TIV Hardenberg 2019

Wil jij de toekomst van de slimme maakindustrie in Noord- en Oost Nederland beleven en bespreken? Bezoek dan TIV op 17, 18 en 19 september 2019 tussen 13:00 en 21:00 uur in Evenementenhal Hardenberg. Drie dagen lang presenteren vakprofessionals uit het technische bedrijfsleven zich en verbindt TIV het onderwijs, onderzoeksinstellingen en de overheid met de technische industrie. 

Tijdens jouw bezoek ontdek jij de nieuwste technologieën en producten live in werking op de beursvloer. Zo blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de slimme maakindustrie. Meer dan 6.000 vakprofessionals ontmoeten elkaar om zaken te doen, te netwerken, kennis te delen en innovatieve producten en diensten te ontdekken. 

   

Dit jaar vind jij op TIV: 

 • Segment Slim (eind)product: Ontdek materialen en componenten om jouw product slim te maken. In hal 4 en 6 vind je alles wat nodig is om een product te ontwerpen en alle materialen, componenten en technologieën die hiervoor ingekocht moeten worden.

 • Segment Slim productieproces: Vind modules en productietechnieken om jouw productieproces slimmer te maken. In hal 5 vind je alles om het productieproces te automatiseren en digitaliseren, productietechnieken en tooling.

 • Technologiestraat: Ontmoet 10 vooraanstaande robotleveranciers om jouw productieproces te robotiseren. Ontdek de allernieuwste beschikbare technologieën, die je kunt zien, voelen en beleven. 

 • Virtual Future Square: Stap in de toekomst van Noord- en Oost-Nederland en ontdek onze nieuwe plannen voor 2020. 

 • "Werkgever van de toekomst": Volg de themaroute Werkgever van de toekomst en ontmoet potentiële werkgevers uit de regio. Met deze route verbindt TIV het bedrijfsleven en het onderwijs. 

 • "Visit the Future" Kennistheater: Volg kennissessies, workshops en paneldiscussies in het nieuwe kennistheater. Thema's zijn o.a. waarde creëren met data, women in tech, energie en mechatronica. 

 • TIV Café: het TIV Café is de plek waar netwerken en ontspannen centraal staat. Hier is een hapje en drankje verkrijgbaar.

Bestel nu je gratis e-tickets voor TIV Hardenberg 2019! 

Volg ons op social media om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. 

Aanvullende beursinformatie

Regiofunctie
TIV is de verbinder tussen toeleveranciers en de makers uit Noord- en Oost-Nederland. Door haar insteek op de regio biedt TIV tevens de ideale gelegenheid voor werkgevers en werknemers van de toekomst om elkaar te treffen. Noord- en Oost-Nederland is met haar diversiteit aan sectoren binnen de industrie een unieke regio. Ook biedt het grote aantal bedrijven in de industrie veel werkgelegenheid. Slim produceren wordt er gecombineerd met excellent vakmanschap en een ijzeren arbeidsmoraal. Er is veel specialistische kennis en hoogwaardig onderwijs beschikbaar. Vanuit de overheid zijn er veel initiatieven om een bedrijf toekomstbestendig te maken.

Trifactor: bedrijfsleven, onderwijs en overheid
Binnen de regio zijn zo alle ingrediënten aanwezig om op veel vlakken te meten met de wereldtop. Er ontstaan her en der hubs om deze ingrediënten samen te brengen. Want alleen door samen te werken zal de regio haar positie daadwerkelijk kunnen verbeteren. Zowel met partners uit de keten om vandaag individueel de beste te zijn, als ook door een ecosysteem te bouwen waarin bedrijven, kennisinstellingen en de overheid nauw samenwerken. Zo blijven zij morgen maar ook overmorgen en de dag erna de beste. Door krachten te bundelen stijgt de innovatiekracht en willen investeerders en (toekomstig) werknemers in Noord- en Oost-Nederland zijn.

