kennisinstituten. Klik hier voor meer informatie over de Toekomstcampus.

B2B Matchmaking in het TIV Café

Voorafgaand aan TIV kunt u als exposant efficient afspraken inplannen met mede-exposanten en bezoekers om op 19 of 20 septemberelkaar te ontmoeten in TIV Café in hal 3. Als verbinder van de maakindustrie in Noord- en Oost-Nederland biedt de vakbeurs een platform aan waar men doelmatig en kosteloos kan netwerken met (potentiële) partners en klanten. Registreren u hier gratis en kijk met welke vakprofessionals u graag in contact komt via de B2B Matchmaking tijdens TIV 2018. De meet & match wordt georganiseerd in samenwerking met Enterprise European Network (EEN) en de Kamer van Koophandel.

Hoofd mediapartner
Vraag&Aanbod is hoofd mediapartner en maakt de TIV beursspecial.

 

 

Bezoekersprofiel

Professionals werkzaam in de sectoren bouw, chemie, elektrotechniek, industrie, kunststof & rubber, luchtvaart, machine- & apparatenbouw, transport, verpakkingsmiddelen en voedingsmiddelen:

 Directieleden

 Inkopers

 Adviseurs

 Engineers

 Productiemanagers

 Projectmanagers

 Procesmanagers

 Onderhoudsmanagers

 Productontwikkelaars

 Industrieel productontwerpers

 R&D medewerkers

 IT medewerkers 

Exposantenprofiel

Op TIV vindt u (toe)leveranciers op het gebied van:

 Industriële toelevering 

 Grondstoffen en materialen 

 Industriële automatisering 

 Aandrijf- en besturingstechniek 

 Digitalisering 

 Personeel en organisatie

Beursprogramma

Dag 1   dinsdag 18 september 2018 13.00 - 21.00 uur
13.00 - 17.00

Studentenmiddag en matchmaking

Op de eerste beursdag krijgen technische studenten de kans om kennis te maken met ruim 220 toeleveranciers uit de regio.

TIV Cafe
14.00 - 15.00

Van de Mobstacle Trailer type 1 naar type 2
Eric van den Ham - Mobstacle

Survivalrunatleet en trainer Eric van den Ham en survivalrunatleet en engineer Joey Bekendam zijn de drijvende krachten achter Mobstacle. "De Mobstacle Trailer type 1 is een (trainings) toestel voor Obstaclerun trainingen die je snel en op kan zetten en heel veel trainingsmogelijkheden biedt. De vraag is echter of dit product lichter, sterker of anders gemaakt kan worden zodat er grote vooruitgang kan worden geboekt in productietijd, kosten en milieu of dat het product breder verkoopbaar kan worden ingezet.  Kunststoffen bezitten in de basis een positieve CO2 footprint. Obstaclerun training is de meest effectieve vorm van functionele fitness van dit moment en buitengewoon leuk en spectaculair om te doen. Hoe kunnen we de footprint van deze sport vergroten met professionelere producten."

Kennistheater hal 5 Slimme (eind)producten
14.00 - 15.00

Sociale Innovatie maakbedrijven
Antoinette Tanke - Connecting Xperts; (Ambassadeur Sociale Innovatie Provincie Overijssel) 

"Vanuit mijn bedrijf Connecting Xperts zet ik mijn opgedane kennis en ervaring in om bedrijven te ondersteunen bij de vraag hoe je met de medewerkers binnen je bedrijf optimaal in kunt spelen op de snel veranderende omgeving. Digitalisering, geïntegreerde supply chains en flexibilisering van de vraag en dat binnen een krappe arbeidsmarkt en een ouder wordende arbeidspopulatie. Dit zijn maar enkele voorbeelden van uitdagingen waar bedrijven mee worstelen."

Kennistheater hal 4 Slimme producties
14.00 - 15.00

Hoe reageert ons brein op verandering?
Joke de Vries - BreinKennis

"In deze tijd van snelle verandering wordt vaak de vraag gesteld of we het als mensen allemaal wel bij kunnen benen. Het antwoord op deze vraag ligt in ons brein. Hoe reageert ons brein eigenlijk op al deze veranderingen? Waarom zien we eerst de nadelen van iets nieuws in? En hoe zorg je er dan voor dat medewerkers wél enthousiast worden? De lezing ‘Hoe reageert ons brein op verandering’ beantwoord deze vragen op een manier die voor iedereen te begrijpen en herkenbaar is. Je gaat naar huis met praktische tips die je dezelfde dag al kunt gebruiken."

