Interview met METAVAK adviseur Daniëlle Wild

Beursadviseur Daniëlle Wild is weer terug van zwangerschapsverlof. Tijd om een aantal vragen te stellen over haar 'zakelijke kindje METAVAK'.

Komend jaar is de 14e editie van METAVAK. Hoe heeft de beurs zich afgelopen jaren ontwikkeld?

 “In het verleden was METAVAK voornamelijk een mix van nieuwe en gebruikte metaalbewerkingsmachines. Door de jaren heen is het aanbod steeds meer verschoven naar nieuwe machines en bijbehorende producten en diensten. METAVAK is uitgegroeid tot een totaalbeurs voor de metaalindustrie. Bijna alle grote merken zijn vertegenwoordigd en demonstreren de in werking gestelde machines, gereedschappen en software. Sinds een aantal jaren zijn er demopleinen toegevoegd. Deze zijn niet meer weg te denken op de beursvloer. METAVAK heeft zich ontwikkeld tot een bruisende vakbeurs, waar zowel eindbeslissers als beïnvloedende medewerkers op de hoogte worden gebracht van de laatste productietechnieken binnen de metaalbranche. Om dit te vertalen hebben we in februari '18 een nieuwe huisstijl geïntroduceerd. ”

Op welke manier is de 2018 editie anders?

 “We willen de ingeslagen weg vasthouden en verder uitbouwen. De focus blijft liggen op bedrijven die toegevoegde waarde kunnen bieden voor de metaalbranche. 75% van alle METAVAK stands, zijn reeds ingeboekt. De vakbeurs geeft een totaalbeeld van de industrie door de nieuwste machines en toebehoren live te demonstreren. In 2018 wordt METAVAK net zoals twee jaar geleden gelijktijdig met NIL Verbindingsweek georganiseerd. Dit betekent dat de verbindingstechnieken op de beursvloer van NIL Verbindingsweek te vinden zijn.”

Wie bezoekt de beurs?

 “De beurs wordt bezocht door professionals uit de metaalbranche van medewerker tot directeur. Bij METAVAK kunnen bezoekers de machines in werking zien, waardoor ze een totaalbeeld krijgen van de mogelijkheden. Naast de eindbeslissers, zien we ook veel medewerkers die de keuze voor een bepaalde productietechniek beïnvloeden. Voor hen is het zien van werkende machines van doorslaggevend belang bij de keuze voor een nieuwe machine of andere producten. Denk bijvoorbeeld aan machinegereedschappen, software of onderhoud en revisie. Momenteel zijn we bezig met een verdiepingsslag ten behoeve van de bezoekerskwaliteit.”

Wie en wat vindt de bezoeker op METAVAK?

“Op de beursvloer staan productietechnieken centraal. Het grootste gedeelte van exposanten zijn fabrikanten, importeurs, leveranciers en groothandelaren. Zij demonstreren verspanende machines, plaatbewerkingsmachines, oppervlaktebewerkings- en reinigingsmachines en 3D metaal printers. Op dezelfde wijze vinden zij de nieuwste bijbehorende producten en diensten van de industriële productietechnieken. Bij een bezoek aan een van de demopleinen zien zij hoe exposanten samenwerken om de laatste innovaties te presenteren.”

Kennis is zeer belangrijk. Hoe worden bezoekers op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen uit de branche?

 “Hiervoor brengen we verschillende exposanten samen. Er worden demopleinen opgezet, waar deze partijen samenwerken om een bewerkingsproces van A tot Z te laten zien. Middels een korte presentatie legt men de eigenschappen van het bewerkingsproces uit om deze vervolgens op de machine te demonstreren. Daarnaast krijgen bezoekers de nodige uitleg bij de stands van de verschillende bedrijven. “
Beursadviseur Daniëlle Wild

Wat maakt een vakbeurs bij Easyfairs Evenementenhal anders?

 “Serving the community! We luisteren naar de markt en spelen daar op in. We kijken daarbij voornamelijk door de bril van de bezoeker. Wat is voor de bezoeker interessant, waar ligt hij ’s nachts van wakker, hoe kunnen we hem triggeren om naar de beurs te komen. Zodra dat beeld helder is, wordt er gekeken welke bedrijven hierbij aansluiten. Met dat potentieel gaan we in gesprek, om te kijken welke bijdrage zij kunnen leveren aan de beurs. Wij bieden een laagdrempelig concept dat, indien nodig, voor elke beurs aangepast kan worden. Voor zowel bezoekers, als exposanten wordt goed gezorgd. Parkeren, catering en toegang is gratis. Exposanten kunnen zelfs gebruik maken van onze gratis uitnodigingsservice, heftruckservice en standopbouw.

Een tevreden bezoeker, is een tevreden exposant en daar worden wij heel blij van!”

 Volg @METAVAK op LinkedIn of Twitter om op de hoogte te blijven.