Technische vraagstukken
De steeds verdergaande automatisering en digitalisering bieden enorme kansen. Toch blijft het ook vraagstukken opwerpen over het delen van informatie, welke technologieën nu echt werken en hoe we daarnaast ook maatschappelijke vraagstukken als het verminderen van gebruik van grondstoffen en energie gaan oplossen. Reden te meer om om alle ingrediënten uit de regio onder een dak te presenteren. Reden te meer elkaar op te zoeken, elkaar oplossingen aan te dragen en jouw netwerk te versterken om klaar te zijn voor de toekomst die vandaag begint. 

Beursdagen en tijden
De beurs is geopend op dinsdag 17 september, woensdag 18 september en donderdag 19 september 2019 van 13.00 uur tot 21.00 uur.

Beursbezoek met een groep
Wilt u de beurs bezoeken met een groep studenten of werknemers? Natuurlijk zijn jullie van harte welke om gezamenlijk de laatste trends en ontwikkelingen te ondekken. Ook voor groepen is de toegang gratis. Neem persoonlijk contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken voor het meest efficiënte beursbezoek.

Exposantenprofiel

Bezoekersprofiel

Beslissers en medebeslissers
Op TIV ontmoet je beslissers, medebeslissers en adviserende productiemedewerkers die werkzaam zijn bij maakbedrijven in de machinebouw, apparatenindustrie, hightechindustrie, metaal(producten)industrie en transportmiddelenindustrie.

Werknemer van de toekomst
Als verbinder van het technische bedrijfsleven met het onderwijs en de overheid verwelkomt TIV ook studenten uit Noord- en Oost-Nederland met interesse in toeleveranciers. Speciaal voor hen is er een route langs toekomstige werkgevers uit de regio.

Klik hier voor een greep uit de bezoekerslijst van TIV 2018.

Actueel

Beursprogramma

Dag 1   dinsdag 17 september 2019 13.00 - 21.00 uur
13.30 - 14.00

Innoveren met kunststof | Inspiratiesessie met start-ups in kunststof producten

Zit kunststof in jouw DNA? Ben je creatief en droom je ervan om de markt te veroveren met je eigen kunststof product?
Kom speeddaten! Ontmoet de iLab ondernemers én laat je inspireren door hun innoverende start-up. 

Deze kennissessie wordt mede mogelijk gemaakt door Green PAC iLab, een initiatief van NHL Stenden en Hogeschool Windesheim. 

 

Olaf Vermeulen - OVDesign
14.00 - 15.00

Be smart! Bouw samen met Windesheim aan de geautomatiseerde en digitale fabriek. 

De Nederlandse industrie heeft een enorme behoefte aan flexibele en slimme automatisering om in de toekomst rendabel te blijven. Deze automatisering moet de kleine series en enkelstuksfabricage mogelijk maken. Met de wetenschap dat er straks een groot tekort is aan technische vakmensen zoeken veel bedrijven het in automatiseringsoplossingen. Windesheim speelt hier op in. 

 

Door onderwijs te ontwikkelen in zowel voltijd als deeltijd én het uitvoeren van projecten met het bedrijfsleven vanuit het lectoraat Industriële Automatisering & Robotica werkt Windesheim aan uw geautomatiseerde en digitale fabriek.

Deze kennissessie wordt mede mogelijk gemaakt door Hogeschool Windesheim.

 

Aart Schoonderbeek | Kwartiermaker lectoraat Industriële Robotica en Automatisering
15.00 - 16.00

Additive Manufacturing | Wat moet je weten over 3D metaalprinten: van praktische beginselen tot concrete toepassingen. 

Win een AM onderzoeksproject!
Een belangrijk onderzoeksthema binnen het lectoraat Kunststoftechnologie met een duidelijke missie voor de nabije toekomst: de kenniskloof tussen de vooroplopende bedrijven en het MKB verkleinen, én de instroom van werknemers met kennis van AM vergroten.

Deze kennissessie wordt mede mogelijk gemaakt Green PAC, een initiatief van NHL Hogeschool en Hogeschool Windesheim. 