 

Kennistheater hal 2 Slimme processen
15.00 - 16.00

Productieproces optimaliseren met slimme producten
Frank Woutersen - Hollander Techniek

"Er komen steeds meer slimme producten op de markt, maar hoe pas je deze slimme devices nou toe om je productieproces te optimaliseren? In een vogelvlucht langs steeds slimmer wordende producten neem ik je mee hoe met praktische tips je productieproces transformeert naar een smart factory met Internet of Things."

Kennistheater hal 5 Slimme (eind)producten
15.00 - 16.00

3D Simulaties van machinelijnen
Job Weegink - Voortman Steel Group

"De output van een productielijn staat of valt met het op de juiste manier combineren van de benodigde machines. Voortman Steel Machinery bewijst met 3D simulaties tijdens de ontwerpfase dat de voorgestelde machinelijn de perfecte oplossing is. Aard, mix en volume van de te bewerken materialen van de klant zijn afgestemd op de totale capaciteit van de Voortman machinelijn. Dit alles wordt ondersteund door een 3D-weergave én de mogelijkheid dat de klant in Virtual Reality door zijn nieuwe fabriek met Voortman machines kan lopen. De klant krijgt mede hierdoor in korte tijd meer informatie over zijn mogelijk toekomstige en op maat gemaakte fabriek!"

Kennistheater hal 4 Slimme producties
15.00 - 16.00

Slim leren produceren in jouw fabriek
Dennis Mosterd - Stratinn

Big data, blockchain, Artificial Intelligence en machine learning, slimme robots, 3D printen, augumented reality, interoperabiliteit….

In een wereld waarin alles steeds sneller lijkt te gaan, staat dat in schril contrast met de waan van de dag; Maken we wel genoeg gebruik van de kansen die nieuwe technologieen ons bieden? Spelen we wel snel genoeg in op wensen van de klant? Waar zijn wij nou eigenlijk ECHT goed in en nutten we dat voldoende uit?

In deze interactieve sessie worden ondernemers uitgedaagd om een beeld van HUN fabriek van de toekomst te schetsen maar ook waar ze NU staan. Samen gaan we aan de slag om een visie te krijgen hoe de weg ernaartoe uit kan zien.

Kennistheater hal 2 Slimme processen
16.00 - 17.00

WG Sociale innovatie
Antonie van Vulpen
Binnenkort vindt u hier meer informatie over de sessie.

Kennistheater hal 5 Slimme (eind)producten
16.00 - 17.00

Futureshocker Smart Industry
Marije Bakker - FME

Tijdens deze kennissessie gaan we de toekomst van technologie verkennen. Wat zijn de meest actuele trends en welke impact hebben die op de wereld zoals we die nu kennen. Laat je inspireren en onderzoek hoe jij nieuwe technologie een plek kunt geven in jouw bedrijf.

 

Kennistheater hal 4 Slimme producties
16.00 - 17.00

Mens robot samenwerking en geprojecteerde werkinstructies in flexibele assemblage
Gu van Rhijn - TNO

"Hoge variatie en kleine series vragen snel en flexibel schakelen binnen assemblage. TNO heeft met bedrijven in het Fieldlab Flexibel Manufacturing een assemblage cel ontwikkeld waarin medewerkers samenwerken met een cobot en worden ondersteund door geprojecteerde werkinstructies. In de presentatie worden verschillende systemen toegelicht en praktijkvoorbeelden getoond."  

