Q-Fin geeft tijdens MetaVak 2019 invulling aan Demoplein Plaatbewerking met R2 oplossing

Q-Fin Quality Finishing Machines uit het Brabantse Bergeijk is van 8 t/m 10 oktober weer aanwezig op de Metavak beurs te Gorinchem. In de nieuwe beursopzet zal Q-fin ook aanwezig zijn op het plaatbewerkings-demoplein waar de nieuwe Super Edge Rounder machine volledig werkend opgesteld zal staan.

Dit voorjaar introduceerde Q-Fin met zijn SER600  een nieuwe machine die in één doorgang plaatwerk ontbraamt en afrondt op R2. Dat gaat met een snelheid van een 1 meter per minuut. De presentatie op het demoplein van de Metavak is de première voor het grote publiek. Naast de SER600 is op het demoplein ook een WES6000 natwerkende afzuiger en een terugvoerband te zien, hiermee is het systeem in de praktijk door 1 operator te bedienen.

 

“De markt zit er echt op te wachten”, horen we van Product Manager Joost Kouwenbergh van Q-Fin. “Met name de staalverwerkers met dikkere laser-, plasma- en autogeen gesneden producten die verzinkt en/of gepoedercoat dienen te worden. Zij zien zich in toenemende mate geconfronteerd met R=2-afrondingsnorm, bijvoorbeeld bij constructies voor de overheid, maar ook in de petrochemische industrie. Met de SER600 spelen we daar op in. We hebben niet een bestaande machine aangepast, maar deze SER600 louter ontwikkeld en gebouwd om een Radius 2 op staal te kunnen halen. Minder kan natuurlijk ook, een R=1 of R=1,5 is in veel gevallen ook voldoende, maar R=2 behoort nu ook tot de mogelijkheden.”

Er is veel te doen over een radius van 2 mm (r = 2 mm). De vraag is of een dergelijk forse afronding werkelijk noodzakelijk is om scherpe randen aan plaatwerk te voorkomen en een beschermende laag (middels bijvoorbeeld poedercoaten of verzinken) op de kanten te kunnen realiseren, die even dik en sterk is als de laag op de rest van het oppervlak. Deze discussie speelt met name omdat er veel inspanning voor nodig is om tot R2 te komen. Er moet veel materiaal voor worden weggenomen; voor R2 ongeveer honderd keer zoveel als voor R0.2. Niettemin hanteert met name het Rijk voor openbare installaties waarin plaatwerk wordt gebruikt R2 als algemeen voorschrift. Deze afronding moet dus gewoon worden gehaald. Dat kan door frezen, maar dat is erg duur. Het materiaal kan ook worden verwijderd door abrasieve technieken (schuren en slijpen), zowel handmatig als machinaal. Het handmatig aanbrengen van een radius van 2 mm aan platen is zeer arbeidsintensief en daarmee zwaar kostprijs verhogend. Bij machinale bewerking van de randen moet bij veel ontbraammachines, het plaatmateriaal meerdere keren door de machine gevoerd worden, als het vanwege de vorm en de contouren van het plaatdeel überhaupt al mogelijk is.

“Een Radius 2 betekent een optimale kantendekking”, legt service enigineer Erik Cox uit. “De afronding is zodanig dat een lak- of zinklaag op de hoeken net zo hecht is als elders op het product. Daardoor voorkom je oxidatie. Corrosie betekent altijd extra onderhoudskosten. En het kan ook gevaar opleveren omdat het de stabiliteit van een product kan aantasten. Denk maar aan brugdelen die niet in het zicht liggen. Als corrosie daar ongezien lang zijn gang kan gaan, kan het de brug uiteindelijk verzwakken.”


Specifiek gebouwd voor R2
Q-Fin brengt nu met de SER600 een machine op de markt die in één keer een radius van 2 mm op de randen van het product realiseert. “Dit is geen standaard machine die indien gewenst ook een grote afronding kan geven, maar een machine die specifiek is gebouwd voor een R2 op staal”, benadrukt Joost Kouwenbergh, Product Manager bij de machinebouwer uit Bergeijk. “Als je de uitersten opzoekt heb je iets bijzonders nodig. Daarom hebben we deze unieke machine ontwikkeld.” De nieuwe machine heeft een forse omvang. Hij is ongeveer dubbel zo lang als de gewone F600 ontbraammachine in het Q-Fin assortiment. Dat komt omdat er vijf bewerkingsstations in de machine zetten: een schuurband en vier borstelunits. Het geheim zit ‘m vooral in het borstelprincipe, de manier van borstelen. Kouwenbergh legt uit: “De eerste twee borstelrijen waar de gesneden plaatuitslagen onderdoor gaan, geven druk van boven. Borstels drie en vier bewerken de zijkanten.” De combinatie zorgt voor een de perfecte afronding van 2 mm op een product.

De SER600 met magneetondersteuning is geschikt voor het bewerken van stalen plaatdelen tot 600 mm breed, met een dikte vanaf 4 tot 150 mm. De lengte van de producten is onbeperkt. De machine is voor Q-Fin een belangrijke uitbreiding van het leveringsprogramma. “Onze finishmogelijkheden waren al heel breed, maar R2 in één doorgang ging niet. Nu kunnen we dat wel halen.” Volgens Kouwenbergh is er in de markt zeker behoefte aan deze machine. “Al betreft het natuurlijk wel een nichemarkt. Wie dun RVS bewerkt heeft dit niet nodig, maar een bewerker van staal die bijv. betrokken is bij de productie van openbare installaties in opdracht van de overheid wel. Voor producten die gepoedercoat of verzinkt moeten worden is deze machine ideaal.”

In juni heeft Q-Fin de eerste drie SER600-machines bij klanten geïnstalleerd. Ze waren al verkocht voordat het Bergeijkse bedrijf ze had gebouwd. Bij de installatie van de eerste SER600-machines waren de reacties uitermate positief, laat Joost weten. Bij een klant spaart hij zelfs 4 man uit. Zij doen hetzelfde ontbraamwerk nu met 1 operator i.p.v. met 5 personen. “We verwachten diezelfde teneur bij de volgende afnemers die zich inmiddels gemeld hebben”.