Ruud van Abbema & Tommie Stobbe - Green PAC, lectoraat kunststoftechnologie
16.00 - 16.30

Additive Manufacturing | Onderzoek vereist om de volle potentie van Additive Manufacturing te bereiken

Additive Manufacturing (AM) ook wel 3D printen genoemd, wordt inmiddels bij veel bedrijven al toegepast. Toch is nog steeds veel (toegepast) onderzoek vereist om de volle potentie te bereiken. Bij het lectoraat Industrial Design van Saxion zijn een aantal interessante (beton, kunststof, metaal, glas?) AM projecten. De problemen die we ontdekken tijdens het onderzoek en daarna mogen oplossen zijn soms ook niet op de techniek gericht. 

Deze kennissessie wordt mede mogelijk gemaakt door TechForFuture, een initiatief van Saxion Hogeschool, Provincie Overijssel en Hogeschool Windesheim. 

Alexander Jansen & Ivo Vrooijink - TechForFuture
16.30 - 18.00

Netwerkbijeenkomst Industriële Robotica en Automatisering | Introductie integrale industriële robotica 

Hoe robotiseer je processen binnen de eigen onderneming zodat deze mee bewegen met veranderingen en wat vraag je eigenlijk (meer) van een medewerker als je hem/haar met een robot laat werken? De mogelijke antwoorden op deze vragen vormen de basis van de initiatieven die het Fieldlab Industrial robotics ontwikkelt. In de presentatie krijgt de toehoorde concrete voorbeelden die wellicht direct toepasbaar zijn binnen de praktijk.

Na afloop organiseren we een netwerkborrel. BE SMART: ga in gesprek over techniek met meer toekomst. 

 

Deze kennissessie wordt mede mogelijk gemaakt door Fieldlab. 

 

Rick Grasmeijer | Fieldlab IR
18.00 - 18.30

Women in tech | De kracht van gewoon doen! 

Hendrian van ‘t Hof is opleidingsmanager bij het Alfa-college in Hardenberg en verantwoordelijk voor alle technische opleidingen. Daarnaast is hij projectleider van ICT-connecting. Door de jarenlange ervaring als werknemer in de techniek kent hij de uitdagingen waar de maakindustrie voor staat.

De technische sector heeft vakmensen nodig. Het mbo heeft als uitdaging het opleiden van goede vakmensen en daarbij moet er verder gekeken dan de reguliere instroom. De doelgroep meisjes en vrouwen zullen daarbij actief worden benaderd om te laten zien dat je ook in de techniek een mooie carrière kan opbouwen als vrouw.

De regio Noordoost-Overijssel kent een sterke samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs.
Hendrian speelt hier een belangrijke rol in. In zijn verhaal zal hij laten horen hoe succesvolle samenwerking leidt tot de werknemer van de toekomst.

Deze kennissessie wordt mede mogelijk gemaakt door Alfa-college Hardenberg. 

Hendrian van 't Hof - Alfa-college
18.30 - 19.00

Women in tech | Meer vrouwen in ICT

Deze interactieve workshop kan je op ideeën brengen: hoe kan ik ICT-vrouwen aantrekken en behouden voor onze organisatie? 

Deze kennissessie wordt mede mogelijk gemaakt door Alfa-college Hardenberg. 

Aagje Voordouw - Lectoraat Sociale Innovatie, Hogeschool Windesheim
19.10 - 19.40

Women in tech | Empowered women empower women 

Workshop over vrouwen in de techniek met onder andere de volgende onderdelen:
• Waarom is het zo belangrijk dat bedrijven vrouwelijke rolmodellen hebben?
• Wat kan het bedrijfsleven doen vrouwen te behouden?
• Wat kan het onderwijs doen om vrouwen te behouden?
• Wat kunnen we samen doen?

Deze kennissessie wordt mede mogelijk gemaakt door Alfa-college Hardenberg. 