Kennistheater hal 2 Slimme processen
Dag 2   woensdag 19 september 2018 13.00 - 21.00 uur
13.30 - 17.00

B2B Matchmaking

Als u wilt deelnemen aan de matchmaking, kunt u zich direct gratis registreren op de website. EEN ondersteunt u bij het verkrijgen van een attractief bedrijfsprofiel voordat het wordt gepubliceerd. De matchmaking wordt gecoördineerd door EEN om u zich ervan te verzekeren dat goede matches en productieve afspraken tot stand komen. Indien u specifieke vragen over de matchmaking heeft, neem dan graag contact op met Olaf ter Haar (olaf.ter.haar@kvk.nl) of  René de Groot (rene.de.groot@kvk.nl) van het Enterprise Europe Network / Kamer van Koophandel.

TIV Cafe
13.30 - 17.00

KIVI Symposium over Circulaire Economie,  ICT en Logistiek
Berry Gerrits - Distribute
Dr. Yazan Devrim - Universiteit Twente
Ir. Jonas Martens - Better Future Factory

Kennistheater hal 2 Slimme processen
14.00 - 15.00

Circulaire economie lezing Boost (Circo)

Kennistheater hal 5 Slimme (eind)producten
14.00 - 15.00

Batchforce
Binnenkort vindt u hier meer informatie over de sessie.

Kennistheater hal 4 Slimme producties
15.00 - 16.00

Additive Manufacturing in Sports
3Dmouthguard - Arno Hermans 

3Dmouthguard verbetert de manier waarop sporters genieten van hun favoriete sport door geavanceerde technologie te gebruiken om sportkleding te produceren. Samen met zijn partners automatiseert en digitaliseert 3Dmouthguard het complete proces van het produceren van op maat gemaakte mondbeschermingen. 3Dmouthguard combineert de uitgebreide materialen, technologie, marketing en wetenschappelijke kennis van Carestream Dental, DSM en NHL Stenden Hogeschool.

Kennistheater hal 5 Slimme (eind)producten
15.00 - 16.00

Flexibele Automatisering met robots en flex feeders
Jeron Heimerink - ESPS

"Er worden steeds meer eisen gesteld aan de flexibiliteit van een machine. Te produceren series worden kleiner en er moet vaker en sneller omgesteld kunnen worden. Door de inzet van robots, cobots, flexibele aanvoer systemen en vision technologie kan de benodigde flexibiliteit gerealiseerd worden. Aan de hand van praktijk cases laten wij u verschillende mogelijkheden zien."

Kennistheater hal 4 Slimme producties
16.00 - 17.00

Kunststoffen in de Circulaire Economie
Rudy Folkersma - Polymeerchemicus NHL Stenden

"Recycling van kunststoffen is een belangrijk thema de komende jaren, het is de ambitie om Nederland in 2050 te hebben. In de lezing presenteer ik een aantal projecten waarin de eerste stappen naar een circulaire economie zijn gezet en waar we samen in de toekomst aan kunnen werken."

Kennistheater hal 5 Slimme (eind)producten
16.00 - 17.00

Industrieel 3D-printen voor productie van machineonderdelen
Paul Dijkstra - Lectoraat Kunststoftechnologie Windesheim

Het Lectoraat Kunststoftechnologie heeft samen met partners in de regio onderzoek uitgevoerd naar het inzetten SLS printen voor productie van (machine)onderdelen voor eindgebruik in intensieve en veeleisende omstandigheden. In deze lezing delen we onze bevindingen en leggen we uit hoe het beste uit deze printtechniek kan worden gehaald.

Kennistheater hal 4 Slimme producties
Dag 3   donderdag 20 september 2018 13.00 - 21.00 uur
13.30 - 17.00

B2B Matchmaking

Als u wilt deelnemen aan de matchmaking, kunt u zich direct gratis registreren op de website. EEN ondersteunt u bij het verkrijgen van een attractief bedrijfsprofiel voordat het wordt gepubliceerd. De matchmaking wordt gecoördineerd door EEN om u zich ervan te verzekeren dat goede matches en productieve afspraken tot stand komen. Indien u specifieke vragen over de matchmaking heeft, neem dan graag contact op met Olaf ter Haar (olaf.ter.haar@kvk.nl) of  René de Groot (rene.de.groot@kvk.nl) van het Enterprise Europe Network / Kamer van Koophandel.

TIV Cafe
14.00 - 15.00

Aebi-Schmidt
Arjan Esther
Binnenkort vindt u hier meer informatie over de sessie.

