Technical Industry Journaal #1

We leven in een tijd waar robots beter inparkeren dan een vrouw als ik. Bij een bezoek aan een slimme fabriek is het geen verrassing om AGV’s met tonnen staal rond te zien rijden. Het is wel verrassend om te zien dat een productieomgeving zo stabiel en steriel is dat er zelfs planten kunnen leven, en daar kan de gemiddelde vrouw dan weer jaloers op zijn.

Door digitalisering en automatisering zijn de mogelijkheden voor slimme fabrieken groter dan ooit tevoren. Een volledig autonoom productieproces is voor maakbedrijven vaak een stip op de horizon, maar soms ook slechts een droom. Bij enkele bedrijven is de droom al vervangen door realiteit, zoals 247TailorSteel. Bij het bedrijf van Carel van Sorgen zit innoveren in het DNA. De visionair zag al snel de voordelen van digitalisering en automatisering en bezit op dit moment een van de meest vooraanstaande slimme fabrieken in Nederland. 

Software is onmisbaar
Door de juiste software te gebruiken kunnen machines en mensen efficiënt inspelen op de verschillende productwensen. Het fieldlab ‘Smart Bending Factory’ is een voorbeeld van een slimme ketensamenwerking. Hier is het delen van kennis en ervaringen met aansluitende partijen één van de speerpunten. Daarvoor is onder andere de juiste software essentieel. De machines draaien op één software, waardoor deze slim en efficiënt samenwerken en op elkaar inspelen. Daarnaast wordt vanzelfsprekend ook de beveiliging van data gewaarborgd, middels ISO 27001.

Klanten opvoeden
Fundamenteel voor een slim proces is digitalisering en automatisering. Er zijn veel factoren die invloed hebben op een slim proces. Toch wordt er veel over het hoofd gezien bij het inrichten van een goed productieproces. De rol van de klant is hier een voorbeeld van. Het begint op het moment dat de klant haar order plaatst. Kan dit nog via de mail of moet dit via een slim online ordersysteem? Bij het laatste voorbeeld worden strengere aanleverspecificaties gehanteerd. Dat vraagt iets meer moeite van de klant, maar uiteindelijk levert het hen ook meer op. Heldere communicatie richting de klant is daarom zeer belangrijk. Leer je ze de juiste stappen, pas dan staat de basis voor het begin van een slim proces. 

De voordelen van automatisering
Wanneer klanten hun offertes online aanvragen, is vooraf de capaciteit en beschikbaarheid al gecheckt. Vervolgens wordt automatisch de gegarandeerde offertes gegenereerd. Als de klant deze accepteert,  wordt de productie met één klik op de knop in gang gezet. Daarna worden orders efficiënt geclusterd en wordt de levertijd gewaarborgd.  Dit klopt altijd omdat de factoren waarvan de productie afhankelijk is, zijn ingecalculeerd. Het bundelen van orders zorgt voor zo min mogelijk restafval en is goed voor zowel het milieu als de portemonnee van de klant.

Productiemedewerkers en software engineers zijn onmisbaar
Productiebedrijven met slimme processen zijn tegenwoordig bijna softwarebedrijven. Waar eerder het personeelsbestand veelal uit productiemedewerkers bestond, is nu het een gedeelte ook software engineer en programmeur. Zowel productiemedewerkers als software engineers zijn onmisbaar bij een slim proces, het één kan niet zonder het ander. Met de technologie van tegenwoordig wordt steeds vaker vergeten dat mensen aan de productielijn onmisbaar zijn. Daarnaast zijn medewerkers met passie voor hun vak en kennis van zaken een bron van ideeën…

Helaas voor vrouwen als ik, is een toekomst met enkel inparkerende robots nog ver weg. Want de menselijke touch blijft toch onmisbaar!! 

- Fleur Bake

Het eerste Technical Industry Journaal is een feit. Hot topic van deze editie is Smart Industry. Daarnaast  maken we de thema’s van TIV 2018 bekend! Verder bestaat deze editie uit:

  • Vijf vragen aan Valk Welding
  • Interview met Gertjan Lammers, beursorganisator van TIV 2018
  • NIL Verbindingsweek is terug
  • De grootste METAVAK editie ooit?
  • Brainsnack #1. Los het raadsel op en maak kans op een taart!

Veel lees- en kijkplezier! 
Lees hier het journaal!