Chanelfa Verwijk - MISS IT - ROC van Amsterdam
19.50 - 20.30

Women in tech | De sleutelpositie van het stagebedrijf 

Stagebedrijven zijn voor mbo-studentes meestal de eerste kennismaking met de technologische arbeidsmarkt. De beroeps - en loopbaanperspectieven van studentes krijgen tijdens de stages concreter vorm. Dat is vaak positief maar uit onderzoek is ook bekend dat we vrouwen verliezen voor de techniek door hun ervaringen bij het stagebedrijf.  Wat kan het bedrijfsleven allemaal doen om studentes een positief beeld te geven van werken in de techniek en ICT? Praktische inzichten en concrete tips zijn de kern van deze lezing. 

Deze kennissessie wordt mede mogelijk gemaakt door het Alfa-college Hardenberg. 

Lia Bleijenberg - VHTO (Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en beta/techniek)
Dag 2   woensdag 18 september 2019 13.00 - 21.00 uur
13.30 - 14.00

Innoveren met subsidies | Subsidies voor innovaties, smart industrie, energie en duurzaamheid

Handige tips bij het aanvragen van subsidies bij innovaties & ontwikkeling, smart industrie vraagstukken en energie & duurzaamheid.
Welke subsidies zijn interessant en waar moet je op letten? Gerwin neemt je tijdens deze kennissessie mee in de wereld van subsidies en deelt zijn expertise met je.

Gerwin Knippenborg - Knippenborg Subsidieadvies B.V.
14.00 - 14.30

Innoveren met subsidies | Zou Einstein belasting hebben betaald indien hij nu zou hebben geleefd? 

S&O-verklaring + Innovatiebox = belastingbesparing.
Innovatieve ondernemers betalen aanzienlijk minder vennootschapsbelasting met behulp van de Innovatiebox.
Ontwikkelt jouw onderneming innovatieve producten of programmatuur? Dan kan je wellicht gebruik maken van de Innovatiebox!
Aan de hand van een aantal cases zal getoond worden hoe een S&O-aanvraag verloopt en hoe een Innovatiebox-afspraak leidt tot een aanzienlijke belastingbesparing.

Stef Arkink - KroeseWevers
14.45 - 15.30

Creating synergies | Covering Design & Technology 

Smart engineering leidt tot value engineering: Combinatie van modulaire functionele behuizingen en design. Constructie principes die een modulaire covering mogelijk maken, door Jacques Stevens van IDpartners.

Deze kennissessie wordt mede mogelijk gemaakt door VMO.

Jacques Stevens - IDpartners
15.30 - 16.15

Creating synergies | Smart Manufacturing voor MKB

Met het programma “Smart Manufacturing voor MKB” wil de VMO het MKB maakbedrijf ondersteunen bij het maken van renderende stappen op weg naar Smart Manufacturing in de productieketen.
De VMO heeft samen met haar partners een doelgerichte en praktische aanpak op maat ontwikkeld, gericht op het verhogen van de flexibiliteit en de verdienkracht bij het MKB maakbedrijf.
Bang voor hoge kosten? Je kunt gebruik maken van een innovatie een voucher (max. € 20K, waarvan 50% subsidie)
Hollander Techniek en Vosteq nodigen je, namens VMO, van harte uit.

Deze kennissessie wordt mede mogelijk gemaakt door VMO. 

Willem Lenselink, Harry van de Vosse, Marco van Wijngaarden - Hollander Techniek en Vosteq
16.15 - 17.00

Creating synergies | Zaken doen met Duitsland: Gemeinsam Weltmeister! 

Duitsland is en blijft voor (Oost-)Nederlandse ondernemers dé markt om internationaal te groeien. Tijdens deze lezing komen diverse zaken aan de orde die MKB-ondernemers helpen om hun (eerste) stappen te zetten richting de Duitse markt. Tevens wordt het GO4EXPORT programma toegelicht: een handelsbevorderingsprogramma opgezet door de provincies Overijssel en Gelderland om het MKB te helpen internationaliseren. Oost NL is verantwoordelijk voor de uitvoering van dit programma. In deze lezing wordt ook ingegaan op hoe Duitse journalisten tegen het Oost-Nederlandse bedrijfsleven en de zakelijke cultuur aankijken. Waar ligt in hun ogen onze kracht t.o.v. de Duitse aanpak? 