Kennistheater hal 5 Slimme (eind)producten
14.00 - 15.00

Joke de Vries
Binnenkort vindt u hier meer informatie over de sessie.

Kennistheater hal 5 Slimme processen
14.00 - 15.00

Fraunhofer
Binnenkort vindt u hier meer informatie over de sessie.

Kennistheater hal 4 Slimme producties
14.00 - 15.00

Linkleaders
Binnenkort vindt u hier meer informatie over de sessie.

Kennistheater hal 2 Slimme processen
15.00 - 16.00

Ontwikkeling van next generation products
Dennis Freië - Tricas

"De meeste ontwikkeltrajecten zijn gericht op incrementele innovatie. Maar op welke manieren kun je echt komen tot onderscheidende en vernieuwende producten? In deze workshop wordt een toelichting gegeven op het ontwikkelen van ‘Next Generation Products’. Dit wordt gedaan aan de hand van een concreet ontwikkelproject waarin verschillende technieken worden gedemonstreerd. Welke methodieken zijn interessant? Wat zijn de valkuilen? Welke disciplines zijn noodzakelijk?"

 

Kennistheater hal 5 Slimme (eind)producten
15.00 - 16.00

Hoe dicht ik de kloof tussen engineering en productie?
Gert Nomden - Cards PLM Solutions

"Veel bedrijven in de maakindustrie zoeken manieren om smart manufacturing door te voeren. De transformatie van papier naar scherm levert pas meerwaarde op wanneer het ook de samenwerking tussen engineering en manufacturing stroomlijnt. Pas dan kunnen uitdagingen worden opgelost, zoals; Hoe zorg ik dat de juiste informatie voor de juiste persoon beschikbaar is? Hoe vergroot ik mijn traceerbaarheid binnen de keten gedurende de productlevenscyclus? Hoe zorg ik voor een gestroomlijnde communicatie tussen mijn engineering en productie? Kom naar onze expert class, en leer hoe u organisatie de kloof kan dichten tussen engineering en productie!"

Kennistheater hal 4 Slimme producties
15.00 - 16.00

Symbol
Binnenkort vindt u hier meer informatie over de sessie.

Kennistheater hal 2 Slimme processen
16.00 - 17.00

ID Partners
Jacques Stevens
Binnenkort vindt u hier meer informatie over de sessie.

 

Kennistheater hal 5 Slimme (eind)producten
16.00 - 17.00

Concept Robotics
Ruud van de Burg
Binnenkort vindt u hier meer informatie over de sessie.

Kennistheater hal 2 Slimme processen

Opbouwdagen: zaterdag 15 september 2018 08:00 - 16.00 uur, maandag 17 september 2018 08:00 - 17.00 uur

Afbouwdagen: donderdag 20 september 2018 21:15 - 00.00 uur, vrijdag 21 september 2018 07:00 - 14.00 uur

Deze Full Service Formule maakt ons uniek

  • Een compleet opgebouwde, afgewerkte en schoongemaakte standunit: vloeroppervlak, wanden, frieslijst met naamsvermelding, verlichting door duospots en vloerbedekking
  • Samen met uw relaties kunt u onbeperkt gebruik maken van de exclusieve catering op de diverse terrassen op de beursvloer
  • Twee standhoudersbadges inclusief maaltijden in het standhoudersrestaurant
  • De uitnodigingsservice
  • Evenementenhal App – Volg uw leads

Actueel

Een greep uit de deelnemerslijst

TIV Hardenberg 2018

Het projectteam van deze beurs

Een ervaren, veelzijdig topteam van beursspecialisten buigt zich over uw deelname. Door hun veelzijdige achtergronden weten zij haarfijn hoe u een beursdeelname organiseert die naadloos aansluit bij uw boodschap én uw doelgroep. Persoonlijke aandacht, maatwerk en een hoog serviceniveau vormen de basis. Samen halen we het maximale uit uw beursmoment.

Gertjan Lammers
Gertjan Lammers
Adviseur
+31 (0)523 - 289 857
Stuur mij een e-mail
Fleur Bake
Fleur Bake
Marketeer
+31 (0)523 – 289 842
Stuur mij een e-mail