Cees Kersten is beste fietsmonteur van Nederland en wint Vélovakman Award 2018

Tijdens De Première van Accell vond ook de uitreiking plaats van de Vélovakman Award 2018. Om deze nieuwe vakprijs is recentelijk gestreden tijdens de tweede editie van de Vélokvak beurs in Gorinchem. (Tekst: Nieuwsfiets.nu)

De vakwedstrijd om de Vélovakman Award 2018 heeft als doel het ambacht van fietsenmaker over het voetlicht te brengen. De man of vrouw achter de schermen wordt te vaak onderbelicht. Daarom werden voorafgaand aan de beurs fietstechnici opgeroepen om hun krachten en kennis te laten meten op de beursvloer, aan de hand van meesterproeven, die door de Tweewieler Academy bedacht waren. De Vélovakman Award is een gezamenlijk initiatief van Vélovak, Tweewieler Academy, NieuwsFiets.nu en Juncker Bike Parts, die bovendien hoofdsponsor voor twee jaar is.

KOP EN SCHOUDERS | “De Tweewieler Academy heeft de jurering gedaan in een hele mooie setting op de beurs, die door Juncker Bike Parts gecreëerd is met Unior werkplaatsinrichting,” zei Ivo Horn, marketing manager van Easyfairs. “Uiteindelijk hadden we graag nog meer deelnemers gezien, maar toch hadden we een prima deelnemersveld voor deze editie. Vanuit de jury hebben te horen gekregen dat de kwaliteit van de deelnemers verschillend was, desalniettemin hebben we met Cees Kersten van het Rijwielpaleis Bilthoven een winnaar die er met kop en schouders bovenuit stak. Je was om te beginnen heel snel, zonder de kwaliteit uit het oog te verliezen en de werkplaats was goed schoon gemaakt.”

UNIOR TOOLS |Cees Kersten kreeg niet alleen de enorm trofee, bijna twee meter hoog, maar mocht bij Juncker ook voor 300 euro gereedschappen van Unior uitzoeken. Kersten was overigens niet de enige van Rijwielpaleis Bilthoven, die meegedaan had. Zijn collega Alex van Doorn was in Gorinchem ook van de partij en is tweede geworden. “Het is leuk om te zien dat degene, die nu tweede geworden is, door mij is opgeleid en eigenlijk wel dezelfde manier van werken heeft,” zei Kersten. “De opdrachten vond ik niet echt moeilijk, maar je staat wel met vreemd gereedschap te sleutelen op een andere plek dan je gewend bent. Dat kostte eigenlijk de meeste tijd, omdat je moest zoeken waar het juiste gereedschap lag.”

BONUS | Kersten prees het initiatief Vélovakman Award en sprak de hoop uit dat er volgend jaar meer deelnemers zullen zijn. “Dat hoop ik echt en dat denk ik ook wel. Er zijn toch genoeg fietsenmakers en dan is het leuk om elkaar een beetje uit te dagen. Je kunt dan mooi zien hoe je in de markt staat. Stel, je bent eigenaar van een fietsenzaak en je hebt personeel in de winkel lopen, dan kan je er desnoods een leuke bonus tegenover stellen als ze met een prijs terugkomen. Dat hebben ze bij ook gedaan, maar voor de PR is het gewoon erg goed, want er komt leuke publiciteit bij kijken. Op internet zie het overal en de naam van de zaak komt overal boven. Als je dan kan zeggen dat je de beste monteurs hebt rondlopen, is dat alleen maar goed voor de winkel en de werkplaats.”

TITEL VERDEDIGEN | Desgevraagd antwoordt Kersten dat hij al zo’n elf jaar in het vak zit en van jongs af aan zich het vak eigen gemaakt heeft. Hij overweegt serieus om volgend jaar weer mee te doen en dan zijn titel te verdedigen. “Of als jurylid, dat zou ook leuk zijn. Het is gewoon een heel leuk initiatief, waarbij ook grote namen als bijvoorbeeld Juncker aan verbonden zijn. Het is niet iets van een klein onduidelijk bedrijf. Iedereen in de fietsbranche kent Juncker, dus het is goed als zij zich aan zo’n wedstrijd verbinden.”

V.l.n.r Esmée van Vliet (Juncker), Anton Nijhuis (Juncker), Wil Scheper (Vélovak), Ivo Horn (Vélovak) en winnaar Vélovakman Award-winnaar Cees Kersten (Rijwielpaleis Bilthoven).