Deze kennissessie wordt mede mogelijk gemaakt door VMO. 

Hans Brouwers - VMO en Oost NL
18.00 - 19.00

Thema Energie | Hesla versus Tesla

Tesla model 3 zou weleens de geschiedenisboeken in kunnen gaan als de best verkopende elektrische auto van Europa. Een populaire leaseauto, alleen nóg niet in staat om van Hardenberg naar Wenen te rijden. Dat lukt de Hesla wel. De Hesla is een aangepaste Tesla met een actieradius van 1100 km. Niet een stekker, maar een waterstofcel zorgt voor de elektriciteit die nodig is om de volledige elektrische auto te laten rijden. Nieuwsgierig? Laat je inspireren door het verhaal van Max Holthausen en de Hesla in opvallend koningsblauw.

Deze kennissessie wordt mede mogelijk gemaakt door Deltion College, Drenthe College, TechForFuture, Green PAC iLab en Green PAC (lectoraat Kunststoftechnologie).

Max Holthausen | Clean Energy
19.00 - 20.00

De airco die geen stroom vreet. Hoe dan?

Een airco zonder stekker? Dat klinkt als een revolutionair alternatief. In een pand in Enschede, verstopt in de hoek op een doorsnee bedrijventerrein, werkt SoundEnergy aan de toekomst. Het wordt steeds warmer en dus stijgt de verkoop van airco’s. Maar de apparaten zijn enorme energieslurpers. CEO Herbert Berkhout vertelt je tijdens de kennissessie over dit alternatief in de maak: een stekkerloze airco die koelt met geluidsgolven. Innovatie van eigen bodem.

Deze kennissessie wordt mede mogelijk gemaakt door TechForFuture.

Herbert Berkhout | SoundEnergy
Dag 3   donderdag 19 september 2019 13.00 - 21.00 uur
13.30 - 14.00

Waarde creëren met dataCybersecurity binnen een productie omgeving

Door de transitie die de maakindustrie doormaakt naar Smart Industry neemt de verbinding met partijen en systemen buiten de eigen productie omgeving toe. Een cyberincident binnen de productieomgeving kan dan ook directe gevolgen hebben voor de bedrijfscontinuïteit. In de sessie, die wordt gegeven door Liesbeth Holterman worden tips en adviezen gegeven die de digitale weerbaarheid van je organisatie vergroten. Op een praktijkgerichte manier komen de aspecten van cybersecurity binnen een OT-omgeving aan de orde tijdens deze sessie.

Deze kennissessie wordt mede mogelijk gemaakt door Boost. 

Liesbeth Holterman - Cybersecurity Centrum Maakindustrie
14.30 - 15.00

Waarde creëren met data | Artificial intelligence in de praktijk  

SINGA geeft een beeld van de ontwikkelingen op het gebied van Artificial `intelligence en neemt je mee in de praktische toepassingsgebieden voor de industrie. Welke kansen biedt het en waar begin je? Denk bijvoorbeeld aan kwaliteitscontroles waarbij ‘machine vision gecombineerd wordt met Deep Learning’.

Deze kennissessie wordt mede mogelijk gemaakt door Boost. 

Martijn Elkink - SINGA
15.00 - 15.30

Waarde creëren met data | De waarde van Conditie Monitoringdata

De waarde van data, hoe ontsluit UpTimeWorks conditie monitoringsdata en hoe creëren zij waarde voor hun klanten?
Martin Blenkers vertelt je graag meer over het belang van kwalitatief goede data, gebaseerd op een "multi-technologie" benadering, technologieën die nodig zijn voor het ontsluiten van bovengenoemde data.
Hoe maken UpTimeWorks en IJssel Technologie gebruik van Artificial Intelligence om een schaalbare oplossing te realiseren? 

Deze sessie wordt mede mogelijk gemaakt door Boost. 

Martin Blenkers - UpTimeWorks & IJssel Technologie
16.00 - 16.30

Waarde creëren met data | Smart Industry is vergelijkbaar met EV’s. Als je nu niet begint, besta je morgen niet meer.  

