Het is de week voor automatiseringstechnieken!

Als beursorganisator zijn wij actief in veel verschillende branches. Onze missie is om bezoekers een kijkje in de toekomst te bieden en daarom zijn wij altijd op zoek naar trends en ontwikkelingen in de sectoren waarin wij opereren. Hierdoor hebben wij als beursorganisatie van TIV Hardenberg verstand van zaken en brengen we je graag op de hoogte van ontwikkelingen en trends binnen de technische sector. Deze week lichten wij het segment automatiseringstechnieken uit. Lees verder voor de ontwikkelingen en trends van dit segment!

Eén  van de belangrijkste trends binnen de automatisering is robotisering. Lees verder voor meer informatie over deze trend. 

Ontwikkelingen robotisering 
De robots komen eraan. Dit klinkt als een zin uit een spannende B-film. Maar het is voor steeds meer ondernemers realiteit. Wat is robotisering eigenlijk? Het valt simpelweg te omschrijven als het inzetten van machines om taken van mensen over te nemen. Op tal van terreinen zal dit gaan gebeuren. Het omvat dus veel meer dan de robotarmen in de automobielindustrie.

Robotisering en automatisering horen bij elkaar. De ontwikkelingen gaan snel. Zo zijn er al robots die direct met mensen kunnen samenwerken, de zogenaamde cobots. Robots kunnen tegenwoordig veel makkelijker en sneller geprogrammeerd worden voor een bepaalde taak. Er komen steeds meer verschillende soorten robots, ze worden slimmer en kunnen zelf producten herkennen.

In de industriesector is al veel ervaring opgedaan met robotisering. In andere sectoren, zoals bijvoorbeeld de ouderenzorg, staat robotisering nog in de kinderschoenen.

Voorbeelden Robotisering

247TailorSteel
Uit materialen zoals staal, koper en aluminium maakt 247TailorSteel op maat gesneden metalen platen, buiten en kantdelen. Dankzij uitgekiende software en een geavanceerd machinepark is het productieproces in hoge mate geautomatiseerd en is het bestelproces volledig gedigitaliseerd. Door deze innovatieve klantpropositie heeft de omzet bij dit bedrijf een groei laten zien van 25 tot 30% op jaarbasis.

Coretakr
De Coretakr van FTNON Delft kan een krop sla oppakken, heroriënteren en vervolgens de kern verwijderen. Dit is een mooi voorbeeld van hoe robotisering een steeds groter palet aan processen kan overnemen.

Combilo
Combilo uit Waddinxveen werkt met geavanceerde ICT-systemen die naadloos communiceren met de systemen van de Nederlandse leveranciers en Europese afnemers. Het bedrijf verbindt hiermee teler, retailer, importeur en groothandel. Met behulp van Easypack technologies is bijvoorbeeld de paprika-verpakkingslijn volledig gerobotiseerd. Daarmee realiseerde het bedrijf direct een verhoging van de productiviteit van 30%.

 

 

 

Waarom kiezen voor robotisering?
Voor iedere ondernemer is het noodzakelijk te bepalen wat robotisering kan betekenen voor zijn bedrijf. Robotisering kan een belangrijke bijdrage leveren aan het bedrijfssucces. Wij zien hiervoor vier belangrijke redenen.

1. Robotisering verhoogt de productiviteit
Een robot kan meer in minder tijd en maakt minder fouten. Die winst wordt niet automatisch gehaald. Ondernemers moeten goed kijken hoe een robot past in het werkproces. Niet al het werk is even makkelijk te robotiseren. Het beoogde resultaat is dat klanten sneller en beter bediend worden.

2. Robotisering is een oplossing voor zwaar of vervelend werk
Een robot wordt niet moe en kan goed worden ingezet om saaie, repeterende handelingen uit te voeren.

3. Robotisering verhoogt de kwaliteit
Een robot maakt geen fouten. Intelligente zelflerende systemen voorkomen fouten en zorgen voor informatie (data), die een ondernemer kan gebruiken om de kwaliteit van zijn product of dienst te verhogen.

4. Robotisering levert een bijdrage aan het oplossen van arbeidstekort
Nederland vergrijst, waardoor minder mensen beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt. Robots kunnen voor een deel het werk overnemen. Als gevolg van robotisering zullen er de komende jaren steeds meer banen verdwijnen. Overigens komen er ook weer veel nieuwe banen bij.

De metaalindustrie draait op volle toeren. Verhoog je omzet door het geven van proudctdemonstraties op TIV Hardenberg. Overtuigd? Boek hier een stand!

Nog niet overtuigt om deel te nemen aan TIV Hardenberg 2019? Daag onze adviseur Bart Leferink uit, hij gaat graag het dialoog aan! (+31 (0) 523 - 28 98 07 /  

Bron: https://www.rabobank.nl/bedrijven/cijfers-en-trends/industrie/blog-kees-de-schipper-robotisering-wat-kun-je-ermee/