"Smart Industry, ja, dat is wel erg complex, dus ik wacht het nog wel even af…” 
Kijk jij daar ook zo tegenaan? Kom dan zeker luisteren hoe je jouw bedrijf Smart kunt maken. 

Complex ICT-vakjargon kan ook in Jip en Janneke taal. Dat communiceert veel beter. Natuurlijk krijg je met automatisering te maken. Echter op een manier zoals je thuis gewend bent. Met je smartphone en tablet krijg je tijdig en vooral makkelijk, de minimale informatie met instelmogelijkheden om het productieproces correct uit te voeren. Geen typewerk, geen mailtjes, telefoontjes en vergaderingen, geen opmerkingen van, “ja, maar zo deden we de vorige keer het toch ook?". In een Smart bedrijf krijg je rust en minimaliseer je fouten. Achter de schermen wordt daar natuurlijk wel heel wat voor gedaan, maar dat merken de gebruikers niet.   

Deze kennissessie wordt mede mogelijk gemaakt door Boost. 

Marco Dubbelman - GotoGemba
16.30 - 17.00

Waarde creëren met data | Product Configuratie (CTO) en de link naar Product Data Management (PDM) 

Hoe ontsluit je Product Data en hoe combineer je Product Data die verspreid zit over meerdere afdelingen, meerdere systemen en hoofden van mensen om daarmee onderbouwde keuzes voor bijvoorbeeld Product Management te maken? 
Aan de hand van een inhoudelijk voorbeeld van een machinebouwbedrijf, gaan we dieper in op het thema productconfiguratie (maatwerkoplossingen op basis van modulaire bouwblokken) en de link naar Product Data Management gedurende de volledige levenscyclus van het product. 

Deze kennissessie wordt mede mogelijk gemaakt door Boost. 

Ronald Reinders - Configure me
17.00 - 17.30

Waarde creëren met data | Boost Paneldiscussie onder begeleiding van Rard Metz

Rard Metz blikt samen met de sprekers en met jullie terug op de highligts van de middag. Waar liggen de kansen in de Smart Industry? Hoe kunnen we deze omzetten in concrete acties en wat moeten we juist niet doen? Een mooie interactieve samenvatting van deze boeiende middag. Sprekers die deelnemen aan deze paneldiscussie zijn Liesbeth Holterman, Martijn Elkink, Martin Blenkers, Marco Dubbeldam en Ronald Reinders. 

Deze kennissessie wordt mede mogelijk gemaakt door Boost. 

Rard Metz - Metaalunie
18.00 - 18.45

3D Printen | De mogelijkheden met additive manufacturing 

Richt Loorbach laat behaalde resultaten met 3D printing voor de industrie zien.
Met een aantal voorbeelden uit de praktijk zal Richt inzicht geven in het proces, product en het tot stand komen van deze toepassingen. 
Voor diverse marktsegmenten zijn er veel kansen, maar hoe begin je daar nou aan? Dat gaat Richt duidelijk maken tijdens deze kennissessie op TIV. 

Richt Loorbach - Hulotech 3D Printing & Engineering
19.00 - 19.45

3D Printen | Smart met cobots

Met stapjes in een groter plaatje; een samenhangend en inspirerend pleidooi over technologie, vakmanschap, loonkosten, automatisernig, procesdata, samenwerking, procesverbetering en innovatie. 

Deze kennissessie wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Art of Robotics

 

 

Ruud van der Burg - Stichting Art of Robotics

Mediapartners

Deze Full Service Formule maakt ons uniek

 • Alles wat nodig is om een product te ontwerpen en alle materialen, componenten en technologieën die bezoekers daarvoor moeten inkopen.
 • Alles wat direct betrokken is bij het produceren van een product.
 • Alles wat niet direct betrokken is bij het productieproces en geen onderdeel is van producten die gemaakt worden, maar wel aanwezig is in een productiebedrijf.
 • Op de Toekomstcampus presenteren technische dienstverleners, brancheverenigingen en opleidings- en kennisinstituten zich.

Heeft u vragen over deze beurs?